Totul despre filtrele foto

Am tot auzit de ele, dar ce sunt? De ce îmi trebuie? De ce sunt așa de scumpe? De ce ? De ce ? De ce…

Foarte mulți oameni știu că există, dar puțini înțeleg care este cu adevărat rolul lor și foarte puțini știu să le aleagă corect. Filtrele foto sunt făcute din sticlă optică, adică din niște materiale cu o puritate destul de mare și la un standard de calitate ridicat, însă în funcție de calitatea tratamentelor optice, pot să scadă calitatea imaginii. Fără acele tratamente optice, lumina s-ar reflecta foarte rău în sticla filtrului, reflexie care ar putea să apară în imagine. Însă despre calitatea filtrelor vom vorbi din nou la sfârșitul articolului.

Este foarte important să înțelegem de ce folosim filtre. Acestea sunt de mai multe feluri și cam toate schimbă felul în care aparatul foto înregistrează imaginile. Însă de departe cele mai răspândite filtre, sunt cele UV sau de protecție. Unul și același lucru. Filtrele UV, de fapt sunt recomandate pentru protecția fizică a lentilei obiectivului foto. Exact ca un bodyguard. Dar unul bun, care se aruncă în fața glonțului. Ideea de bază este să preia eventualele zgârieturi care pot să apară în urma folosirii pe teren sau în urma curățărilor repetate. Protejează destul de bine și la impact. Desigur așa cum  îi spune și numele împiedică și razele UV să ajungă la senzor. Însă acest lucru nu mai este așa de important, senzorii foto și majoritatea obiectivelor moderne au tratamente UV. Însă protecția fizică a lentilei frontale este neprețuită.

Alte tipuri de filtre sunt cele care modifică doza de lumină ce ajunge pe senzor. Acestea se numesc filtre ND. Pot să întunece între 1 și 15 stopuri de lumină și se utilizează ori pentru a folosi un obiectiv luminos în mijlocul zilei ori pentru a face o expunere lungă. Pot fi ori graduale, adică întunecă doar o parte din cadru, ori Full, adică întunecă uniform tot cadrul.

Un alt tip foarte folosit de filtru este cel de polarizare. Aici ar fi mult de discutat, însă pentru a rezuma, principalul lui scop este să elimine reflexiile. Te poți uita printr-o pereche de ochelari polarizați sau cel mai bine vii în showroom-ul F64 și testează un astfel de filtru. La un filtru de polarizare sunt mai multe specificații bine de știut. Pe lângă calitatea tratamentelor optice, care poate influența imaginea, filtrele de polarizare pot elimina mai mult sau mai puțin reflexiile în funcție de calitatea materialelor folosite în compoziție și de asemenea, pot întuneca destul de mult imaginea. Până la 3 stopuri pentru un filtru slab.

Felul în care un filtru poate să scadă calitatea imaginii este destul de vast. Poate să adauge doar o simplă reflexie în plus la grupul optic sau poate să scadă contrastul imaginii și chiar claritatea. Sunt diferențe destul de mari și la calitatea ramei. Materialul folosit și finisarea dinților de pe filet pot face diferența între un filtru care se dă foarte ușor jos chiar și după un impact sau unul înțepenit ce trebuie tăiat.

Din oferta noastră fără a fi enumerate într-o ordine specială, eu recomand următoarele:

#1 Filtrele Hoya

Din 1941 este principalul fabricant de sticlă optică pentru ochelari, dar și pentru echipament foto-video. Hoya este o companie japoneză care face filtre de foarte bună calitate fără să coste enorm și care la un moment dat a deținut compania Pentax.

De la ei recomand:

#2 Filtrele Zeiss

O companie care chiar nu mai are nevoie de prezentare, pe lângă produsele de o calitate fără cusur, au inventat de-a lungul timpului o grămadă de grupuri optice și tratamente pentru lentile ce sunt folosite astăzi de către toți producătorii de optică. A și a fost fondată în 1846. Am spus destul!

#3 Irix

filtrele

Este o companie destul de nouă, însă care fabrică și obiective foto. Calitatea optică este impresionantă, iar prețul este decent. Recomand neapărat să te juci și cu obiectivele lor.

Acestea sunt printre cele mai bune companii producătoare de filtre cu filet. Mai avem însă o categorie de filtre, cele cu holder. Acestea sunt de obicei pătrate sau dreptunghiulare și se fixează pe un suport. Avantajul este că poate fi cumpărat un singur filtru ce se adaptează apoi pe orice obiectiv cu holder-ul potrivit. Per total se obține un cost mai mic decât la cele pe filet însă marele avantaj este că se pot monta și pe obiective pe care în mod normal nu se adaptează filtre fiindcă nu au filet.

Din această categorie recomand:

#4 Cokin

În general are filtre medii calitativ însă foarte ieftine și pe foarte multe mărimi.

#5 Filtrele Lee

Este o companie destul de veche deținută de Panavision ce face filtre optice, geluri colorate pentru blițuri și reclame luminoase.

Tu ce filtre folosești? Lasă-ne un comentariu!

Un articol de Daniel Peșu.

[products ids=102767,1043091,125029441,101660,125029443]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna expunerea , la obiect si concretă . Mi-a placut

  • Filtrele Lee sunt cu 0 pe stoc de luni bune, mai comercializati?

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *