Apertureka la F64 – cum a fost la evenimente?

Postat de: F64 F64

apertureka
(c) Ana Dumitru

Zilele de 11, 13 și 14 aprilie au fost dedicate la F64 unor evenimente speciale, marca Apertureka.

Pe 11 aprilie a avut loc o expoziție deosebită în cafeneaua F64, iar pe 13 și 14 aprilie workshop-ul dedicat, alături de Andreea Zamfirescu.

Acest workshop a fost bazat în primul rând pe creativitatea și organizarea proiectelor foto. În cele două zile de workshop, participanții au avut ocazia să asilimileze atât informații teoretice, care să-i ajute să-și organizeze proiectele, cât și să le pună în practică.

Workshopul a început cu o parte teoretică, în care s-au predat noțiuni elementare de research, cromatică în fotografie și planificarea unui moodboard. De asemenea, participanții au primit o listă cu nume de fotografi pe care să-i urmărească sau ale căror lucrări să le caute în timp, fiind sfătuiți de asemenea să-și organizeze cumva toate acele lucruri care îi inspiră la un moment dat.

Cea mai interesantă parte a fost însa ziua de sâmbătă, unde cu toții au avut ocazia să puna în practică noțiunile din partea teoretică. Pe baza informațiilor de vineri, participanții au trebuit să se împartă în două grupe, în funcție de genul de fotografie pe care l-au ales: fine art sau beauty/fashion. Fiecare grupă a avut la dispoziție o cutie cu props-uri precum și un model, dar și o foaie de moodboard. În fiecare cutie, au fost props-uri diferite pe care cei din grup trebuiau să le potrivească în funcție de conceptul pe care îl găseau împreună pentru proiectul foto. Fiecare alegere pe care au facut-o individual, dar trebuia să fie în relație directă cu celalate idei pe care le alegeau ceilalți din grup, astfel încât, la sfârșit, proiectul lor să arate ca un întreg.

Acest excercițiu a fost unul dificil tocmai din cauza faptului că au trebuit să lucreze în grup, pe o singură idee. Totodata, lucrul în grup i-a făcut să își întărească viziunea, dar și să se integreze mai mult cu conceptul de brainstorming, un concept des întâlnit în domeniul fotografic.

Rezultatele workshop-ului Apertureka

Grupa de fashion/beauty a ales să facă o ședinta foto cu o tematică dulce. Research-ul lor a fost făcut pe baza Pinterest, precum și a altor fotografi pe care aceștia i-au consultat din lista de sugestii. Cromatica a fost respectată în fiecare fotografie, iar cadrele au fost gândite la comun. În final, aceștia au realizat o serie de fotografii interesante, inspirate din seria Candy Warhol a lui Thomaas. Deși fiecare idee a fost unică, rezultatul final a fost unul omogen.

apertureka

Grupa de fine art a reușit să se stabilească în jurul ideii de metamorfoză dupa brainstormingul pe care l-au făcut. Fiind un gen de fotografie mai complicată, grupul a trebuit să gândeasca în detaliu ce reprezintă pentru ei acest proces de metamorfoza și cum ar putea să îl pună corect într-o serie de imagini care să reprezinte un întreg.  Au ales florile uscate ca fiind o reprezentare a morții, iar florile vii ca fiind o reprezentare a vieții. Pentru a include modelul în idee, aceștia s-au gândit că natura este omorâtă de plastic, așadar au venit cu ideea de a folosi clingfilm pentru a sugera însuși moartea naturii. Fiecare viziune a lor a fost extrem de interesantă, dar în același timp diferită.

apertureka

La sfârșit, au discutat alături de Andreea despre outcome-ul acestor două ședințe foto. Au tras concluzii despre ce înseamnă să lucrezi în grup, despre cât de mult s-a respectat moodboard-ul ales, precum și despre proiectele pe care fiecare le va face pe viitor, respectând strategia de organizare/creativitate predată.

„Consider că a fost un exercițiu bun, mai ales pentru cei care sunt la început și au nevoie de îndrumare referitoare la content-ul fotografiilor lor, precum și pentru cei puțin mai avansați, care caută o chemare, un nou stil de abordare în fotografie, o practică amuzantă din care să poată trage singuri concluzii la workflow-ul personal. A fost în primul rând un workshop creativ, din care fiecare a plecat cu ceva nou acasă, cu ceva ce pot materializa și înflori în și mai mult pe viitor.” (Andreea Zamfirescu)

Cum li s-a părut participanților?

„Îi mulțumesc Andreei pentru toate informațiile primite în aceste zile. Este deosebită și sper ca în viitor să pot participa și la alte ateliere organizate alături de ea. Mă bucur că am cunoscut-o iar mie personal, sunt la inceput, mi-a deschis o altă perspectivă. Felicitari pentru tot: pregătire, prezentare, informații, verificarea daca am înțeles.” – Ștefania Patriche, 50 de ani

„Mulțumesc pentru toate informațiile pe care le-a împărtățit Andreea cu noi și pentru timpul pe care l-a alocat pentru acest workshop. Chiar am simțit că am plecat cu ceva după cele 2 zile și cred ca îmi va fi foarte util pe viitor tot ceea ce am învățat.” – Sorin Enescu, 29 de ani

„Mi-a plăcut tare mult! Am aflat informații pe care le voi folosi cu drag în viitor, iar partea practică a fost genială! Felicitări!” – Dracea Carmen Alexandra, 29 de ani

„Îi mulțumesc frumos Andreei pentru experiența de la workshop. Au fost două zile foarte faine. În primul rând vreau să îi mulțumesc pentru că a împărtășit cu noi sugestiile de research, pe care eu personal le voi folosi și le voi pune în practică la master și, pe viitor, în orice proiect.”  – Alexandra Buscu, 23 de ani

Iată și câteva imagini de making of de la expoziția Apertureka din Cafenea: