Vlogging – sfaturi tehnice și practice

Era o vreme când corespondența însemna o scrisoare primită în câteva zile (dacă erai norocos!) și pusă cap la cap, o conversație banală ajungea să dureze săptămâni, poate chiar luni.

Ieșind din manualul de istorie, hai să discutăm puțin despre vlogging! Astăzi nu doar că poți transmite un mesaj în câteva milisecunde și aproape gratis, (raspunsul ajungând înapoi de îndată ce recipientul mesajului îl scrie) dar nu se mai rezumă doar la text. Dacă acum câțiva ani blogul era ceva nou și cool, acum comunicarea cea mai căutată și eficientă este prin video, online.

Mai mult, nici nu mai trebuie să aștepți comentarii în canalul tau video, faci direct live și ai propria ta micro-televiziune, orientată către cine și ce îți dorești azi, mâine sau chiar de la o oră la alta.

Vlogging-ul este noul plic timbrat care circulă zilele acestea în online. După ce te-ai decis despre ce vrei să vorbești sau să cânti, să desenezi, mai ai nevoie de un singur lucru – echipamentul cu care pui toate ingredientele în aluat.

vlogging

Prima chestiune de care trebuie să ții cont când vine vorba de vlog-ul tău este că vrei să arate bine: de la culori la claritate, la compoziția imaginii, pur și simplu vrei să “îți ia ochii”. Știu, deja faci asta cu telefonul. Dar dacă ți-aș spune că o să ai nevoie și de un pic de zoom ca să prinzi statuia aceea mai de aproape? Sau de un pic de stabilizare optică pentru când îți filmezi câinele alergând după jucării? Dacă te prinde noaptea sigur o sa tânjești după sensibilitate mai mare a senzorului, ca să nu apară mult temutul zgomot de imagine.

Cum le obții? Pai simplu, te gândești să scoți din geantă sau să îți iei un aparat foto care filmează. Ce aparat? Poate fi practic orice, funcție video să aibă. Uite câteva sugestii:

Deja ai rezolvat o grămadă de probleme. Și dacă tot urmează o filmare seara, îți recomand să iei în calcul și un trepied. Costul poate fi infim, însă beneficiul te asigur că îți va depăși așteptările: nu mai ai nevoie de un prieten care să te filmeze, nu mai tremură camera, ca să nu mai zic de un timelapse de super efect cu mașinile din oraș, noaptea.

Probabil că dacă ai ales un DSLR sau un mirrorless, la un moment dat te vei gândi și la un obiectiv suplimentar, cu focala mai lungă, pentru filmări sau foto la distanțe mai mari, însă pentru început, pentru maxim de efect, îți recomand să iei în calcul un obiectiv de 50mm, cu diafragmă luminoasă. Asta e ceea ce o să-ți obțină acel efect de “blur” sau “bokeh” din spatele subiectului care arată atât de bine! Vestea bună și deloc secretă este că astfel de obiective costă super puțin în comparație cu restul. Le vei găsi recomandate în pagina aparatului tău foto din site-ul F64.

Nu ignora sunetul! Motivul este simplu, nici tu nu te-ai uita la un film sau chiar la un video de pe net dacă urechile îți spun într-una “nu”. Părăsești sala sau schimbi canalul, garantat!

Știu, camera ta are microfon încorporat, însa crede-ne pe cuvânt, partea care se ocupă de sunet din camerele foto lasă mult de dorit. În afară de asta, microfonul de pe cameră este omnidirecțional, ceea ce înseamnă că în loc să auzi doar ce filmezi, o să fie prezent și autobuzul care pleacă din stație sau lătratul câinelui din spatele blocului.

De aceea, mai ales în situația în care conținutul audio principal este vocea, gândește-te să folosești un microfon tip lavalieră și nu numai:

E simplu și comod, o legi direct la cameră (asigură-te că aceasta are intrare de microfon tip jack 3.5mm) și voila: sunet infinit mai bun la preț mai mult decât decent.

vlogging

Dacă vrei să treci la nivelul următor și ai nevoie să înregistrezi sunet din două surse de exemplu, recomandarea noastră este să studiezi un recorder audio:

Îți va permite să pui mai multe microfoane în același timp și, în plus, vei putea să editezi mult mai ușor sunetul înregistrat ulterior, dacă înregistrezi pe cardul recorder-ului.

Ce îți mai trebuie? Canalul video, contul social și poți să te apuci de treabă!

Un articol de Vladimir Chetroiu.

La F64, te așteptăm cu o mulțime de oferte la echipamentele de vlogging.
Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.