Ce este o expunere multipla?

Cu siguranta ai auzit de termenul expunere multipla. Sau macar de dubla expunere. Aceasta reprezinta un procedeu fotografic care presupune realizarea a doua sau mai multe expuneri / declansari pe acelasi cadru al negativului.
Analog, dubla expunere se poate realiza prin mai multe metode, cum ar fi: neavansarea filmului (la aparatele care permit acest lucru), avansarea partiala a filmului, suprapunerea de clisee in laborator, reincarcare sau film swap. In cazul multiexpunerii, procedeul este reluat de mai multe ori.

dubla expunere pe film
foto: Cristina Tinta
fotografia pe film
foto: Cristina Tinta

In fotografia digitala, dubla expunere se poate realiza direct din aparatul foto (in cazul anumitor modele de aparate) sau in camera obscura digitala.
In functie de brand si de modelul de aparat, dubla expunere se poate face digital mai mult sau mai putin usor, de la caz la caz.
In general,  imediat dupa ce faci prima fotografie, la distanta de cateva secunde/zeci de secunde, schimbi cadrul si imprimi peste fotografia initiala o a doua fotografie. Nu poti sa imprimi mai mult de doua fotografii si nici opri aparatul pentru a relua expunerea ulterior. Trebuie sa ai in minte compozitia finala inca de la inceput si sa te misti destul de repede.
Unele modele de aparate Fuji (ex. Fuji XT-10) iti permit sa stergi al doilea cadru, daca nu esti multumit de rezultat, si sa faci un altul.
De asemenea, anumite modele Nikon entry level nu vor avea optiunea Multiple exposure dar iti vor permite suprapunerea a doua fotografii la alegere, din camera, dupa ce acestea au fost surprinse individual.
Cu aproape 4 ani in urma, Canon facea senzatie pe internet cu o serie de fotografii cu expunere multipla. Atat Canon 5D Mark III cat si Canon 1D X pot surprinde fotografii compuse din pana la 9 cadre individuale pe care le pot “combina” intr-o singura fotografie. Astfel de imagini care prezentau evolutii ale diversilor sportivi intr-un mod cu totul diferit de felul in care percepe ochiul uman realitatea au facut inconjurul lumii la vremea respectiva, fiind destul de apreciate.
Optiunile sunt destul de numeroase, important este sa existe curiozitate si dorinta de a testa lucruri noi. Mai jos, o serie de expuneri duble realizate de Mirela Momanu si Cristina Tinta cu Olympus OM-D E-M1 si Olympus OM-D E-M5:


Aflati si alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionatilor de fotografie, in care vei gasi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei avand o scurta definitie si fiind, in general, exemplificat vizual, de multe ori existand si informatii suplimentare, contextuale sau de tipul „stiați ca”.
[products ids=125013349,103103]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.