Accesorii foto pentru obiective – tu ce folosesti?

Pentru multi fotografi, sa care mai multe obiective dupa ei devine mai mult o obligatie decat o selectie, un moft. Dupa cum majoritatea stiu, obiectivele vin cu diverse accesorii si cu inevitabila intrebare: “Cat merita investitia si cat spatiu o sa-mi ocupe?

In timp ce unele acesorii precum capacele vin odata cu noul obiectiv, alte produse de tipul: huselor, gentilor, produselor de curatare se vand separat, iar unele sunt usor de pierdut, dar in acelasi timp, indispensabile. Multe dintre ele au garantii separate, cum sunt accesoriile pentru echipamentul macro, fapt care-ti usureaza mult situatia, in cazul in care se strica sau le pierzi.

#1 Capace de obiective si parasolare

Toata lumea stie faptul ca obiectivele vin cu doua capace, unul pentru fata si unul pentru spate, pe care-l atasezi obiectivului doar atunci cand nu sta pe aparat (mai exista unul pentru a proteja body-ul fara obiectiv). Aceste capace sunt facute de marca obiectivului: Sigma, Samyang, Olympus, etc si sunt concepute exact pentru acel obiectiv. Daca pierzi aceste capace, sa le inlocuiesti cu unele de la firma aparatului nu este greu, dar poate fi mai costisitor decat achizitionarea unora noi de la o firma diferita.

Un beneficiu al achizitionarii de capace noi produse de alte firme este faptul ca ei au mult mai multe optiuni si design-uri. Capacul din fata trebuie sa se potriveasca exact cu interiorul inelului obiectivului pentru a face click si a fi stabil.

Pe de alta parte, capacele din spate protejeaza locul in care obiectivul se conecteaza cu aparatul. Daca nu vrei sa-l schimbi, un capac pentru spate nu prea o sa-ti foloseasca, din moment ce spatele obiectivului nu va fi aproape niciodata descoperit (asta se aplica si capacului pentru body)-exceptand situatiile in care le transporti independent.

Cu toate acestea, daca planuiesti sa-ti schimbi obiectivul si ai nevoie de capace pentru spate si body, trebuie sa cunosti montura. Cu exceptia M39 si M42, toate obiectivele au un design specific in stil baioneta: Sony E e compatibil cu Sony E, Nikon F cu Nikon F, Canon EF cu Canon EF si asa mai departe.

Parasolarele nu sunt achizitionate mereu impreuna cu obiectivul, dar sunt necesare pentru cei care vor sa previna flare-ul si inconventientele pe care le cauzeaza soarele sau sursele directe de lumina. Desi cele mai noi obiective au acoperiri chimice multiple pentru a evita flare-ul, uneori nu poti scapa de el, iar atunci intervine parasolarul. In plus, sunt o solutie foarte buna si economica pentru a bloca lumina care-ti strica cadrul.

Parasolarele ar trebui alese in functie de distanta focala a obiectivului pentru a maximiza protectia anti flare si a nu cauza vignetare nedorita, din cauza marginilor. Parasolarele pentru obiectivele wide vor fi mai scurte din profil si sub forma de petala pentru a preveni vignetarea, in timp ce modelele pentru macro si tele sunt de obicei mai lungi si circulare pentru a bloca cat mai multa lumina.

#2 Accesoriile de protectie – huse si tocuri

Precum capacele, husele/tocurile ajuta la protejarea obiectivului, mai ales daca esti un fotograf care obisnuieste sa-si arunce aparatul intr-un rucsac normal fara compartimentare speciala, intr-un amalgam de lucruri personale. Masoara-ti obiectivul pentru a-ti da seama de ce fel de toc ai nevoie, daca nu vrei sa-ti cumperi un rucsac foto.

Noi insa iti recomandam sa arunci un ochi si prin sectiunea noastra de genti si rucsace. Multi fotografi nu-si cumpara unul fiindca au camere compacte sau mirrorless care nu ocupa atata spatiu. Totusi, daca te-ai uita cu atentie, ai observa ca F64 dispune de multe marimi si design-uri diferite de genti si rucsace, potrivite pentru orice tip de aparat si obiectiv.

#3 Accesorii macro

Daca nu ai un obiectiv corespunzator, tuburile de extensie si burdufurile sunt solutii care te ajuta sa faci economii. Tuburile de extensie de obicei vin intr-un set de trei lungimi diferite, care pot fi folosite separat sau combinate.

Inelele inversoare te ajuta sa-ti montezi obiectivul “invers” pe body-ul tau, fara a avea nevoie de un obiectiv macro separat. Aceste inele, care sunt foarte bune pentru obiectivele wide, cat si pentru cele cu distanta focala standard, nu-ti mananca din buget prea mult si nici nu-ti ocupa spatiu in geanta sau rucsac.

#4 Accesorii generale – teleconvertoare, adaptoare etc.

O optiune populara pentru extinderea distantei focale efective sunt teleconvertoareledisponibile la 1.4x si 2x. Aceste accesorii de optica iti fura putin din intensitatea culorii a obiectivului original, dar mentin autofocusul, masurarea expunerii si stabilizarea de imagine.

Lentilele de conversie sunt, cum le si sugereaza numele, o optica aditionala pe fata obiectivului deja existent pentru a reduce sau mari. Depinzand de capacitatea lentilelor de conversie poti sa-ti maresti campul pentru a simula un obiectiv wide sau sa-l micsorezi pentru a da senzatia de tele.

Obiectivele fisheye si cele de close-up sunt de asemenea disponibile pentru a produce efecte dramatice.