Despre fotografiatul sporturilor de iarnă

Având în vedere că suntem în plină iarnă, ne-am gândit că ar fi util un articol cu sfaturi despre fotografierea de tip sport în acest sezon. Deși Bucureștiul nu este printre orașele fruntașe când vine vorba de sporturi de iarnă, câteva ieșiri la patinoar pot fi un prilej bun de a face câteva fotografii, dacă nu ai timp să dai o fugă până la munte.
Cu toate acestea, să ieși afară pe vremea asta nu-i va pica foarte bine camerei tale și cu siguranță situația îți va fi și mai mult îngreunată dacă alegi să pleci la munte și să surprinzi oamenii de pe pârtie.

Așadar, F64 are în vedere următoarele criterii după care ar trebui să te ghidezi atunci când vrei să fotografiezi sporturi de iarnă:

  • Echipamentul
  • Bateriile
  • Măsurarea expunerii
  • Lumina și balansul de alb
  • Siguranța
  • Tipul de sport

Totuși, înainte de a începe să discutăm despre cele menționate mai sus, am vrea să-ți recomandam camerele video de acțiune pentru a surprinde sporturile de iarnă. Deși susținem faptul că fotografia se poate realiza cu orice aparatură dedicată acesteia, ne-am gândit să-ți oferim un pont, un bonus în caz că te interesează să achiziționezi ceva care să se muleze perfect pe sporturile de iarnă.

Echipamentul

Cea mai mare provocare când vine vorba de a fotografia iarna este felul în care temperatura scăzută va afecta performanța aparatului. Suntem obișnuiți în special cu aerul calduț și ușor umed, așa este el acasă, la muncă, așa este inclusiv aerul pe care noi il expirăm și cam după el tânjim atunci când ne plângem ba că este prea cald, prea frig sau că aerul este atât de închis și uscat încât nu putem respira.

Problema apare atunci când se produc schimbări bruște de temperatură, așa că iată ce trebuie să ții minte:

Nu este o problemă dacă scoți aparatul din casă unde este cald, afară unde este frig.

Problema apare însă, atunci când de la o temperatură scăzută camera intră brusc într-o zonă cu temperatură ridicată. De exemplu, dacă porți ochelari de vedere știi și tu ce se întâmplă cu ei când faci această trecere, dacă nu, sigur ai un prieten care se plânge de asta.

Din păcate camerele foto nu au voci să se plângă, dar același lucru se întâmplă și cu ele, doar că în interior. Gândul că se poate forma umezeală în interiorul aparatului nu prea te încântă, nu-i așa?

Probabil că acum te întrebi cum poți rezolva sau preveni asta. Ei bine, sigur ai auzit de pungi ziplock, există de toate mărimile, iar unele suficient de mari încât să-ți încapă camera. Găsești inclusiv la IKEA, dar și în alte magazine mari, care au de la mâncare până la produse de curățenie și haine. Chichița acestui mecanism este aceea de a băga aparatul în pungă, înainte să faci trecerea de la rece la cald. Astfel, tot condensul se va forma pe pungă protejându-ți aparatul.

Bine, acum dacă ai ieșit 5 minute din mașină să faci o fotografie nu înseamnă că trebuie să folosești asta. Doar dacă temperatura este sub 0 grade și ai stat mai mult sau ai fost nevoit să faci o plimbare până la un loc încălzit, este recomandat să te folosești de un ziplock.

Bateriile sunt printre primele care cedează, așa cum bateria mașinii nu mai funcționează dacă este destul de veche, odată ce vine frigul, cam asta se poate întâmpla și cu bateriile aparatului sau bliț-ului tău.
 
Singurele sfaturi pe care ți le putem da aici este să ai la îndemână cât mai multe baterii pe care să le ții într-un loc încălzit când nu le folosești.

Măsurarea expunerii

Unul dintre cele mai mari inconveniente când vine vorba de imagini realizate iarna, este faptul că sistemul de măsurare al expunerii este derutat de cantitatea foarte mare de lumină și tonuri de alb, în cadrele în care predomină zăpada. Sistemul citește tonurile ca fiind gri, în proporție de 18%.
 
Cum poți scăpa de acest inconvenient? Renunță la modul auto și compensează expunerea cu +1 – +3 stopuri (în funcție de cadrul pe care trebuie să-l surprinzi. Exersând îți vei da seama ce merge cel mai bine).
 
De asemenea modul bracketing îți poate fi de ajutor pentru a evita potențialele erori de expunere.

Lumina și balansul de alb

Mereu când fotografiezi trebuie să ții cont de lumină, dacă are nevoie de puțin ajutor din partea unei blende, unei lumini în plus, orele la care lumina naturală este cea mai bună, cum trebuie sa plasezi subiectele ca ele să fie puse în avantaj etc. La fel se întâmplă și când vine vorba de a fotografia iarna, doar că trebuie să mai ți cont de un lucru. Iarna nivelul de lumină UV crește indiferent de momentul zilei. Ce înseamnă asta din punctul de vedere al unei imagini? Însemnă că fotografiile tale vor căpăta o nuanță bleu-albastră.
 
