Drona: De când o cumperi și până la primele zboruri
- F64
- 8minutes read
Dronele sunt noile gadgeturi cool care au ajuns atât în atenția fotografilor ori pasionaților de fotografie, cât și a iubitorilor de tehnologie curioși să testeze tot ce e nou. În ultimii ani numărul de drone vândute la noi în țară a crescut considerabil, la fel și cel al înmatriculării lor: în luna noiembrie erau înregistrate aproape 1.000 de drone la AACR, 300 doar din iulie și până atunci.
Există o discuție interminabilă despre legislația dronelor și despre cât de necesară e înmatricularea. Legile încă nu sunt adaptate în totalitate și procedurile pentru obținerea aprobărilor de zbor în anumite zone sunt greoaie. Totuși, reglementările sunt absolut necesare (România funcționează și pe baza prevederilor Uniunii Europene în acest sens) și se dovedesc a fi utile în prevenirea accidentelor.
Așa că în acest articol vă voi prezenta situația pentru legislația în vigoare, fără a intra în detalii despre cât de rele sau bune sunt anumite aspecte. Sunt pași care trebuie – sau e recomandat – să fie făcuți pentru a zbura legal. Primii sunt chiar simpli, așa că nu-ți face griji. Dar să pornim cu începutul:
#1 Drona: Pe care să o aleg?
Îți recomand din start să investești într-o dronă bună, mai ales că au apărut pe piață drone foarte bune la prețuri avantajoase. Eu sunt fan al dronelor DJI.
Dacă ai nevoie de o dronă de anduranță, ca să-i zic așa, ți-aș recomanda să faci pasul către Mavic 2 Pro sau Phantom 4 Pro. Dimensiunile mai mari le fac mai stabile în zone cu curenți puternici de aer, la înălțimi ori viteze mai mari. Se simte aici și diferența mărimii senzorului, care automat se transpune asupra calității imaginilor obținute, mai ales în situațiile cu lumină slabă (seara sau la
apus ori răsărit).
Eu am ales un Phantom 4 Pro, cu care am zburat deja peste 300 de kilometri și de care sunt extrem de încântat. A rezistat pe un vânt pe care abia puteai merge (și am fost cam inconștient să o ridic atunci, dar a meritat din plin), a zburat la temperaturi de minus câteva grade fără probleme, fotografiază și filmează 4K incredibil de bine. Recomand cu cea mai mare încredere 4 Pro-ul.
#2 Mi-am luat dronă. Care sunt pașii pentru a intra în legalitate?
Primul pas pe care trebuie să-l faci e să înmatriculezi drona. Dacă nu are sub 500 de grame (ca DJI Spark), atunci trebuie să înregistrezi la AACR ca să zbori legal cu ea. Procedura nu e deloc greoaie, am descris toți pașii aici, pe blogul #CuDrona.
Pe scurt: completezi un formular cu datele dronei, plătești taxa de 90E + TVA, trimiți documentele pe e-mail, aștepți confirmarea și aprobarea, te prezinți cu drona la AACR în București (sau împuternicești pe cineva – drona trebuie să ajungă fizic la ei) unde se adaugă un chip și îți este oferit certificatul de înmatriculare. Chip-ul este unul inactiv, care se activează doar în momentul în care e scanat. E acolo ca drona să poată fi identificată în cazul în care se pierde, de exemplu.
Cum zbor legal cu drona?
Dacă zbori în afara localităților, e suficient să anunți zborul telefonic (Centrul de Operațiuni Aeriene – 021 315 01 05) și să furnizezi informațiile cerute: zona de zbor, intervalul orar, numărul de înmatriculare al dronei, datele tale de contact. De ce? E o măsură care previne accidentele. E vorba de avioane ultraușoare ori elicoptere care ar putea zbura în momentul respectiv în acea zonă. Chiar dacă pare inofensivă, impactul unei aeronave cu o dronă n-ar avea un final fericit.
Recomand ca înaintea fiecărui zbor efectuat să suni și să îl anunți. Lucrurile se complică dacă vrei să zbori în localități. Aici ai nevoie de două aprobări: una de la MApN prin care primești acordul fotografierii/filmării de la înălțime a zonelor alese de tine și una de la AACR care permite zborul sub înălțimea minimă de siguranță, adică sub 150m.
N-aș vrea să te descurajez, dar e destul de complicat să îndeplinești toate condițiile, ținând cont că decolarea și aterizarea în intravilan nu sunt permise conform unei hotărâri de guvern. Când vine vorba de localități mai mici șansele cresc, dar chiar și așa trebuie să te asiguri că pe raza zborului nu sunt instituții care nu pot fi fotografiate. În același timp este interzis și zborul deasupra zonelor dens populare, definite ca zone cu clădiri rezidențiale sau unde zone se adună foarte mulți oameni.
Deci cam toate centrele urbane.
Aici mai e de lucru. Dar România-i o țară frumoasă, nu? Și mare! Așa că-s suficiente locuri extravilane unde să te poți distra în voie cu drona. Iar dacă ai de gând să zbori în afara țării, găsești aici informații despre legislația din alte țări ale Uniunii Europene.
5 ponturi esențiale pentru fotografierea cu drona
Acum că am parcurs primele etape, iată câteva ponturi care îți pot fi utile atunci când vrei să fotografiezi cu drona:
- Fă câteva zboruri de probă și obișnuiește-te cu comenzile. Cel mai important: ai grijă la orientarea dronei. Atunci când o îndepărtezi de tine comenzile vor fi obișnuite, dar la întoarcere ele se vor inversa. Nu te grăbi.
- Întoarce drona când acumulatorul scade sub 30%, mai ales la început. Ia în calcul să ai întotdeauna suficientă baterie pentru întoarcerea dronei la tine. Și nu uita că drona urcă mai rapid decât coboară.
- Cerul mai e limita acum. Deși nici el. Poți încadra oricum vrei din dronă, iar tocmai asta devine provocarea cea mai mare. Caută linii ori simetrii, diagonale, treimi ori alte puncte cheie care să dea putere cadrului. Profită și de birds-eye view, cadrele realizate perpendicular cu pământul, vrei găsi niște compoziții interesante.
- Folosește un filtru de polarizare, îți va fi foarte util.
- Nu te speria dacă drona se deconectează în timpul zborului. Funcția Return-to- Home de pe dronele DJI (există și pe alte drone) îți va aduce drona în siguranță la locul de decolare (de asta e important să fii sigur că ai întotdeauna baterie suficientă). De cele mai multe ori drona se va reconecta singură, rapid.
Și-acum… zboruri line și vânt cât mai puțin! Să ne-auzim cu bine! 🙂
Articol și fotografii de Dragoș Asaftei.
4 Comments
Bună ziua! Eu am cumpărat o drona din Germania și e sub 250g și acolo trebuie doar asigurare. În România pot sa zbor fără sa o inregistrez? Sau trebuie înregistrată?
Salutare Cristian, dronele sub 250 de grame precum cele din seria Mini de la DJI trebuie înregistrare pe platforma AACR.
Pentru zboruri extravilan…ai nevoie de aprobare foto-video de la MApN?Tnks!!!
90 euro înmatricularea?
Cam mult