Festivalul Orchestrelor Radio – RadiRo

Prin amabilitatea domnului Mihai Constantinescu, directorul Artexim, in perioada 23-29 septembrie 2012 am fost fotograf benevol la Festivalul Orchestrelor Radio – RadiRo. Aflat la prima editie, RadiRo s-a bucurat de succes, concertele de la Sala Palatului, acolo unde am fost in fiecare seara, fiind ascultate de numerosi iubitori de muzica clasica. La manifestare au luat parte Orchestra Nationala Radio, Orchestra Nazionale Sinfonica della Rai, Orchestre Philharmonique de Radio France si BBC Symphony Orchestra. Virtuozi au fost Dan Grigore, Alexandru Tomescu, Jiang Wang, Christian Zacharias, Maxim Vengerov, ca sa mentionez doar cateva nume.

Pentru mine, pasionat de fotografie si de muzica clasica, a fost unul dintre momentele in care relatia mea cu universul artelor s-a strans, s-a inchegat mai bine.

1

Cadrul 1  –  Alexandru Tomescu, cu a sa Stradivarius, repeta inainte de a intra pe scena Salii Palatului pentru un program Ceaikosvki si Rachmaninov. Stefan Banica il supravegheaza atent.

2

Cadrul 2  –  Dan Grigore se plimba in cabina, relaxandu-se, inaintea aparitie sale pe scena Salii Palatului, inainte de programul ce a continut G. Enescu, Rachmaninov si Sostakovici.

3

Cadrul 3  –  Virtuozul Jian Wang face ultimele repetitii intr-una dintre camerele Salii Palatului. Tocul violoncelului sau, cu Big Ben, este recognoscibil, astfel Jian fiind lesne de recunoscut si din spate atunci cand il poarta pe umeri.

4

Cadrul 4  –  Membri ai Orchestrei Nazionale Sinfonica della Rai pun la punct ultimele detalii muzicale in culisele RadiRo.

5

Cadrul 5  –  Un suflator repeta in baie datorita suprafetelor (faiantei) plane, care amplifica reverberatia, astfel sunetele fiind mai clare.

6

Cadrul 6  –  Violoniste ale Orchestra Nazionale Sinfonica della Rai isi armonizeaza partiturile sub indrumarea unui senior al orchestrei.

7

Cadrul 7  –  Stari diferite ale francezilor de la Orchestre Philharmonique de Radio France, inainte cu cateva minute de inceperea concertului.

8

Cadrul 8  – Cunoscutul pianist Christian Zacharias, directorul artistic al festivalului RadiRo, supravegheaza ultimele pregatiri pentru seara de concert.

9

Cadrul 9  – Maestrul Ion Marin, discutand cu membrii orchestrei franceze, ai caror dirijor avea sa fie cateva minute mai tarziu.

10

Cadrul 10  – Una dintre cele mai in varsta violoniste ale Orchestrei Philharmonique de Radio France face cunostinta pentru prima data cu acustica Salii Palatului.

 11

Cadrul 11  – Doi dintre membrii delegatiei italiene isi pregatesc partiturile cu Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra al lui J. Brahms.

12

Cadrul 12  – Membrii Orchestrei Nationale Radio patrund pe scena, unul facandu-si cruce, pentru spectacolul de debut al RadiRo.

13

Cadrul 13  – O tanara violonista italiana cerceteaza arhitectura Salii Palatului, aflandu-se pentru prima data la Bucuresti.

14

Cadrul 14  – Dirijorul Juraj Valcuha, impreuna cu Orchestra Nazionale Sinfonica della Rai, in timpul concertului scris de J. Brahms.

15

Cadrul 15  – Ion Marin, alaturi de violoncelistul Jian Wang, dirijand cunoscutul Concert pentru violoncel si orchestra in Si minor al lui A. Dvorak.

16

Cadrul 16  – Maestrul Horia Andreescu conducand Simfonia nr. 5 in Do minor a lui L. van Beethoven. Impietrit, solistul Maxim Vengerov.

17

Cadrul 17 – Pianistul Dan Grigore, in timpul solicitantei Rapsodii pe o tema de Paganini pentru pian si orchestra.

18

Cadrul 18  – Alexandru Tomescu intr-un moment de relaxare din timpul concertului pentru vioara si orchestra in Re major al lui P.I. Ceaikovski.

Imaginile sunt facute cu doua aparate, un excelent Sony Nex 5N, cu un obiectiv Sigma 19mm f/2.8, si un Nikon D700 cu un AF-S 70-300mm, f/4.5-5.6 G ED.

Text si foto – Cristian Munteanu

Alți fotografi au mai citit și:

4 Comments

  • E frumos !Speram ca astfel de iniative sa se repete.As da acces mai multor fotografi,de ce nu un concurs?!

    • multumesc, Mugur.

  • Foarte reusit setul de fotografii insa un mic detaliu nu cred ca este la locul lui, in cadrul nr 16 Maxim Vengerov nu cred ca avea ce sa caute pe scena la Simfonia a V-a de Beethoven 🙂

    • Alexandra, asa e. In acel moment se canta tot Beethoven, si anume Concertul pentru vioară şi orchestră în re major, dar am uitat sa scriu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.