Review Samsung Galaxy S10+

Sunt utilizator de DSLR de multă vreme iar recent am schimbat “macazul” în tabăra mirorrless. Cu toate acestea am urmărit fenomenul fotografierii cu telefonul cu interes și dacă acum cațiva ani mi se părea cumva o joacă se pare că în ultima perioadă lucrurile au devenit mult mai serioase.

Începutul de an a debutat cu mai multe lansări interesante în lumea telefoanelor dar cu sigurantă ca atenția a fost acaparată de noua serie S10 a producătorului Samsung. Seria cuprinde nu mai puțin de 4 modele: S10e, S10, S10+ si S10 5G (va intra pe piață puțin mai tarziu). Modelele au specificații destul de asemănătoare dar “flagship-ul” S10+ iese în evidență cu câteva “trucuri din mânecă”.

Caracteristici principale

Din punct de vedere fotografic Samsung S10+ este echivalentul unei truse de obiective foto, având nu mai puțin de 5 camere cu specificații diferite. Camerele sunt distribuite în felul următor: trei camere pe spatele telefonului și două camere frontale.

Camerele de pe spate au următoarele specificații:

Camera principală / wide

  • senzor cu rezoluție 12Mp cu pixeli de dimensiune 1.4µm
  • distanță focală 26mm (echivalent 35mm)
  • diafragmă variabilă f/1.5–2.4
  • autofocus cu Dual-Pixel AF
  • stabilizare de imagine optică

Camera tele

  • senzor cu rezoluție 12Mp cu pixeli de dimensiune 1.0µm
  • distanță focală 52mm (echivalent 35mm)
  • diafragmă fixă f/2.4
  • autofocus cu detecție de fază
  • stabilizare de imagine optică
(c) Bogdan Popa

 Camera ultra-wide

  • senzor cu rezoluție 16Mp cu pixeli de 1.0µm
  • distanță focală 13mm (echivalent 35mm)
  • diafragmă fixa f/2.4

Camera pentru “selfie” e formata din două module: unul pentru imagine iar celălalt fiind de fapt un senzor de profunzime de câmp utilizat pentru crearea bokeh-ului. Doar S10+ are și camera pentru profunzime, aceasta lipsind pe modelele S10 si S10e, totuși cele două modele pot realiza efectul de bokeh cu ajutorul software.

Camera pentru imagine

  • senzor cu rezoluție de 10 MP
  •  distanța focală 26mm (echiv. 35mm)
  • diafgramă fixa f/1.9
  • autofocus cu sistem Dual Pixel

Camera pentru profunzimea de câmp

  • senzor cu rezoluție 8 MP
  • distanță focală 22mm (echiv. 35mm)
  • diafragmă fixa f/2.2

Poate pentru unii fotografi obișnuiți să care rucsacul plin de obiective, cele 3 camere principale ale lui S10+ nu par foarte multe.
În realitate diferența de perspectivă dintre ele e mare și permite abordarea cadrelor în diverse unghiuri creative.

(c)Bogdan Popa

Dintre cele 3 camere, am fost fascinat de prima dată de camera ultra-wide. E cumva ciudat să poți obține o perspectivă atât de largă cu un telefon când acum ceva timp pentru același rezultat trebuia să investesc o sumă considerabilă într-un obiectiv ultra-wide pentru DSLR-ul personal.

Imaginile obținute arată foarte bine și deși sunt câteva mici probleme cu aberațiile cromatice și colțurile puțin mai “soft”, detaliile sunt foarte bine redate iar flare-ul este excelent controlat. Vignetarea este aproape inexistentă. Una peste alta, este o cameră ultra-wide excelentă mai ales ținand cont de dimensiunea senzorului și construcția optică.

Celelalte două camere iși fac treaba cu brio cand vine vorba de lumină scazută sau blurarea fundalului. Deși pe hârtie par să fie “moștenite” de la generația S9/S9+, la un prim test diferența este destul de mare când vine vorba de rezistența la flare.

Modurile de fotografiere

S10+ are mai multe moduri de fotografiere în aplicația nativă. Pe lângă cele obișnuite (Foto, Panorama, Video etc) mi-au atras atenția două care permit controlul mai creativ al fotografiilor obținute: modul Pro și Live-Focus.

Modul Pro

Permite utilizatorului să intervină asupra tuturor setărilor într-o imagine (diafragmă, ISO, timp de expunere, format imagine etc). E ca și cum controlezi un aparat foto profesional putând seta parametrii așa cum ai nevoie. Poți obține imagini în format RAW (DNG) pentru editare ulterioară și poți controla inclusiv focusul manual.

