(c) Mihai Barbu

Despre Kingston Canvas Select, cu Mihai Barbu

La ce te gândești când auzi Kingston? Dacă te-ai gândit la lecitină, esti pe aproape, pentru că este vorba de memorie.
Compania Kingston, unul dintre jucătorii principali pe piața dispozitivelor de stocare, spune despre sine că este cel mai mare producător indepentent de memorii, iar eu îi cred, fac asta de mult timp, și o fac chiar bine.
Recent, au lansat o gamă de carduri SD și microSD ce țintește o nevoie specifică în piața cardurilor de memorie. În acest articol vom discuta despre fratele mai mare, cardul SD, în varianta de 32 GB.
Noile carduri poartă denumirea Canvas Select și se adresează utilizatorilor de aparate compacte și dispozitivelor video FullHD (1080p), cu un atuu despre care o să discutăm imediat.

Canvas Select
(c) Mihai Barbu

Cardul vine ambalat ca orice produs din gama asta, într-un blister de plastic înconjurat de un carton, pe care sunt prezentate specificațiile cardului și câteva pictograme ce sugerează utilizările optime pentru acesta.

Cele mai importante de notat sunt:

  • SDHC – SD High Capacity – compatibil și cu dispozitive mai vechi, dispozitive care nu suportă protocolul SDXC (Capacitate peste 32GB)
  • UHS-I – Ultra High Speed – ca o simplificare este denumirea pentru interfața cardului și de reținut că este cel cu un singur rând de pini.
  • U1 (V10 în alte cazuri) – Un aspect important în alegerea unui card este viteza minimă de scriere a cardului,  în cazul nostru 10MB/s.

De notat aici este importanța diferenței dintre Mb (megabits) și MB (megabytes).
Cardul ne prezintă viteza de transfer în MB, dar o cameră de filmat, spre exemplu prezintă viteză în Mb. Un MB = 8 Mb.
Să luăm exemplu concret: un codec de 50Mb/s, des întâlnit la camere 1080p,  împărțim la 8 și rezultă 6,25 MB/s. Așadar,  cardul nostru se va descurca de minune.
Odată scos din ambalaj se observă calitatea construcției. Ajungem astfel la acel atu despre care scriam mai sus: Gama Canvas Select este gândită pentru utilizatorul de rând, la un preț foarte accesibil, dar cu o construcție rezistentă la șocuri, apă și temperaturi extreme.

Canvas Select
(c) Mihai Barbu

Finisajele cardului sunt foarte bune, materialul plastic din care este alcătuit este foarte rezistent la flexare, oferind impresia că este pregătit să reziste la stresul fizic, care poate să apară în utilizare/depozitare.

canvas select
(c) Mihai Barbu


Testele au arătat faptul că vitezele sunt apropiate de cele declarate de producător, partea de scriere menținându-se peste pragul de 10 MB/s , iar citirea până în cea de 80 MB/s.


Pentru teste a fost folosit Macbook Air Mid 2013 și cititorul MobileLite G4.

canvas select
(c) Mihai Barbu

Concluzie Canvas Select

Cardul Canvas Select își face apariția pe piață într-un segment de interes general. Se adresează utilizatorului de cameră point & shoot, DSLR Entry Level sau o cameră video HD, care nu dorește să cheltuie o avere pe carduri și se poate baza pe el că nu cedează la cel mai mic semn de stres/suprasolicitare.
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *