Sorin Latia și Sony HXR-NX100 : interviu

Joi, 10 decembrie 2015, începând cu ora 18:30, la F64 se lansează Sony HXR-NX100 și vei avea ocazia să asculți speakeri de top, precum Sorin Latia – videographer, Gabriel Chirion – Sony Professional Solutions Europe și Vladimir Chetroiu – specialist video F64.
Locurile în sală s-au ocupat deja, dar nu uita că poți să urmărești LIVE evenimentul de lansare Sony HXR-NX 100, aici.
Ce trebuie să știi despre Sony HXR-NX100? Are o calitate ridicată a imaginii datorită senzorului Exmor-R de 1”, 20MP, maximum 48x zoom (12 x digital), inele separate pentru zoom, focus și iris, filtre ND incluseși codecuri X-AVC-S și AVCHD.
Sorin Latia, videographer, o sa îți vorbească despre experiența sa petrecută în Italia alături de camera Sony HXR-NX100. El va trece în revistă punctele forte și slabe ale acestei camere și va povesti despre experiența pe care a avut-o alături de această camera.
Haide însă să-l cunoști mai bine, din interviul pe care l-am pregătit special pentru voi:
#1 Care este povestea lui Sorin Latia? Povesteste-ne mai multe despre tine și despre StudioBlitz.
Povestea lui Sorin Latia este una lungă și cu peripeții, vedeți aici. Însă pe scurt pot spune că de mic am fost pasionat de tehnică și aparatură. Odată cu trecerea timpului am ajuns să studiez mai mult filmarea și am ajuns să urmez Universitatea Hyperion, Facultatea de Imagine Film și Televiziune. Am lucrat și o bună perioadă în Antena 1 însă m-am simțit limitat și am plecat pe cont propriu. În urma acestei decizii am deschis StudioBlitz. Au urmat ani grei de muncă și competiție acerbă însă ușor, ușor mi-am găsit stilul. Acum lumea mă identifică ca Sorin Latia profesionistul, sau StudioBlitz.
În 2013 am mărit echipa și am avut prima nuntă filmată în doi oameni. A fost un real succes filmarea și oamenii au scris în presă despre această filmare. Ba chiar am apărut și în cancan.ro  dar și în presa națională și internațională.
Drumul a fost lung și cu foarte multă muncă depusă. Țin să vă spun că în domeniul meu, trebuie să fi tare, să îți creezi stilul tău și să fi foarte pasionat.
#2 Inspirația este vitală în fotografie și videografie în general, cu atât mai mult în cea de eveniment. Ce te inspiră? Și ce rol joacă șansa? Mergi și pe idei de moment? Sau totul este planificat riguros de acasă?
Odată cu timpul vine și experiența. În felul acesta devii din ce în ce mai creativ și uneori inspirația îți vine direct pe moment. Însă sunt evenimente la care se pot crea anumite povești cu accordul mirilor. În general eu planific cu mirii dacă facem o poveste sau dacă filmăm doar evenimentul în sine. Dacă mergem pe poveste atunci avem mai multe zile de filmat însă dacă mergem doar pe ziua nunții atunci trebuie să te asiguri că ai totul într-o singură zi din punct de vedere fir narativ/poveste.
#3 Fotografia și videografia de eveniment sunt un domeniu extrem de competitiv. Cum ai reușit să îți faci loc și mai ales să performezi?
Cred că în România sunt foarte mulți fotografi și videografi. Clientul are de unde să aleagă și atunci tu trebuie să te faci remarcat. Eu m-am făcut remarcat printr-un stil unic și cinematic. Eu mi-am creat propriul stil și cred că așa ar trebui să facă și ceilalti videografi. Să își creeze propriul stil care vinde.


#4 Ai testat de curând noul Sony HXR-NX100. Cum ai descrie experiența ta cu această cameră?
Experiența mea cu Sony HXR-NX100 este dragoste la prima vedere. În primul rând mi-am adus aminte de prima mea cameră pe care am avut-o, a fost tot marca Sony model Z1E. Așa că am avut o experiență minunată cu această cameră deoarece este cu generații mai bună decât cu ce am lucrat eu atunci în 2010.
Am rămas impresionat de stabilizatorul de imagine care este unul foarte bun, de calitatea imaginii și de low light. A fost o adevărată plăcere să lucrez cu ea și o recomand oricărui cameraman care filmează la evenimente sau care este la început de drum.
#5 De ce ar investi cineva în tehnologie 4k?
Personal, cred că va fi următorul standard în anii ce vor veni. Dacă vrei ca peste 10 ani să te uiți la un video realizat de tine în 4K, atunci eu zic să investești de acum deoarece în 10 ani 4k va fi o banalitate…
#6 Pe 10 decembrie lansam noul Sony HXR-NX100 la magazinul F64. Esti pe lista de speakeri si oamenii te asteapta cu drag. Despre ce o sa le povesteti?
Îmi face mare plăcere să fiu alături de oameni care împărtășesc aceeași pasiune. Pentru mine video înseamnă artă, înseamnă un mod unic prin care poți realiza o poveste, un film. O să vă povestesc despre cum să folosești această cameră la cel mai mare nivel al ei. Practic o să storc orice picătura din ce poate să realizeze această cameră și am să vă arat cum să faceți asta.
Te așteptăm așadar joi, 10 decembrie, începând cu ora 18:30, la sala expozițională F64 (dacă ți s-a confirmat locul în sală) sau online, întrucât transmitem totul LIVE.
Nu vei fi acasă? Revenim cu înregistrarea pe Youtube, în decursul săptămânii viitoare. Rămâi cu ochii pe noi!
[products ids=125020501]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.