Simona Halep (ROU)

Cu Sigma 150-600mm f/5-6.3 la BRD Bucharest Open 2016

Acum doi ani se desfasura prima editie a BRD Bucharest Open, primul eveniment important pentru tenisul feminin din Romania. Turneul a fost mutat de la Budapesta, Simona Halep aparandu-si titlul cucerit cu un an inainte in capitala Ungariei, intr-o finala facila impotriva Robertei Vinci (6-1; 6-3).
Anul acesta, celei mai titrate sportive din tenisul romanesc, i-a fost la indemana nu doar victoria, Simona predand o adevarata lectie de tenis, imbunatatind statisticile considerabil cu un neverosimil 6-0; 6-0, impotriva proaspat intratei in primele 50 de jucatoare ale lumii SEVASTOVA, ANASTASIJA.

fotografia de sport
Anastasija Sevastova (LAT)

Atmosfera din finala a fost mai putin incendiara decat cea din anul 2014, care s-a desfasurat pe Arena principala, 4000 de spectatori vs 1000 – 1500, insa anuntul facut la finele turneului de catre Presedintele Federatiei Romane de Tenis in privinta construirii din temelii a Arenei Principale, ne bucura nespus. In cadrul turneului de anul acesta patru romance au fost direct calificate pe tabloul principal, wild-card pentru junioarele Elena Gabriela Ruse (18 ani), Ioana Minca (17 ani) si Georgia Andreea Craciun (16 ani)
 

Dintre jucatoarele participante anul acesta:

Am documentat in imagini evenimentul din 2016 cu ajutorul obiectivului Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Nikon [S], pe body-ul Nikon D7200. Mi s-a parut un super tele, foarte potrivit pentru fotografia de sport, ce presupune surprinderea instantaneelor din diferite unghiuri. Plaja focala versatila il face unul dintre obiectivele potrivite pentru fotografia wildlife. Am reusit sa ma descurc din toate pozitiile in care am incercat fotografierea turneului de tenis.
sigma 150-600mm
Este un obiectiv construit foarte bine, termenul de plastic nefiind familiar cu acest obiectiv. Astfel este un obiectiv greu si nu se poate manevra atat de usor, avand aprox 3 kg si 30 cm lungime fara parasolar montat. Diametrul filetului este de 105 cm si nu se gasesc filtre decat de la producatorul Sigma, acestea fiind destul de scumpe.
Constructia ii permite sa functioneze in conditii de umiditate si praf excesiv. Inscriptia Made in Japan ma face sa cred ca acestui obiectiv, ca de altfel si versiunii Contemporary, nu o sa am ce sa-i reprosez.
Este compatibil full frame, dar si cu senzorul crop, atat DSLR cat si cu aparatele pe film. Distanta minima de focalizare este de 2.6 metri.

Obiectivul dispune de doua functii sau trepte programabile, ce se pot folosi cu ajutorul Dock-ului Sigma si se poate opta pentru cresterea performantelor autofocusului sau pentru acuratete, evident mergand invers proportional. Totusi in oricare situatie mi s-a parut ca stabilizarea obiectivului, fara un monopied sau un trepied, nu face fata ca la alte obiective mai usoare sau mai mici cu totul. La distanta de 600 de mm pe un aparat cu senzor crop ajunge la focala de 900 de mm, unde totusi vignetarea si micile aberatii cromatice sunt vizibile. Sistemul de stabilizare OS are mai multe trepte, a doua fiind activa doar pe axa orizontala – pentru functia panning , iar a treia fiind o treapta „OFF”.
Per total mi-a placut foarte mult sharpness-ul, in cazul folosirii impreuna cu monopiedul si mai ales in lumina buna: daca declansam cu o viteza de peste 1/1250 era foarte ok, cum se insera insa, calitatea fotografiilor incepea sa scada, dupa cum bine se poate vedea si in imagini. Astfel apare fenomenul numit in fotografie HUNTING. Acesta defineste imposibilitatea autofocusului de a actiona instant cand fotograful focalizeaza. Motorul autofocus actioneaza inteligent si se bazeaza pe ce vede iar in functie de aceasta ajusteaza parametrii pentru a obtine o imagine in focus, in momentul declansarii. Pe de alta parte, exista situatii in care poate imprima miscarii un zgomot fin, iar gandirea motorului exact in momentul indicarii planului de focalizare sa conduca la Hunting.

Concluzii despre Sigma 150-600mm f/5-6.3 

Puncte forte:

 • Robust;
 • Zoom versatil push & pull;
 • C1, C2 si OFF – programabile sa focalizeze mai repede si sa scada din acuratete, invers sau deloc – cu ajutorul dock-ului Sigma;
 • Dock USB Sigma – pentru calibrarea obiectivului pe aparat si programare (scadere hunting);
 • Blocarea focalei printr-o piedica, ce se dezactiveaza la soc mic involuntar pentru protectie, retragandu-se. La 150mm blocarea este permanenta iar socul nu o va dezactiva;
 • Inelul trepiedului se poate roti 90 de grade in 2 prize astfel incat aparatul poate fotografia orientat in modul PORTRAIT, fara a misca trepiedul sau a scoate aparatul de pe acesta.

Puncte slabe:

 • Greu – fara monopied sau trepied pozele nu prea sunt sharp la focale mari – 600 mm (senzor crop = 900);
 • Apar vignetarea usoara si aberatiile cromatice;
 • Geanta este una greu de carat, fiind incomoda – cu greu incape intr-un rucsac foto;
 • Inelul de focus manual greu accesibil daca mana este pe cauciucul antideparant al modului push & pull al focalei;
 • Hunting Autofocus;
 • Acuratete scazuta in lumina slaba.

Sigur va fi nevoie de un al doilea test, de data aceasta in Delta Dunarii sau pe meleagurile Romaniei, dupa fauna si nu numai, pentru a relata o testare mai amanuntita cu Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Nikon [S].
Deci pe data viitoare… 🙂


Un articol si fotografii de Matei Moroldo.
[products ids=125014732]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *