11 ianuarie : Ziua Artei Fotografice în România

În 2010, ziua de 11 ianuarie a fost declarată prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5.05.2010 Ziua Artei Fotografice în România, data de 11 ianuarie reprezentând ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary (1812-1887), recunoscut ca primul fotograf al României.
Echipa F64 v-a pregătit anul acesta un articol special, în care fotografi din România ne răspund la întrebarea „Cum se vede România prin obiectivul tău?”. Pe acela însă îl vom publica pe 11 ianuarie, în zi de sărbătoare.
Până atunci, am făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor dedicate în 2016 Zilei Artei Fotografice în România:

  • Vernisajul SIAF 2016 : înscris în suita manifestărilor ce se desfăsoară sub genericul “Ziua Artei Fotografice din România”, marți, 12 ianuarie2016, ora 18, la Muzeul Municipiului Bucureşti,  blv. Ion C Brătianu nr.2, va avea loc vernisajul celei de-a 20-a ediţii a Salonului International de Artă Fotografică al României (SIAF).

Apreciat drept cel mai important eveniment al artei fotografice românești, având o tradiţie ce se întinde pe mai bine de o jumătate de secol, Salonul României a reunit, de fiecare dată, operele celor mai importanţi  fotografi din întreaga lume.
La actuala ediţie organizatorii au primit 1960 de fotografii de la 240 de fotografi din 39 de ţări. 
Ziua Artei Fotografice in Romania
Juriul internaţional – alcătuit din fotografi profesioniști de mare prestigiu precum Virgilio Bardossi ( Italia), Daniel Bădescu ( România) şi  Balasi Csaba ( România) –  a acceptat 400 de fotografii  şi a acordat 38 de medalii şi menţiuni ale Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) și ale Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR).
Trebuie subliniat faptul că la actuala ediție a SIAF au  fost acceptate și lucrările a 53 de artişti fotografi români, cele mai bune rezultate fiind obținute de Nagy Lajos, medalie de aur FIAP pentru ”Running with the wind”,  Alexandra Fira, medalie de aur AAFR pentru  ”Autumn in my soul”,  Ştefan Chirobocea, menţiune FIAP pentru ”Pastel de toamnă ”şi Bathory  Zsigmond, tot o menţiune FIAP pentru ”Warm rocks”.
În cadrul vernisajului vor fi proiectate toate imaginile acceptate, iar cele premiate au fost printate și vor fi expuse în cadrul unei expoziţii ce va fi itinerată prin mai multe oraşe din ţară.
Mai multe informații la telefon 0722 568  926 sau email  eugen.negrea@aafro.ro

  • Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, alături de Epson România, organizează și în acest an evenimente cu ocazia Zilei Fotografiei în Romania. Astfel, îl vor avea ca invitat pe domnul EIFERT János, unul dintre cei mai cunoscuți artiști fotografi contemporani, personalitate marcantă a artei fotografice mondiale.

Evenimentul va avea loc pe data de 12 ianuarie 2016, ora 19, și implică vernisajul expoziției ARS POETICA la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, iar miercuri, 13 ianuarie 2016, continuă de la ora 18 cu Workshopul Photo&Food / Food Photo, ținut de fotograful EIFERT János și bucătarul ORBÁN Ferenc. Participanții vor avea ocazia să primească sfaturi și să învețe la fața locului despre fotografia culinară.

  • Nikon și Photo Romania Festival vă invită la Iași la o serie de evenimente în zilele de 10 și 11 ianuarie 2016.
    Duminică dimineața, pe 10 ianuarie 2016, se vor întâlni la o tură foto în împrejurimile Iașului, împreună cu Gina Buliga – Ambasador Nikon, Sorin Onișor și Bogdan
    Comănescu. Întâlnirea are loc la ora 7:00 la benzinaria OMV CUG (Podu Roș).

Sorin Onisor
Începând cu ora 17:00, se vor revedea la Hotel Eden unde vor avea loc prezentări susținute de Nikon și Photo Romania Festival. Ziua continuă cu povești despre Cuba, spuse cu drag de Gina Buliga și Bogdan Comănescu, precum și cu vernisajul expoziției Cuba, de la ora 18:30.
Gina Buliga  
De la ora 19:30, fotograful Sorin Onișor va prezenta proiectul România văzută prin obiective NIKKOR, urmând ca a doua zi, pe 11 ianuarie de la ora 19:00, să aibă loc la cafeneaua CTS Corner din Palas Mall, Iași, vernisajul expoziției România lui Sorin Onișor văzuta prin obiective NIKKOR.
Mai știi și alte evenimente? Dă-ne de veste pe Facebook sau la blog@f64studio.ro.
 

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.