Cu Sigma 20mm 1.4 ART prin Roma

Postat de: F64 F64

Stiti intrebarea aia cu ce ti-ai lua pe-o insula pustie cu tine!?

Asa m-am intrebat eu cand a trebuit sa plec intr-o calatorie in Roma, “orasul cu 7 coline”.
Rezultatul: ceva nou si inedit: Sigma 20mm 1.4 ART [aveam de ales intre modelele 20mm si 24mm]! Este nou, este proaspat, este un ART, si cu asta am spus tot si am scutit juma de “poveste”.

Pana de curand, Sigma oferea cel mai luminos obiectiv fix wide, respectiv 20mm 1.8 DG, un obiectiv modest. Sigma ART 20mm 1.4 HSM DG este acum un nou pionier in domeniu.

Am spus ca numele de “ART” spune tot, si asa este; “unboxing-ul” este bun! O cutie frumoasa, un toc de protectie, un obiectiv superb, protejat de capace. Parasolarul este inclus pe obiectiv, din carcasa, dar oricum toate obiectivele Sigma vin in pachet cu parasolarul inclus.

Obiectivul este solid, zdravan, si impreuna cu un corp stilul 50D-7D, se simte foarte bine in mana, chiar daca aparatul nu are si un grip atasat. Poate fi folosit fara nici o problema ore multe, cele aproape 1.8-2kg cu tot cu aparat/acumulatori etc.

Ce mi-a placut:

 • F1.4 si 20mm, e o senzatie super frumoasa si trebuie sa inveti sa o folosesti intr-un mod creativ. Nu are nici o legatura cu clasicele 35 sau 50mm. Incadrarea cu 20mm poate realiza o fotografie frumoasa, de efect, sau o banalitate; diafragma luminoasa, unghiurile de fuga, liniile. Diafragma poate fi inchisa maxim F16. Si tind sa cred ca nu este suficienta pentru expuneri lungi, decat in combinatie cu un filtru ND de tip patrat, pe suport special.
 • Parasolarul inclus; m-a scapat de o grija sa-l pierd [am pierdut destul de multe in ultimii 10 ani de fotografie], si stiu ca intotdeauna lentila frontal are o protective rezonabila.
 • 9 lamele de diafragma. Personal, imi place bokeh-ul, chiar daca este un subiect tabu si subiectiv.
 • Inel de focus amplasat foarte ok, utilizabil, lat, foarte aderent, de altfel tot ansamblul obiectiv-aparat are stabilitate buna.
 • Motorul de focus HSM, silentios, cu reglare Manual Focus dupa Autofocus. Rata de succes a focusului a fost de sub 10%; una din 10 fotografii avea o deficienta de focus. Per total, foarte putine fotografii au fost complet ratate de focus.
 • Vignetarea este “subiect tabu”. Mie imi place. Dar multora nu le place. Nu consider ca daca vigneteaza, este un obiectiv prost. Daca iti doresti fotografiile ideale, perfecte tehnic, atunci exista Zeiss, dar si acolo sunt cateva limitari. Si sigur ar fi putut realiza si Sigma Japan un obiectiv perfect optic, dar probabil de 3-4-5-8 ori mai scump. Deci, nu, mersi, sunt foarte multumit de el asa. Si pentru ca traim intr-o epoca moderna, exista Adobe, iar Lightroom are alocate corectarile de deformare si vignetare si o face foarte foarte bine.
 • Macro. Are un macro foarte misto, faptul ca te poti apropia foarte mult de subiect si in acelasi timp incadrezi foarte larg.
 • Fata de multe obiective, la cele cu 20mm am reusit o chestie mai personala, anume crop in format 16:9. Este un format care mie imi place mult si liniile de perspectiva sunt amplificate de acest format “latit”.
 • Tocul de protectie inclus in pachet, pentru protectie, si accesoriul suplimentar Sigma USB dock, pentru update de firmware, si pentru pretentiosi, AF tuning.

Ce nu mi-a placut:

 • Parasolarul inclus si diametrul mare al sticlei, fara sa pot pune un filtru de polarizare clasic, rotund.
 • Ca nu are 1.2 🙂
 • Ca nu are stabilizare de imagine 🙂
 • Inca ma gandesc daca mai bine luam modelul 24mm 1.4 ART

Stiu, asteptati sa cititi informatii si detalii despre sharpness, contrast, aberatii cromatice, milimetrice si fizica cuantica eventual. Crop-uri peste crop-uri, comparative, analize, de ce asa, de ce nu asa, trebuia asa, era mai bine sa…

 

Dar un obiectiv foto, de orice natura, este doar un instrument. Fotografia si rezultatul, sentimentul de dupa, trairea acelui moment sunt mai importante si placute.

Vorba lui Pepsi, Fotografia este un moment, traieste-l!

Un articol si fotografii de: Gheorghita Rafaila.


Produse folosite
test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
 • Dată
 • Raspunsuri
 • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top