Review Fujifilm X-T2, aproape perfect, cu Tiberiu Militaru

Postat de: F64 F64

Aș putea face un review tehnic despre Fujifilm X-t2, dar dacă ești ca mine le-ai vazut deja pe toate, obsesiv, înainte să plasezi comanda pentru acest aparat. Așa că o sa încerc să fac un review diferit, personal, fără scrupule de subiectiv, un review în care o să-ți povestesc ce înseamnă pentru mine acest aparat.

Sunt un fotograf pasionat care se plânge constant prietenilor, care îmi împărtășesc această pasiune, că nu are timpul necesar pentru a ieși la câte un “street hunt”.

Timp de 3 ani am folosit un alt sistem mirrorless, dar am simțit mereu că lipseste ceva. Conștientizez că exista o probabilitate destul de mare ca aparatul “perfect pentru mine” sa nu fie aparatul “perfect pentru tine”. Și mai sunt conștient de faptul că încă nu s-a inventat camera perfectă. Nu cred că producatorii au intenția de a construi un astfel de aparat, ar fi o mișcare de marketing catastrofală pe termen lung pentru ei.

Sunt unul din “aceia” mai ciudați, care crede că o cameră foto nu este o simplă mașinărie tehnică, ci în multe cazuri un “statement” care strigă tare și clar ce fel de fotograf ești sau îți dorești să fii. Din momentul în care am văzut primele imagini cu Fujifilm X-T1 am fost invidios în fața frumuseții acestui stil retro, și în special asupra ergonomiei și a acelei mentalități constructive care îți permite să vezi toate setările fără a intra în meniurile îmbâcsite și complicate care niciodată nu ne mulțumesc. Mi-am dat seama că vreau o schimbare, dar în acel moment deja investisem într-un alt sistem și totodată am considerat ca Fujifilm X-T1 încă nu a ajuns la nivelul de maturitate dorit de mine. Totul s-a schimbat când am citit primele specificații ale Fujifilm X-T2 și am bănuit ce o să urmeze. La primele video-uri și teste eram deja convins. Așa ca am făcut pasul.

Da! Am vândut tot și am trecut pe Fujifilm.

fujifilm

Primul lucru care te izbeste la Fujifilm X-T2 este design-ul absolut superb. Vizorul electronic este fantastic și extrem de generos ca dimensiune și luminozitate. Sunetul shutter-ului este fantastic. Da. Sunt superficial, țin cont și de asta. Singurul fel în care pot descrie acest aparat este că te face să vrei să fotografiezi tot timpul. Este o senzație mai rar întâlnită. Am tot așteptat să treaca “fiorul” acestei noi achiziții.

Au trecut opt luni și suntem încă nedespărțiți. Vezi! Ți-am spus de la început că nu o să fie un review tehnic. Butoanele sunt plasate cum trebuie și în special unde trebuie. Sunt totuși câteva excepții pe care sper că Fujifilm o să le remedieze în viitor. Mă refer aici la acele pârghii care schimbă metering mode-ul și mută de tipul de fotografiere de pe S (single) pe CL, CH, Drive, Video etc. Sunt mult prea mici și destul de incomod de acționat. În aceeași categorie intră și leverul de pe fața aparatului care schimbă tipul de focus de pe Auto Single pe Continous și Manual.