David şi Peter: dublă expunere din fotografie

Postat de: Cristian Munteanu Cristian Munteanu

David Turnley se află în maşina sa, într-un oraş din West Bank. Forţele israeliene declaraseră zona interzisă pentru toată mass-media străină. Anul este 1988, Intifada este în plină desfăşurare. David, fotograf la The Detroit Free Press, ştie regulile, dar joacă o carte, şi anume aceea a europeanului care nu ştie că zona este off limits. Unul dintre poliţiştii care se află în punctul de control îi cere să coboare complet geamul maşinii, şi exclamă:

“Nu mă minţi! Deja te-am trimis acasă de câteva ori luna trecută!”. “Poate că te referi la fratele meu geamăn, Peter”, ripostează Turnley. “Am auzit o mulţime de poveşti, dar asta este cea mai bună”, conchide poliţistul. Problema e că David spunea adevărul.

Are un frate geamăn, pasionat şi el de fotografie, pe nume Peter. Acesta din urmă părăsise Israelul cu doar o zi înainte, după repetate încercări nereuşite de a pătrunde în West Bank.

Pe Peter îl putem întâlni pe străzile Parisului, acolo unde s-a mutat din 1978, oraş pe care-l cartografiază, vizual şi afectiv, cu asiduitate. De altfel, este considerat unul dintre cei mai buni fotografi de stradă contemporani. Născut la 22 iunie 1955, Peter este la fel de cunoscut şi pentru fotoreportajele sale privitoare la condiţia umană, realizate în mai bine de 28 de ţări. Absolvent al universităţii din Michigan, a studiat apoi la prestigioasa facultate de la Sorbona şi la Institutul de studii politice din Paris. Şi dacă asta nu e deja intimidant, să mai amintim cateve borne din viaţa lui profesională. Asistent al lui Robert Doisneau, premiul doi la World Press Photo, categoria general news, premiul Overseas Press, profesor suplinitor pentru Robert Coleş la Harvard, cursul „The Literature of Social Reflection”, lector la Şcoala Naţională de Jurnalism din Danemarca, la Universitatea din Hanovra, din Michigan, Iowa şi Indiana. De asemenea, Peter susţine workshop-uri de fotografie de stradă şi foto-eseuri în Paris, Istanbul, Praga, Sevilla, Rio de Janeiro, Calcutta sau Buenos Aires.