Mi-a plăcut foarte mult controlul pe care ți-l oferă modul Pro și cred că e unul din atuurile care face din S10+ un bun prieten al fotografului.

Singura dezamăgire ar fi că modul Pro funcționează (cel puțin la momentul lansării) doar cu camera principală. Personal mi-ar fi plăcut sa îl pot pune la treabă și cu camera ultra-wide.

Modul Live focus

Permite simularea efectului de bokeh. Lucrurile stau foarte bine și aici, efectul obținut fiind foarte aproape de cel real. Există mai multe tipuri de “blur” (circular, zoom, culoare selectiva) dar mi s-a parut că cel normal arată cel mai natural. Modul Live focus funcționează și cu camera frontală așa că “selfie-urile” arată foarte artistic.

Utilizarea pe teren

Am încercat să folosesc S10+ mai degrabă ca un aparat foto decât ca un telefon, așa că l-am pus la treabă în condiții diverse de lumină, utilizând de multe ori modul Pro și chiar trepiedul pentru expuneri mai lungi. După fiecare cadru am rămas placut surprins de rezultate.

În prima fază l-am testat indoor, încercând să suprind cele două mamifere din familie și rezultatele obținute au fost excelente. Camera principală redă foarte bine detaliile chiar și în iso ridicat iar sistemul de AF se descurcă onorabil. Cu siguranță că nu se poate compara cu un aparat foto cu senzor mare dar având în vedere dimensiunea senzorilor și a lentilelor din S10+ aș spune că diferența e mult mai mică decât mă așteptam.

Următorul pas a fost sa îl pun la treabă la răsărit, pe trepied și să încerc să surprind câteva peisaje pentru a vedea cum se descurca și în situații mai delicate. Experiența a fost una foarte plăcută, modul Pro și utilizarea de pe trepied se potrivesc “mănușă”. Mi-a plăcut de asemenea foarte mult și ecranul generos de 6.4” care oferă detalii excelente în momentul în care previzualizezi cadrul iar focalizarea într-o anumită zonă este o joacă de copil.

Gama dinamică este remarcabilă pentru un telefon iar detaliile în condițiile de lumină la răsărit sunt bune. Un lucru de menționat este că modul HDR își face bine treaba și imaginile arată excelent chiar și fără post-procesare.

Așa cum am menționat și mai sus telefonul se comportă foarte bine când are o sursă de lumină în cadru iar flare-ul este excelent controlat. Cred că din punctul acesta de vedere este superior multor obiective foto dedicate.

Cu fiecare imagine obținută, telefonul m-a convins că poate face parte cu succes din “arsenalul” unui fotograf cu pretenții. Culorile sunt plăcute, detaliile din imagini arată foarte bine iar în momentul în care lumina devine mai “prietenoasă” imaginile obținute chiar rivalizează cu aparate foto dedicate.

Deși nu sunt un fan înfocat al “selfie-urilor” m-am jucat puțin și cu camera frontala în modul Live-focus. Imaginile arată foarte bine, mai ales dupa ce l-am comparat și cu modelul mai vechi S9+. E clar că Samsung a imbunătățit camera frontală din toate punctele de vedere: gamă dinamică, bokeh și rezistență la flare.

Pentru a testa modul Live-focus am găsit un subiect care nu s-a sinchisit foarte tare să fugă de la ședința foto ad-hoc așa că am “tras” mai multe cadre cu toate setările disponibile. Există inclusiv o setare pentru “swirly bokeh” care arată putin cam fals. Modul bokeh normal arată destul natural și e cel mai recomandat pentru utilizare obișnuită.

S10+ versus S9+

În ziua de test outdoor am avut și modelul S9+ cu mine. Mi s-a părut interesant să văd diferența față de modelul cu doar 1 an mai “bătrân”.

Pe hârtie diferențele notabile păreau să fie doar prezența camerei ultra-wide și camera frontală cu senzor de profunzime pe S10+ dar in realitate diferențele sunt mai multe.

Rezistența la flare

Așa cum am povestit și mai sus S10+ se comportă excelent când vine vorba de flare. Imaginile cu S9+ în care avem flare arată vizibil mai rău. Din specificații cele două camere de la S9+ par a fi împrumutate și pe S10+, totuși Samsung a reușit cumva să optimizeze mai bine modul in care este controlat flare-ul pe modelul mai nou.

Gama dinamică

Deși diferențele nu sunt enorme, totuși S10+ se prezintă mai bine când vine vorba de păstrarea detaliilor în zonele luminoase.

Redarea bokeh-ului în modul Live focus ( mai ales în modul selfie)

Chiar dacă și S9+ este destul de ok când vine vorba de simularea bokeh-ului, odată cu S10+ diferența între aparatele foto și telefoane s-a redus și mai mult. Pe camerele principale diferențele nu sunt atât de mari, dar trebuie menționat că S9+ nu are setările speciale (swirly, zoom bokeh și culoare selectivă) și că datorită gamei dinamice superioare imaginile cu S10+ au detalii mai bune în zonele luminoase.

Când vine vorba de camera frontală, S10+ produce imagini mai placute, cu un bokeh mai real și detalii mai bune în zonele luminoase.

Detalii și performanța ISO

Când vine vorba de detalii lucrurile par să fie destul de similare. Nu am putut desemna un câștigător detașat, ambele telefoane descurcându-se cu brio la acest capitol.

La capitolul ISO, egalitatea se menține în continuare. Nu am reușit să îmi dau seama de diferențe majore, ambele telefoane desurcându-se onorabil chiar și la ISO 800.

Video

Specificațiile video sunt aproape neschimbate fata de modelul precedent. Pe scurt avem de a face cu filmare la calitate maxima 4K 60fps.

Videoclipurile arată foarte bine, cu culori redate corect , detalii bune și aceeasi gamă dinamică excelentă întalnită și la fotografii.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=gmDy3nfx9FY&feature=youtu.be[/embedyt]

Pentru imagini cât mai “smooth” în timpul filmării S10+ se folosește de stabilizare digitală. Din ce am testat funcționează destul de ok dacă nu faci mișcări foarte ample și bruște. Pentru cazurile unde filmarea trebuie să fie cât mai lină în condiții de mișcare accentuată e recomadat utilizarea unui gimbal mecanic.

[embedyt] https://youtu.be/SEmMyU5o850[/embedyt]

Pe lângă modul normal de filmare, S10+ are și două moduri slowmotion 1080@240 fps și 720@960 fps. Nu am apucat să testeze foarte mult aceste moduri dar filmele arata destul de bine. Singura problema apare la filmarea în lumina artificială unde din cauza flicker-ului imaginile arată ciudat.

[embedyt] https://youtu.be/xkmfT-e2KU8[/embedyt]

O altă noutate interesantă este și faptul ca S10+ este primul smartphone care filmeaza nativ in format HDR 10+ , gândit să ofere videoclipuri cu gamă dinamică ridicată. Din păcate nu am avut apucat sa testez această funcție dar din ce am văzut online, filmele arată spectaculos odată ce sunt vizualizate pe un TV care suportă acest format.

Puncte forte

  • gamă dinamică foarte bună
  • simulare bokeh foarte aproape realitate
  • 3 camere pe spate care oferă versatilitate
  • mod Pro cu setări avansate
  • imagini cu detalii foarte bune în lumina buna
  • redare bună a culorilor

Puncte slabe

  • modul Pro poate fi utilizat doar cu camera principală
  • imaginile ultra-wide prezintă colturi mai “soft” și aberații cromatice

Concluzie

După ce am utilizat Samsung S10+ câteva zile pot spune cu încredere că S10+ e unul dintre cele mai potente telefoane ale anului 2019 când vine vorba de fotografii și videoclipuri. Pentru mine experiența a fost una placută și în anumite momente foarte apropiată de utilizarea unui aparat foto mult mai avansat.  S10+ nu este unealta perfectă pentru fotografii cu pretenții dar parcă uiți de micile “defecte” când iți dai seama de dimensiunea “pachetului” și de versatilitatea pe care ți-o oferă multitudinea de camere și moduri de fotografiere.

Nu cred că la momentul de față mi-ar putea înlocui în totalitate trusa mea foto dar cu siguranță că S10+ și-ar găsi locul cu succes alături de aparatul mirrorless și obiective. În anumite situatii (călătorii cu avionul, drumeții pe munte etc) datorită dimensiunilor reduse și versatilitații camerelor multiple poate înlocui fără nici o problemă un set-up mult mai avansat cu aparat foto și mai multe obiective.

Probabil că din punct de vedere fotografic cel mai mare “defect” rămâne în continuare diferența de calitate în condiții extreme (lumină scazută, scene cu contrast mare etc) față de un aparat foto cu senzor mare deși “prăpastia” pare să se micșoreze de la generație la generație.

În final nu pot decât să mă gândesc că viitorul telefoanelor în zona foto/video sună foarte bine și că în cațiva ani obținerea imaginilor profesionale nu va mai fi o afacere exclusivă pentru aparatele foto.

Articol și imagini de Bogdan Popa

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.