Canon Legria G30 la motocross

MOTOCROSS CUP ZARNESTI 2013

Am avut placerea de a participa pentru prima data la un eveniment din categoria sporturilor cu motor si anume la o etapa din cupa nationala de motocross.In ultimii ani am avut multe ocazii de acest fel datorita faptului ca un bun prieten, Ciprian Marianov de la Moto Club Britmar Campina participa de ani buni in campionatul de motocross, insa de fiecare data programul meu s-a suprapus cu cel al campionatului.

De aceasta data am putut sa fiu prezent la o etapa din cupa Romaniei la motocross desfasurata pe circuitul de la Zarnesti si cu ajutorul partenerilor de la F64 Studio am putut surprinde intreaga actiune cu o camera Canon Legria G30 si o camera de actiune Sony As 15 pe care o mai testasem anterior, concluziile acelui test le puteti gasi aici.

PREZENTARE CANON LEGRIA G30

Obisnuit in ultimul timp sa lucrez pe camere si aparate cu obiective interschimbabile si optiuni de setari manuale, cand am vazut formatul camerei si faptul ca se incadreaza in categoria semi-pro am avut oarecare reticente insa dupa ce am aruncat o privire la specificatiile si functiile camerei mi-am dat seama de ce este capabila Canon Legria G30, iar faptul ca inregistreaza Full HD la 50fps mi s-a parut un mare plus mai ales ca eu eram foarte obisnuit si foloseam foarte des acest format de inregistrare cu care te poti juca destul de mult la post procesare.

SPECIFICATII

  • Inregistrare in doua formate diferite AVCHD(28mbps) si MP4(35mbps) atat separat cat si simultan pe carduri SDHC/SDXC 
  • Inregistrare 1920×1080 pana la 50fps progresiv
  • Obiectiv gradangular cu focala 26.8-576mm(in format 35mm) si zoom optic 20x
  • Diafragma 1.8-2.8
  • Stabilizare optica inteligenta cu 3 moduri
  • Iluminare minima 1lux
  • Dolby Digital audio
  • Wi-fi
  • Foto 1920×1080

CONSTRUCTIE SI ERGONOMIE

La exterior Canon Legria G30 e dotata cu suficiente butoane pentru setari care se pot modifica si din meniul ecranului LCD tactil. Gasim comenzi pentru selectarea modului de filmare (auto/manual/cinema) un buton “functions” pentru accesul rapid in setarile avansate si 5 butoane customizabile pentru diferite setari care sunt foarte utile.

Pe langa acestea cameara este prevazuta cu un inel in partea din fata care poate fi setat sa modifice fie focalizarea fie zoom-ul in modul manual. Sub acest inel mai exista un buton-rotita, care poate fi setat la randul lui din meniu sa modifice intensitatea filtrelor ND, timpul de expunere sau diafragma. Aceste optiuni sunt foarte importante si folositoare atunci cand camera este in modul manual.

Desigur pentru cei care sunt mult mai familiarizati cu folosirea ecranului LCD tactil, toate setarile se pot modifica si direct de pe acesta fara a mai fi nevoie de a umbla la butoane insa senzatia de control nu este aceeasi.

In partea de sus mai gasim o patina “cold shoe” unde se pot atasa diverse accesorii, iar in ceea ce priveste conectorii camera este prevazuta cu iesire de casti, USB si HDMI dar si cu intrare pentru microfon extern si in mod surprinzator iesire HD-SD-SDi, conector care de obicei se gaseste doar pe camere video profesionale de top si pe cele de cinema prin care se poate inregistra direct semnalul de la senzor catre un recorder extern. La partea de autonomie Canon Legria G30 rezista 166minute cu acumulatorul plin.

IN ACTIUNE

  • Senzor si calitatea imaginii

In interiorul carcasei se afla un nou senzor si anume HD CMOS PRO de 2.91MP care a fost conceput de Canon pentru modele sale profesionale si care m-a impresionat prin calitatea imaginii atat din punct de vedere al claritatii cat si al modului de reproducere al culorilor.

Un alt mare plus oferit de catre acesta este posibilitatea de a filma in conditii de iluminare scazuta avand un zgomot de imagine redus. Astfel datorita iluminarii minine de 1 lux puteti sa filmati fara probleme pana la valoarea de 12db cat si destul de decent la valoarea de 18db cu un zgomot de imagine existent dar nu foarte suparator.

  •  Autofocus-Zoom-Stabilizare

Cred ca ceea ce m-a impresionat cel mai mult la Canon Legria G30 este exact acest “trio” din subtitlul de mai sus.Puteti observa in cadrele filmate din mana din clipul demo unde chiar si la un zoom maxim de 20x stabilizarea este foarte eficienta datorita sistemului de stabilizare IS inteligenta cu mod dynamic avansat.

In ceea ce priveste focalizarea,aceasta functie poate fi setata dupa cum urmeaza:

    AUTO:

  • focalizare automata cu detectarea fetei pentru cadre cu personaje aflate in miscare
  • focalizare automata instantanee sau medie

    MANUAL:

  • focalizare manuala din inel pentru obtinerea unor efecte de clar/neclar dorite sau pentru diferentierea planurilor

Dupa cum observati exista destule modalitati de setare a focalizarii, bineinteles fiecare se potriveste tipului specific de filmare pe care vreti sa o obtineti. La cadrele filmate la concursul de motocross am ales sa folosesc modul de focalizare automata medie deoarece focalizarea automata instantanee produce o trecere mult prea brusca intre planuri.

