Camerele bridge: utile, portabile și versatile

Camerele bridge sunt mai puțin cunoscute publicului larg, dar reprezintă o alternativă foarte bună pentru fotografii practici, fie profesioniști sau la început de drum, care nu doresc să schimbe prea multe obiective sau să-și mai bată capul cu multe setări.

Ce sunt camerele bridge?

Adesea confundate cu compactele fiindcă sunt foarte asemănătoare, camerele bridge reprezintă puntea dintre compacte și DSLR-uri.
Principalul avantaj al camerelor bridge este că sunt foarte versatile. Înițial ai crede că din moment ce nu poți schimba obiectivul, asta te va limita, din cauza lipsa varietății focalelor. Totuși, în cazul acestor aparate, portabilitatea este un mare atu, iar obiectivul nedetașabil adesea este conceput pentru a-ți fi de ajutor în majoritatea situațiilor de fotografiere.
În plus, datorită zoom-ului care are o capacitate mai mare prin comparație cu aparatele foto compacte, poate focaliza atât la distanțe mici, cât și la distanțe mari. Acesta este unul dintre motivele pentru care pasionații de fotografia de călătorie preferă aceste camere. Și, poate că te va surprinde acest lucru, însă tehnologia a adus aceste echipamente în stadiul în care poți fotografia noaptea la o calitate bună cu puțin efort. Este adevărat însă că, un obiectiv de cameră bridge nu-ți va livra portrete cu același nivel de profunzime pe care îl poți obține în cazul camerelor cu obiective detașabile, iar fotografiile pe format foarte wide vor avea de asemenea, de suferit.
Pe lângă versatilitatea deosebită însă, camera este doar puțin mai grea ca o compactă, dar nu ajunge la greutatea unui DSLR. Când vine vorba despre dimensiuni, camerele bridge sunt micuțe, portabile, dar nu au cum să încapă într-un buzunar. La F64 găsești o gamă variată de genți și rucsacuri dedicate sau dacă ți se pare prea mare bătaia de cap pentru un echipament atât de mic, cu siguranță își va găsi locul în cele mai uzuale bagaje.
Ceea ce face cu adevărat deosebit aceast tip de cameră, este declanșarea silențioasă. Declanșarea silențioasă este un trend relativ nou ce poate fi regăsită și la aparatele mirrorless. De multe ori sunetul declanșatorului strică momentele unice, oamenii devin rigizi, iar spontaneitatea momentului dispare.
Din punctul de vedere al prețului, există o varietate destul de amplă de camere bridge. De aceea, se poate ca unele modele de top să coste ceva mai mult ca un DSLR. Acest lucru se datorează tehnologiei avansate și a faptului că este mai complicat să introduci funcții și mecanisme complexe într-un corp cât mai compact.

Totuși, trebuie ținut cont de faptul că deși este o cameră versatilă și ușor de transportat, o cameră bridge nu poate încă concura cu calitatea fotografiilor create de un DSLR, însă de cele mai multe ori pentru fotografiile făcute pe timp de zi, pe stradă, în călătorii, când ești alături de prieteni sau familie și alte situații similare, poate fi tot ceea ce ai nevoie. Mai mult de atât, cu toții știm că nu aparatul ar trebui să facă fotograful. Așa că dacă ești pasionat și nu știi de unde să începi, o camergă bridge poate fi startul potrivit, care te va ajuta să descoperi care sunt funcțiile de care ai cea mai multă nevoie (spre exemplu, pentru cei care sunt pasionați de fotografia de acțiune sau sport primul upgrade va fi cel spre o cameră care surprinde mai bine mișcarea) și, bineînțeles, care sunt genurile de fotografie pe care vrei să te axezi.

În concluzie, camerele bridge reprezintă o cameră multifuncțională, practică, care cunoaște îmbunătățiri notabile datorită avansului rapid al tehnologiei. Reprezintă alegerea ideală pentru începători, fotografi de stradă care mizează în primul rând pe discreție și creativii profesioniști care vor să experimenteze mai mult compoziția.

Mai jos îți lăsăm și niște recomandări faine de camere bridge:

#1 Sony RX100 IV

bridge

  • Senzor Exmor RS BSI CMOS de 1.0″
  • Rezoluție 20.2 Mpx
  • Procesor de imagine BIONZ X
  • Filmare UHD 4K & S-Log2 Gamma
  • Obiectiv Zeiss Vario-Sonnar T* f/1.8-f/2.8
  • Distanța focală: 24-70mm (echiv. 35mm)
  • Filmare Slow Motion la 960 fps
  • Ecran rabatabil 3.0″ cu 1.228.000 de puncte
  • Vizor electronic OLED
  • Conectivitate Wi-Fi si NFC
  • Rafală de 16 fps la rezoluție maximă
  • ISO maxim 12800

Sony RX100 IV continuă tradiția seriei RX100 și oferă tehnologie de top și optică excepțională într-un corp foarte compact. Senzorul Exmor RS BSI face parte din generația următoare de senzori retroiluminati și împreună cu procesorul de imagine BIONZ X este capabil de viteze extreme. Sony RX10 IV fotografiază în rafală de 16 fps la rezoluție maximă, filmează UHD 4K la 30fps sau Slow Motion în Full HD, la 960fps. Obiectivul Zeiss Vario-Sonnar T* oferă o distanță focală echivalentă în format 35mm de 24-70mm și o diafragmă maximă f/1.8-f/2.8. Vizorul electronic OLED tip pop-up oferă o experiență de fotografiere autentică, grație nivelului ridicat de definiție și a timpului de răspuns foarte scurt, Sony RX100 IV promite să întrunească exigențele fotografilor profesionisti, dar poate fi folosit cu ușurință și de entuziaști sau începători.

