Primul fotograf roman si primul fotograf de razboi din lume, Carol Popp de Szathmari

Postat de: F64 F64

Pe data de 11 ianuarie se sarbatoreste Ziua Nationala a  Artei Fotografice, in memoria primului fotograf documentarist si de arta din Regatul Roman, Carol Popp de Szathmari. 

Povestea sa e urmatorea. Carol Popp de Szathmari putea sa se nasca oricand, dar s-a intamplat sa deschida ochii intr-o zi rece, de mijloc de iarna. Mai precis, 11 ianuarie 1812. 1812 nu a fost un an tocmai linistit: Napoleon invadeaza Rusia in luna iunie si este infrant la sfarsit de noiembrie, iar Basarabia intra in componenta Rusiei, in urma Pacii de la Bucuresti, prin care se încheie războiul ruso–turc. Desi la momentul respectiv, nou-nascutului probabil ca nu ii pasa prea mult de pacea mondiala, evenimentele i-au marcat intr-un fel destinul, caci tanarul Carol Popp de Szathmari a devenit primul fotograf roman documentarist si primul fotograf de război din lume, ca urmare a fotografiilor executate în timpul Războiului Crimeii (1853-1856).

Nascut la Cluj, atunci parte a Imperiului Austriac, Carol a descoperit mai intai pictura si abia mai tarziu fotografia. Lucrarile sale grafice realizate in urma calatoriilor prin tara si strainatate aveau toate un caracter de reportaj. In anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii.

Cu fotografiile realizate în Bucureşti, între anii 1860-1863, publică albumul ”Elena Cuza”, iar apoi, cu fotografiile realizate în România, între 1866-1868, ”Albumul României”, care cuprinde şi fotografii din timpul călătoriilor lui Carol I, căruia i-a fost ghid.

Carol_Popp_de_Szatmary_-_Carol_I_in_timpul_Razboiului_de_Independenta_1877

Povestea primei fotografii realizate de Carol Popp de Szathmari
Data: noiembrie 1848

La intoarcerea dintr-o calatorie din Imperiul Austriac, perioada in care fusese martor ocular la desfasurarea revolutiei in Viena si Budapesta, Szathmari a realizat o calotipie ce infatiseaza un Cupidon cu bratele frânte, o statueta din colectia personala de antichitati. Calotipia (sau talbotipia) este o tehnica inventată de William Henry Fox Talbot. Nu se stie ce aparat a folosit Carol, poate cel de dagherotipie de la Sf. Sava, dar se stie cu siguranta ca a sensibilizat o foaie de hârtie de tip ministerial ce i-a servit ca negativ.

Fidelitatea acestei tehnici lasa mult de dorit, insa calotipia astfel obtinuta era o uriasa realizare si nu a intârziat sa o mentioneze cu creionul in germana: “Die aller erste Photographie ich gemacht habe”, ce inseamna, “prima fotografie pe care am facut-o”. Calotipia Cupidonul cu braţele frîntese află astăzi la Academia Română şi poartă pe verso menţiunea autorului că este prima fotografie pe care a realizat-o.
Carol Popp Szathmari

Primul fotoreporter de razboi din lume

In 1854 Carol intra in istoria fotojurnalismului realizand primele fotografii de razboi in Crimeea. Aici, cu un an inaintea englezului Roger Fenton si a americanului S. Robertson, a realizat cu mijloacele specifice vremii, primele fotografii de razboi din lume. Carol Pop de Szathmary a multiplicat ulterior fotografiile facute in Crimeea şi le-a daruit suveranilor tarilor implicate in acest razboi.  A realizat apoi fotografii si in timpului Razboiului de Independenta din 1877.

Carol Popp de Szatmary

 test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top