Prezentare Fujifilm 90mm f/2 XF WR, cu Andrei Ciobotea

Postat de: Andrei Ciobotea Andrei Ciobotea

Majoritatea obiectivelor de la Fujifilm sunt foarte bune, însă Fujifilm 90mm f/2 este cu siguranță unul dintre cele mai reușite obiective ale lor, dacă nu chiar cel mai reușit. Este o focală indispensabilă pentru fotografii de portrete, însă luminozitatea și viteza de focus asociate cu o mărime destul de compactă îl fac foarte util pentru orice fotograf.

Construcția optică este destul de complexă pentru un obiectiv fix, având 11 elemente, dintre care 3 din sticlă ED, ce elimină aberațiile cromatice. Datorită construcției optice fără compromis, Fujifilm 90mm este printre cele mai sharp obiective, ale producătorului, direct de la diafragma f/2, chiar și în colțuri. De asemenea, contrastul și bokeh-ul sunt excepționale. Redarea subiectelor tridimensionale mă duce cu gândul la o focală mai mare.

Pe un Fujifilm X-T2 cu mânerul care mărește grip-ul se echilibrează foarte bine, este foarte confortabil de folosit chiar și timp îndelungat.

Fujifilm nu a făcut rabat nici la calitatea materialelor folosite. Exteriorul este metalic și este printre obiectivele WR, adică rezistente la stropi. O funcție extrem de utilă pentru cine are și un aparat izolat împotriva stropilor, cum ar fi X-pro2 sau X-T2. Această izolare nu trebuie folosită în condiții extreme, însă este bine de știut că avem niște garnituri în plus. Inelul de diafragmă mi se pare că are click-urile perfecte. Nu se mișcă nici prea ușor cât să-l modifici din greșeală, dar nici prea greu ca să te chinui.

Un alt lucru demn de laudă este performanța la focalizare. Acest obiectiv are nici mai mult nici mai puțin de patru magneți pentru focus, ce asigură o focalizare foarte rapidă și extrem de precisă. Este foarte posibil să fie mai mulți decât era nevoie, dat fiind faptul că un alt obiectiv foarte rapid al lor, Fujifilm 50-140mm, are doar trei magneți, însă este bine că brandul cunoscut de aparatură inovează și încearcă de fiecare dată să-și depășească performanțele.

Este destul de ok și pentru macro, distanța minimă de focus fiind 60 de cm, iar împreună cu tubul macro de 16mm devine și mai atractiv.

Aș avea însă și ceva de reproșat, în lumină foarte slabă mi s-a mai întâmplat să facă hunting sau pur și simplu să nu focalizeze, pe un X-T2, dar poate că cerem prea mult, mai este încă loc de îmbunătățiri chiar și la sistemul de focus de pe X-T2.

Mi-ar plăcea în schimb să văd un toc inclus în pachet în loc de săculețul clasic din microfibră, însă aici majoritatea producătorilor au lacune. Ar fi fost perfect dacă ar fi avut și stabilizare de imagine. Nu este cel mai greu obiectiv și nici o focală foarte lungă, însă este suficient cât să simt nevoia stabilizării, chiar și pentru poze, nu mai zic de filmare.

În concluzie, recomand din toată inima acest obiectiv, în special datorită rezoluției pe care o oferă, dar și a bokeh-ului. După părerea mea este foarte bun și pentru fotografie de stradă sau peisaj și perfect pentru portrete.

Articol și fotografii de Andrei Ciobotea.

Poate te-ar interesa și aceste articole despre Fujifilm:
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top