(c) Alberto Groșescu

Cu Sigma și Alberto Groșescu la Fashion Week

În acest început de toamnă am dat Bucureștiul pe Milano și Paris, unde am fost în perioada cu Fashion Week-urile o la o veritabilă vânătoare de cadre.

La Milano am fost pentru a treia oară, iar la Paris am fost pentru prima dată, așa că aveam o oarecare experiență cu streetstyle-ul, cu dinamica și cu atmosfera evenimentelor de modă. Întrucât am tot primit întrebări legate de fotografii, de momentele surprinse, de persoanele fotografiate și mai ales de echipament, am considerat oportun să scriu acest articol în speranța că va fi de folos celor interesați 🙂

Echipamentul pe care l-am folosit a fost Nikon D750 cu obiectivele Nikon 70-200 mm f/2.8 VR ED și Sigma 50mm f/1.4 Art pe care l-am primit pentru această perioadă de la F64. Pentru mine această combinație de echipament este cea mai potrivită, acoperind perfect momentele pe care vreau să le valorific vizual.

Majoritatea cadrelor pe care le-am tras surprindeau momente dinamice, iar de cele mai multe ori am avut la dispoziție doar câteva secunde, în care am tras în rafală, așa că am folosit modul de focalizare AF-ON, cu AF-C și 51 de puncte.

În majoritatea situațiilor am folosit diafragma obiectivelor deschisă la maxim, adică pentru Sigma 50mm f/1.4 Art am tras la 1.4 – 2.0 de cele mai multe ori, și 2.8 cu 70-200mm. Ambele obiective au funcționat foarte bine în mare parte din cazuri, fiind împăcat că nu am ratat momente importante.

Dincolo de partea tehnică am privit cu atenție și la ceilalți fotografi și cred că mai important ca body-ul pe care îl ai și de obiectivul de pe el e atitudinea pe care o ai față de subiect/model, fie că este blogger, influencer, vedetă sau participant, un zâmbet, un “thank you” sau “merci beaucoup” și un compliment e mereu binevenit. Majoritatea fotografilor roagă modelele să pozeze înainte de prezentările de modă, eu personal prefer cadrele neregizate, instantaneele.

Un alt aspect e numărul impresionant de fotografi, fiecare cu stilul său, unii agresivi, preocupați să obțină cele mai bune rezultate, chiar dacă obturează cadrul tuturor celor care sunt în spatele lui. Așa că mi-am dat seama cât de important e respectul, iar dacă nu vreau să se bage cineva în fața mea când cred că am un cadru de vis, nu mă bag nici eu în fața celorlalți și sunt atent unde stau și încerc să încurc cât mai puțin.

Dincolo de aceste imagini, și de oportunitățile vizuale, sunt și câteva aspecte care țin de atmosfera fashion week-ului și care se încadrează în spiritul locului: graba celor care sunt mereu în întârziere înainte de fashion show-uri și care jonglează printre fotografi, nervii întinși la maxim ai forțelor de ordine care se luptă cu mulțimea din jurul unui show și cu șoferii din trafic care de cele mai multe ori nu înțeleg ce se întâmplă, extravaganța ținutelor și dorința de a impresiona prin stil.

Specificații Sigma 50mm f/1.4 Art

  • Montura Nikon (compatibil FX și DX)
  • Distanța focală 50mm (75mm pe DX)
  • Diafragmă cu 9 lamele rotunjite
  • Elemente asferice și Low Dispersion
  • Focalizare silențioasă HSM

În concluzie, Fashion Week-ul e o experință și mai ales o provocare de efort fizic, sincronizare, răbdare, respect și alegerea echipamentului potrivit, dar care poate veni cu rezultate vizuale imporesionante.

Articol și fotografii de Alberto Gorșescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *