Stenopa sau pinhole – înapoi la începuturi

Stenopa sau pinhole sunt termeni care se referă la fotografierea fără obiectiv, acesta din urmă fiind înlocuit cu un orificiu de pătrundere a luminii. Lumina pătrunsă impresionează filmul sau hârtia fotografica aflată de cealaltă parte, după expuneri ale acestora ce pot dura de la jumătate de secundă la ore, creând o imagine răsturnată.
Camerele foto de acest tip au fost turnate în ipsos, construite din esențe frumoase de lemn, din metal, cu burduf sau confecționate din cutii de prăjituri, cutii de chibrituri, cutii metalice s.a.m.d.  Principiile optice de baza ale stenopei au fost prima dată comentate la chinezi, în secolul V î. Hr, filosofii de aici descoperind prin experimente ca lumina străbate spațiul în linii drepte. Mo-Di  a fost primul care a înregistrat formarea unei imagini inversate cu ajutorul unui ecran sau a unui orificiu. Prima fotografie făcuta cu stenopa a fost înregistrata în anul 1850.

stenopa
foto: Alex Conu

Acest tip de fotografiere este mai mult întalnită în lumea celor pasionați, fotografiile nefiind atât de clare ca cele obținute cu ajutorul obiectivelor.  Deschiderea optimă a orificiului trebuie să fie de 1/100 din distanța aflată între stenopă și subiect. De asemenea, la acest tip de fotografie, aberațiile cromatice sunt mai des întâlnite.
Fotografiile prin stenopa ies din comun în general prin profunzimea infinită, neclaritate și vignetare la cele cu unghiul de cuprindere foarte mare. Toate acestea dau însă un aer aparte, prezintă o realitate stricată, distorsionată, ceea ce le face de cele mai multe ori să fie apreciate.


Există chiar și o zi dedicată acestui tip de fotografie. Utilizând cel mai rudimentar aparat de fotografiat, fotografii din întreaga lume sărbătoresc în aprilie Ziua Stenopei sau PinholeDay (anul acesta va fi pe 24 aprilie 2016). Este ocazia în care se demonstrează că în era digitalului şi a lentilelor multistratificate, arta fotografică poate fi încă făcută și aşa cum a început să existe, folosind o cutie perforată cu un ac pe o faţă.
Chiar și aparatele DSLR pot fi utilizate în acest fel, realizându-se un foarte mic orificiu în capacul care acopera camera, când aceasta este fără obiectiv. Pentru cei interesați, în România există un grup denumit “Stenoparii din România (Romanian Pinholers)”, pe www.flickr.com, și blogul www.stenopa.blogspot.com, unde se pot posta fotografii cu aparatele și descrierea realizării lor, pentru a încuraja această tendință. Tot aici veți găsi o serie de idei și sfaturi interesante.
În orice caz, n-ai de ce să-ți faci griji pentru developare și scanare, acum găsești acest serviciu la F64. Ne trimiți filmele de oriunde ai fi și noi ne ocupăm de absolut tot pentru tine.
În afară se pot comanda astfel de camere foto din lemn, cu finisaje deosebite, realizate de cei de la Zero Image.
Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.
[products ids=125013349,125005548]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Mulțam, uitasem de stenopă… Vârsta… 😀

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.