Drona: De când o cumperi și până la primele zboruri

Postat de: Dragoș Asaftei Dragoș Asaftei

Dronele sunt noile gadgeturi cool care au ajuns atât în atenția fotografilor ori pasionaților de fotografie, cât și a iubitorilor de tehnologie curioși să testeze tot ce e nou. În ultimii ani numărul de drone vândute la noi în țară a crescut considerabil, la fel și cel al înmatriculării lor: în luna noiembrie erau înregistrate aproape 1.000 de drone la AACR, 300 doar din iulie și până atunci.

Există o discuție interminabilă despre legislația dronelor și despre cât de necesară e înmatricularea. Legile încă nu sunt adaptate în totalitate și procedurile pentru obținerea aprobărilor de zbor în anumite zone sunt greoaie. Totuși, reglementările sunt absolut necesare (România funcționează și pe baza prevederilor Uniunii Europene în acest sens) și se dovedesc a fi utile în prevenirea accidentelor.

Așa că în acest articol vă voi prezenta situația pentru legislația în vigoare, fără a intra în detalii despre cât de rele sau bune sunt anumite aspecte. Sunt pași care trebuie – sau e recomandat – să fie făcuți pentru a zbura legal. Primii sunt chiar simpli, așa că nu-ți face griji. Dar să pornim cu începutul:

#1 Drona: Pe care să o aleg?

Îți recomand din start să investești într-o dronă bună, mai ales că au apărut pe piață drone foarte bune la prețuri avantajoase. Eu sunt fan al dronelor DJI și dacă n-ai vrea să investești o sumă foarte mare de bani într-o dronă, ți-aș zice să îți iei un DJI Spark. E-o dronă mică, compactă, cu o cameră foto foarte bună, suficient de rezistentă la vânt/temperaturi mai scăzute. O altă variantă într-un buget similar e drona Xiaomi 4K, asemănătoare ca mărimi și performanțe similare modelelor DJI Phantom.

Dacă ai nevoie de o dronă de anduranță, ca să-i zic așa, ți-aș recomanda să faci pasul către Mavic Pro sau Phantom 4 Pro. Dimensiunile mai mari le fac mai stabile în zone cu curenți puternici de aer, la înălțimi ori viteze mai mari. Se simte aici și diferența mărimii senzorului, care automat se transpune asupra calității imaginilor obținute, mai ales în situațiile cu lumină slabă (seara sau la
apus ori răsărit).

Eu am ales un Phantom 4 Pro, cu care am zburat deja peste 300 de kilometri și de care sunt extrem de încântat. A rezistat pe un vânt pe care abia puteai merge (și am fost cam inconștient să o ridic atunci, dar a meritat din plin), a zburat la temperaturi de minus câteva grade fără probleme, fotografiază și filmează 4K incredibil de bine. Recomand cu cea mai mare încredere 4 Pro-ul.

#2 Mi-am luat dronă. Care sunt pașii pentru a intra în legalitate?

Primul pas pe care trebuie să-l faci e să înmatriculezi drona. Dacă nu are sub 500 de grame (ca DJI Spark), atunci trebuie să înregistrezi la AACR ca să zbori legal cu ea. Procedura nu e deloc greoaie, am descris toți pașii aici, pe blogul #CuDrona.

Pe scurt: completezi un formular cu datele dronei, plătești taxa de 90E + TVA, trimiți documentele pe e-mail, aștepți confirmarea și aprobarea, te prezinți cu drona la AACR în București (sau împuternicești pe cineva – drona trebuie să ajungă fizic la ei) unde se adaugă un chip și îți este oferit certificatul de înmatriculare. Chip-ul este unul inactiv, care se activează doar în momentul în care e scanat. E acolo ca drona să poată fi identificată în cazul în care se pierde, de exemplu.

Cum zbor legal cu drona?