  • Moduri de filmare

Atat stabilizarea avansata cat si autofocusul constituie functii foarte importante pentru categoria de consumatori caruia se adreseaza Canon Legria G30 iar eu o vad ideala ca o camera de familie, pentru vacante,excursii sau alte evenimente personale,fiind usor de utilizat si oferind rezultate bune.

Totusi pentru cei care doresc sa obtina ceva mai mult de la aceasta camera indiferent de scopul utilizarii ei exista destule optiuni si setari care sa ajute la obtinerea unor imagini superioare fata de cele obtinute in modul automat.

Modul Cinema

Folosirea camerei in modul cinema incearca sa reproduca imagini asemanatoare cu cele ale filmelor de cinema, camera avand anumite setari presetate. Aici exista mai multe efecte ce se pot aplica imaginilor direct din camera de la butonul functions dupa cum urmeaza: standard, vivid, dream, cool, nostalgic, sepia, old movie, memory, B&W si care va ofera posibilitatea de a crea o atmosfera dorita specifica fara a mai fi nevoie sa folositi ulterior un program de editare. Atentie insa deoarece in modul cinema inregistrarea la 1920×1080 50p nu este disponibila.

Modul Manual

Cum spuneam mai sus pentru a obtine mai mult de la Canon Legria G30 decat iti ofera camera in modul auto,pe manual se pot seta absolut toate functiile ce influeanteaza in mod direct calitatea si aspectul imaginii. In clipul demo puteti sa observati acest aspect comparand cadrele de la cosul cu fructe cat si urmarind clipul filmat la concursul de motocross care este filmat integral pe setari manuale,exceptie facand doar modul de focalizare care a fost setat pe auto. Principalele functii care pot imbunatatii considerabil imaginea si pe care recomand sa le setati sunt urmatoarele:

  • Balansul de alb-WB

Exista mai multe optiuni de setare a balansului de alb pentru scene de apus, rasarit, umbra, zi, fluorescent dar si posibilitatea de a face 2 setari manuale (custom in meniu) care sa ramana inregistrate in memoria camerei cat si posibilitatea de a seta temperature de culoare, optiuni prezente si pe toate camerele video profesionale.

Pentru a seta corespunzator balansul de alb selectati modul custom apoi faceti zoom astfel incat cadrul sa fie acoperit in intregime de o imagine alba(ex.pe un perete, panza sau orice obiect de culoare alba) apoi apasati pe iconita si asteptati 2-3 secunde pentru a se finaliza procesul.Apoi reveniti la cadrul larg prin zoom out si verificati daca imaginea obtinuta pe LCD corespunde cu cea din realitate.

Exista posibilitatea ca uneori camera sa perceapa gresit culorile de aceea este bine de verificat si in cazul in care rezultatul obtinut nu vi se pare multumitor puteti sa repetati operatiune sau puteti sa treceti la setarea in grade kelvin a temperaturii de culoare, care se poate seta in trepte de cate 100 si pe care recomand sa o folositi pentru a putea obtine o imagine cat mai apropiata de realitate.

  • Timpul de expunere

Pentru a reproduce cat mai corect si mai real imaginile si actiunea ce se petrece in fata obiectivului, ideal este ca timpul de expunere sa fie setat la o valuare dubla fata de numarul cadrelor pe secunda cu care se inregistreaza. Ca urmare la cele 25fps pe care le inregistreaza camera timpul de expunere ar fi bine sa fie setat la 1/50.

In conditiile in care utilizari camera pet imp de zi sau in lumina puternica,va trebui sa reduceti din cantitatea de lumina ce intra in obiectiv prin utilizarea filtrelor ND care se actioneaza din rotita de sub inelul de pe obiectiv (asta in cazul in care nu ati setat rotita pentru alta functie).

  • Setari pentru calitatea imaginii

Un aspect foarte important pe care puteti sa-l imprimati pe imaginea ce va fi inregistrata consta in setarea unor parametri precum luminozitate, contrast, detaliile imaginii si adamcimea culorilor. Acestea pot fi modificate in functie de gustul fiecarui utilizator.

Asa cum mentionam mai la inceput camera mai beneficiaza si de un mare avantaj pentru filmare si anume ca inregistreaza si in modul Full HD 1920×1080 50p, optiune cu care se pot obtine efecte de slow motion de 0.5x sau de fast motion de 2x.Atentie insa camera trebuie folosita doar in formatul MP4 pentru aceasta functie.

CONCLUZII

In incheiere pot sa spun ca am ramas placut impresionat de Canon Legria G30 si de optiunile pe care le ofera.

La filmarile pentru clipul de la motocross m-am mai folosit si de un suport de umar pe care l-am folosit pentru a avea o mai buna stabilitate a camerei, dar care insa mi s-a parut destul de fragil pentru a fi folosit pentru alte camera mai grele. Pentru transportul echipamentului am folosit o geanta video  de care vreau sa spun ca am ramas surprins cate au putut sa incapa in ea.

DSC_7070

La randul ei camera de actiune Sony AS-15  s-a comportat admirabil si sincer sa fiu am avut ceva emotii in timpul concursului deoarece aveam impresia ca prinderea nu este destul de rezistenta si la fiecare tura ma tot uitam sa vad daca mai este prinsa de casca.

Pentru a concretiza cele spuse mai sus va las sa urmariti clipul realizat la concursul de motocros pentru a va convinge singuri:

Un articol de Cosmin Dumitrache

[products ids=125005774]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.