Seria de obiective Samyang XEEN si T-S (II)

In articolul trecut am descoperit impreuna seriile de obiective: wide angle, fixe, teleobiective si obiectivele speciale de la Samyang. Astazi, avem placerea de a-ti prezenta gama XEEN, tot de la Samyang.

In 2015 Samyang a lansat seria XEEN ca incercare de a intra si pe piata utilizatorilor de camere profesionale. Intreg sasiul a fost schimbat cu unul de metal pentru a raspunde la rigorile si asteptarile pietii. Seria mentine sistemul de Dual Scale de pe seria normala Cine, insa marea schimbare a constat in adaptarea la montura PL crescand si mai mult versatilitatea obiectivelor sale.

O alta schimbare majora consta in modificarea diametrului frontal al obiectivelor la 114 mm, tot pentru a oferi constanta in folosire, adaptarea matte-box-urlior facandu-se fara modificari de la un obiectiv la altul.

Diferentele optice intre seria XEEN si seria normala Photo sunt neglijabile facandu-se insa, modificari minore la coating pentru a asigura o uniformitate de culoare pe toata seria.

Primele aparute in gama au fost obiectivele de 24mm T1.5, 50mm T1.5 si 85mm T1.5 urmand ca ulterior, in 2015 sa se lanseze 14mm T3.1, 35mm T1,5 si 135mm T2.2.

samyang xeen

Principalul atu al acestor obiective, dincolo de calitate desigur, este pretul Xeen fiind la un sfert din pretul competitorilor sai.


Love Story in Toronto – Filmed by Frank Films with XEEN Lens from XEEN on Vimeo.

14mm F2.8 ED AS IF UMC

Samyang 14mm este un obiectiv grandangular (Wide Angle), luminos ce poate fi folosit atat pe 35mm cat si pe APS-C.

Este preferat deopotriva de astrofotografi si fotografi de peisaj cat si de jurnalisti datorita unghiului mare de cuprindere(115.7) dar si a luminozitatii sale de F 2.8.

Este construit din elemente plastice si metalice de o buna calitate si incorporeaza un parasolar tip petala.

samyang

Obiectivul dispune de 14 elemente in 10 grupuri optice cu doua elemente ED (Extra Low Dispersion) si doua elemente asferice (AS). Lentilele sunt tratate cu straturi multiple de coating (UMC) pentru a reduce efectele de flare si ghosting.

Din punct de vedere optic, obiectivul este impresionant pentru pretul sau, oferind imagini sharp din centru si chiar si in colturi. Este foarte sharp in 2.8 si isi atinge apogeul intre F/4 si F/8 scazand de acolo, dar fara difractie deranjanta.

Aberatiile cromatice sunt minimale insa, 14mm prezinta o aberatie specifica tip ”mustata” ce afecteaza orizontul dar se corecteaza usor. Totodata intalnim si un efect de vignetare care confera personalitate obiectivului.

Pretul F64 variaza de la 1275 – 1575 RON

24mm T-S F 3.5 ED AS UMC

24 mm T-S este un obiectiv special ce beneficiaza de control al perspectivei si al profunzimii de camp, facandu-l preferat printre fotografii de arhitectura, dar si de cei ce isi doresc o mai mare libertate de exprimare creativa.

Obiectivul este compus din 16 elemente aranjate in 11 grupuri optice, tratate in straturi pentru calitate maxima.

Functia de Shift este folosita mai ales la fotografiatul cladirilor, pentru a corecta convergenta liniilor si a perspectivei. Totodata functia Shift poate fi folosita pentru a misca obiectivul in stanga si dreapta sus-jos pentru a crea panorame mult mai usor, evitand astfel erorile de paralaxa cauzate de miscarea capului de trepied. Odata unite imaginile, aspectul rectangular al obiectivului se pastreaza si unirea se face foarte usor. Se pot folosi toate axele obiectivului pentru a realiza imagini de rezolutii foarte mari (gigapan).

Miscarile de SHIFT se realizeaza la 90 de grade cu incremente de 30 de grade. La fel este si in cazul miscarilor de TILT. Miscarea de TILT este folosita pentru a modifica planul focal in raport cu planul senzorului si al orizontului. Rezulta astfel, un control nemaintalnit al DOF-ului ce se poate folosi in scop artistic pentru a forta perspectiva si a crea iluzia de miniatura.

Filtru – 82MM, pret F64 – 3831 RON

Articolul cu numarul III vine cu povesti despre obiectivele macro si tele, asa ca ramai alaturi de F64!

Un material de Stefan V. Petrescu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.