Dacă te deranjează acest lucru, nuanța poate fi ușor modificată în programele de editare, însă dacă interesul tău este să combați albastrul din aparat, vei avea în primul rând, nevoie să folosești filtre UV. În al doilea rând, va trebui să te joci cu balansul de alb manual până când vezi că efectul dispare.
 
PS: Dacă vei combina sursa de lumină naturală cu cea artificială (bliț sau altele) culorile vor varia, lucru care nu este neapărat rău, depinde doar de ce ai tu în minte.

Siguranța

Fotografiatul iarna poate fi periculos, mai ales când vine vorba de sport, poate te ia vreo sanie pe sus, sau te doboară vreun schior, dar pe lângă toate acestea, să nu uităm de faptul că dacă noi nu suntem echipați corespunzător putem suferi degerături grave sau chiar hipotermie. În plus, dacă te afli într-un loc necunoscut (pe munte în special) și te lovește o furtună de zăpadă, poți rămâne imobilizat chiar zile întregi.
 
De aceea este recomandat sa ai mereu la tine o trusă de urgență, în care cari materiale suficiente pentru perioada în care plănuiești să stai în zona respectivă.

Ce ar trebui să conțină această trusă?

  • Un telefon mobil cu tot cu încărcător (și adaptor pentru mașină)
  • Nu uita să instalezi aplicația “Salvamont” care te poate localiza oriunde, în caz că ai nevoie de ajutor
  • O Pătură (sau chiar mai multe)
  • Apă
  • Lanterne
  • Lanțuri pentru roțile de la mașină
  • O canistră cu Benzină
  • Mâncare care nu se strică ușor (conserve, batoane, supă la plic, etc)
  • Încălzitoare pentru mâini
  • Haine de iarnă
  • Cablu pentru transferarea curentului între baterii (pentru mașină)
  • Curea de remorcare
Nu strică nici ca cei dragi să știe unde ai plecat și când vrei să te întorci, pentru orice eventualitate.
 
Fii mereu atent cum și pe unde calci, alunecarea este cea mai frecventă cauza a rănilor din timpul iernii.

Tipul de sport

Skiul și Snowboarding-ul

Un bun exemplu pentru a fi atent la măsurarea expunerii, după cum poți vedea, în fotografia de mai sus nu se pune accentul pe zăpadă, motiv pentru care poți seta expunerea pe normal.
 
Dar, în același timp, poți profita de texturile create în zăpadă datorită mișcării continue a oamenilor prin nămeți.
Lucrurile devin puțin mai complicate. Cum poți ajunge suficient de aproape pentru a fotografia dacă nu ești snowboarder? Vei avea nevoie de un tele, iar dacă te hotărăști totuși să te apropii fizic, asigură-te că ești echipat corespunzător (că porți clăpari etc). Poți achiziționa tot echipamentul necesar de la magazinele sportive sau din zonele unde se practică sporturile respective. Și dacă acțiunea se petrece prea departe, poți închiria un Snowmobil.

Hockey și patinaj

Hockey-ul este un alt sport pentru care vei avea nevoie de tele, din cauza naturii sale agresive, asta dacă nu te deranjează riscul de a te trezi cu un puc în față și nu numai.
 
Fotografierea în rafală ți-ar fi utilă în cazul Hokey-ului, dar și patinajului, rămânând valabil pentru ambele sporturi faptul că trebuie să fii extrem de atent la măsurarea expunerii și a luminozității.

Snowmobiling

Cel mai important lucru când vine vorba despre a fotografia acest sport este siguranța. Ține-ți geanta foto și buzunarele închise, camera la gât. Poartă mănuși cu degete detașabile sau fără degete, pentru a putea schimba cu ușurință cardurile de memorie, bateriile și a apăsa pe declanșator și toate celelalte butoane cu ușurință. Nu vrei să ratezi cadre interesante doar pentru că nu te-ai putut mișca suficient de repede nu?
 
Dacă pierzi ceva, sunt șanse foarte slabe să-l mai găsești așa că fii atent la toate menționate mai sus.

Pescuitul la copcă

Un sport de iarnă mult desconsiderat, oamenii nu înțeleg de regulă de ce ai vrea să stai ore-n șir pe un lac înghețat cu speranța că vrei prinde un pește. Totuși, dacă te pasionează fotografia de editorial vei regăsi printre pasionații de pescuit la copcă, o comunitate interesantă susținută de o puternică camaraderie.
 
Astfel, poate că activitatea în sine nu este foarte dinamică, dar ai șansa de surprinde portrete interesante și de a te bucura de voie bună.
 

Vezi și:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.