Fotografie de wedding și eveniment cu mirrorless?

Postat de: Cristina Gârleșteanu Cristina Gârleșteanu

Deși în afară sunt destul de mulți fotografi care realizează fotografii de nuntă și eveniment cu mirrorless-ul, la noi DSLR-ul este încă în topul preferințelor, atât al fotografilor, cât și al clienților.

Mihai Ilie (Imagenia) a dat DSLR-ul pe mirrorless și ne-am gândit să realizăm un scurt interviu pe această temă. Aflăm de ce wedding/evenimente și mirrorless, ce părere au ceilalți, cum vede Mihai viitorul, despre a fi deschis și despre faptul că, până la urmă, alegerea echipamentului potrivit este o alegere extrem de personală.

#1 De ce fotografie de eveniment și wedding? Cum ai ajuns aici? Povestește-ne câte puțin și despre Imagenia.

Fotografia de eveniment era un subiect controversat pentru mine acum 3 ani. Nu acceptam ideea de a face așa ceva, erau alte vremuri, alte gânduri, altă etapă în evoluția mea.

Nu îmi doream să fac fotografie de eveniment și mai ales pentru evenimente private (nunți, petreceri, botezuri) pentru că mi se părea că locul meu nu este acolo, ci într-o zonă mult mai artistică, mai visătoare, mai cu stare și “poezie”.

Cu toate astea, pe la puținele nunți la care am fost ca invitat, nu mă puteam abține să nu-mi iau aparatul, evident. Și tot evident, ieșea mai bine ce făceam eu, față de fotografii angajați special să-și facă treaba, iar asta o spuneau prietenii.

Un ultim brânci în povestea cu fotografia de eveniment l-a avut soția și istoria noastră cu fotograful de nuntă, mai bine zis de “cununie civila”. În 1994, la cununia noastra civilă făcută în secret la sectorul 6, un fotograf de acolo ne-a făcut poze. Pe film. Ne-a spus că ne costă o grămadă de bani la vremea aceea și l-am refuzat. După câțiva ani buni m-am întors acolo și l-am căutat, dar nu l-am mai găsit, nimeni nu mai știa nimic de el, așa că acel film s-a pierdut în neant.

Astfel, acest cumul de stări m-a făcut să mă îndrept și către fotografia de eveniment, pe care am încercat și reușit să o pun împreună cu portretele mele. Așa s-a născut Imagenia, brandul meu de fotografie de eveniment și portret.

Wedding

Imagenia este un brand/un business în fotografia de eveniment privat, de aceea își propune să fie privat. Nu veți vedea acolo galerii întregi cu imagini de la un singur eveniment, nu veți vedea pachete cu cost aferent și oferte speciale de nerefuzat. Fiecare eveniment este unic, serviciile sunt special adaptate la ce ceea ce își doresc clienții, iar rezultatul pe măsură. Fiecare ședință foto de portret individual, cuplu sau familie, este tratată în funcție de ceea ce își dorește clientul și sunt private.

#2 Fotografii de eveniment cu un mirrorless? De când și cum ai avut „curaj” să faci asta?

Nu a fost vorba de curaj sau despre genul de fotografie care impune un anumit echipament. Pentru mine trecerea către mirrorless s-a întâmplat extrem de natural din toate punctele de vedere și s-a revărsat în toate segmentele de fotografie pe care le-am îmbrățișat în ultimii 20 de ani.

#3 Ce părere au clienții fotografiați? Nu se întreabă unde e DSLRul? Nu le e teamă că nu ies fotografiile? Ce le spui?

Pare ironic, dar de când am trecut pe mirroless în fotografie, nu am primit asemenea întrebări. Dar, când eram pe DSLR, primeam: “ Mmmmm ce aparat e? E vârf de gamă? Ai și obiective?”

Cred că orice client are dreptul să pună întrebările acestea, nu e nimic greșit să întrebi despre ceva ce nu cunoști mai ales când plătești pentru un serviciu. Știu că mulți se plâng de clienți, se întâmplă asta în toate domeniile, dar cred că important este să-i înțelegi și să cauți adevăratele răspunsuri la întrebările lor.

Teamă? Nu cred că e vorba de teamă odată ce le-ai prezentat portofoliul și te-au văzut în persoană la prima întâlnire. Dacă există teamă după ce au trecut de faza primei întâlniri tu, ca fotograf/fotograf de eveniment, ar trebui să-ți faci o analiză “amănunțită”.

Wedding photos