#2 Panasonic FZ1000

bridge

  • Senzor MOS 1″ 20.1 Mpx
  • Filmare 4K la 30 fps
  • Zoom optic 16x
  • Distanța focală 25-400mm (echivalentă în format 135)
  • Ecran LCD 3.0″ 921.000 de puncte
  • Vizor electronic 0.3″ 2,359k de puncte
  • Filmare 4K la 30 fps
  • Stabilizare optică pe 5 axe la filmare
  • Modul Wi-Fi încorporat

Panasonic Lumix FZ1000 este un aparat foto de tip bridge cu adevărat revoluționar, dotat cu senzor MOS de 1′ și 20.1 megapixeli, care îți dă posibilitatea să realizezi filmări extraordinare la rezoluție 4K, de 4 ori mai detaliată ca o filmare Full HD. Sistemul hibrid de stabilizare a imaginii pe 5 axe va oferi imagini foarte clare chiar și atunci când fotografiezi din mână cu timpi de expunere lungi. Fotografierea în rafală te asigură că nu vei pierde niciodată momentul perfect. Panasonic Lumix FZ1000 dispune de modul Wi-Fi încorporat pentru a transmite fotografiile sau filmele înregistrate pe calculator sau Social Media.

#3 Nikon P1000

bridge

  • LCD TFT cu unghi variabil
  • Zoom optic 125.00X
  • Close-up macro: aprox. 1 cm
  • Card SDHC, SDXC
  • ISO100 până la 1600
  • Acumulator Li-ion EN-EL20a

Acest aparat foto remarcabil, de 16 MP, simplifică realizarea fotografiilor și videoclipurilor. Zoom-ul optic de 125x oferă cel mai mare interval de zoom din lume, de 24–3000 mm, iar funcția Dynamic Fine Zoom, de 250x, extinde în mod digital limita superioară până la remarcabila valoare de 6000 mm. O putere de zoom suficientă pentru a fotografia craterele de pe lună.

Un obiectiv NIKKOR luminos, de f/2.8, asigură performanțe deosebite în lumină scăzută. Tehnologiile avansate utilizate de Nikon pentru fabricarea obiectivelor minimizează distorsiunile, astfel încat se pot obține imagini foarte clare chiar și atunci când se fotografiază la distanțe focale foarte mari, de telefotografie. Suportul pentru formatul de fisier RAW permite fotografilor să salveze și să exporte fișiere de imagine necomprimate în programele pe care le utilizează pentru procesare/editare. În plus, amatorii de filme pot înregistra segmente de film 4K/UHD de super-telefotografie: perfecte când filmează de la mare distanță natura sălbatică în habitatul natural.

#4 Canon Powershot SX540HS

bridge

  • Senzor CMOS 1/2.3″ de 20.3 Mpx
  • Procesor de imagine DIGIC 6
  • Obiectiv Canon cu zoom optic 50x
  • Distanța focală echivalentă în format 35mm: 24-1200mm
  • Ecran LCD de 3″ cu 461.0000 puncte
  • Filmare Full HD 1080p la 60 fps
  • Module Wi-Fi si NFC integrate
  • Stabilizator optic de imagine Intelligent IS
  • Sensibilitate ISO 3200
  • Fotografiere în rafală 5.9 fps
  • Zoom Framing Assist și mod Hybrid Auto

Canon PowerShot SX540 HS este un aparat foto compact ultrazoom, perfect pentru fotografii amatori care vor să surprindă momentele plăcute în imagini de calitate. Față de modelul precedent, Canon PowerShot SX540 HS vine cu un senzor CMOS nou de 20.3 Mpx și cu un procesor de imagine de ultimă generație – DIGIC 6. Aceste dotări tehnice îți permit să fotografiezi în rafală de până la 5.9 fps la rezoluție maximă, chiar și în condiții dificile de iluminare. Canon PowerShot SX540 HS are ISO maxim 3200. Obiectivul are o distanță focală de 24-1200mm (echiv. 35mm), perfect pentru o plajă largă de aplicații: peisaje, instantanee, animale sălbatice și detalii aflate la distanță. Cu un zoom optic 50x, Canon PowerShot SX540 HS este dotat cu stabilizare optică de imagine Intelligent IS, pentru a furniza cele mai clare imagini posibile.

bridge

Tu ce camere bridge preferi? Ai una deja? Plănuiești să-ți achiziționezi un model anume? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Am un Sony Cyber-Shot DSC-HX350, 20.4 MP, numai bun de frecat toată ziua, fără să cari un rucsac cu obiective în spate 🙂 Lasă de dorit noaptea, fără blitz, dar vorba aia, noaptea cam stăm pe-acasă cu restricțiile de izolare… 🙂 La fel la filmări, filmează full HD, dar necesită lumină bună. Zoom ok optic de 50, stabilizare foarte bună, dacă ești creativ te descurci ziua în orice situație 🙂

  • Bună ziua! Poseda un aparat bridge Fujifilm mai vechi cu senzor CCD și a-și dori sa fac o nouă achiziție. Sa iau tot un bridge dar mai performant sau un mirrorless?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.