MIC, MIC, dar NOVA! Metode de declansare a aparatului foto la distanta. Cu sau fara fir.
Asa cum stabilizarea de imagine poate face diferenta intre o fotografie “miscata” si una clara la declansarea din mana, o metoda de actionare a obturatorului aparatului foto de la distanta ne poate asigura obtinerea unei imagini perfect clare atunci cand se fotografiaza cu aparatul montat pe un monopied, trepied sau alt suport rigid.
Si asta deoarece, chiar in cazul utilizarii unui trepied foarte solid, simpla apasare a butonului declansator cu degetul poate cauza o vibratie suficienta pentru a rezulta o fotografie neclara. Astfel, ne vin in ajutor cateva dispozitive extrem de utile: declansatoarele cu fir si telecomenzile radio sau infrarosu de la Micnova.
Declansatoarele cu temporizator Micnova din seria MQ-T
Micnova MQ-TC este un declansator cu fir care se cupleaza la aparatul DSLR si permite declansarea acestuia de la o distanta mica (cca 90cm). Poate fi utilizat ca simpla telecomanda, pentru declansare simpla sau in mod Bulb, si deasemenea indeplineste cu succes functia de intervalometru, declansand aparatul la un interval de timp stabilit anterior, modul de lucru si setarile fiind vizibile si pe LCD-ul cu care este dotat.
Functionarea este asigurata de 2 baterii sau acumulatori AAA (R3) si garanteaza o autonomie de cateva sute de declansari.
Acest accesoriu extreme de util incape fara probleme in buzunarul gentii de transport a aparatului si este disponibil in variante de compatibilitate cu aparatele reflex Canon sau Nikon, dotate cu port de conectare a telecomenzii.
Declansatoarele radio Micnova din seria MQ-NW
Micnova MQ-NW face parte din gama de telecomenzi radiocomandate destinate declansarii de la distante mari (peste 100m) a aparatelor DSLR, fara a atinge aparatul, reprezinta o necesitate la utilizarea timpilor lungi de expunere, sau atunci cand pur si simplu atingerea aparatului pentru a-l declansa nu este posibila.
Setul este compus dintr-un transmitator, pe care se afla butonul de declansare, si un receptor care se monteaza pe patina de blitz a aparatului DSLR si se conecteaza la portul de telecomanda al acestuia.
Declansarea se face fara fir, printr-o frecventa radio presetata, iar pentru situatiile in care mai multi fotografi utilizeaza astfel de declansatoare si frecventele radio devin “aglomerate”, dispozitivul este dotat cu un selector de canal, care permite alegerea intre 16 astfel de frecvente, cu posibilitatea declansarii de receptoare/aparate multiple.
Foarte important este ca, spre deosebire de telecomenzile cu senzor infrarosu (IR), nu se pierde functia de prefocalizare, astfel se pastreaza precizia declansarii din aparat; se poate folosi declansarea cu intarziere sau la un interval de timp prestabilit, precum si modul bulb.
Cu o autonomie generoasa a bateriei telecomenzii de aproximativ 10.000 de declansari, cu siguranta telecomanda devine un aliat de cursa lunga al fotografului de teren.
Seria de declansatoare cu fir Micnova MQ-S
Micnova MQ-S este destinata celor ce doresc o metoda de declansare simpla si putin costisitoare; este produsa in variante dedicate Nikon, respectiv Canon, pentru toate modelele dotate cu posibilitatea conectarii unei telecomenzi cu fir.
Nefiind necesara utilizarea unei baterii, telecomanda alimentandu-se din aparat si datorita dimensiunilor reduse, devine o alegere foarte buna la fotografierea de pe trepied sau suport, cu timpi lungi de expunere, care altfel ar periclita claritatea imaginii.
Pentru cei care au nevoie de cel mai mic, mai simplu si mai ieftin dispozitiv de declansare, Micnova MQ-X sau seria MQ-RC reprezinta solutia perfecta, permitand declansarea de la cativa metri a aparatelor dotate cu senzor infrarosu (IR). Cu siguranta cel mai usor de transportat dispozitiv de acest tip, este usor de strecurat in orice buzunar, gata sa sara in ajutor oricand e nevoie de declansare fara atingerea aparatului sau chiar autoportret.
Pentru mai multe detalii vizitati: www.F64.ro
2 Comments
Pentru Nikon D5100 ce se poate utiliza?
Este foarte buna initiativa de a promova produse "budget" care au functionalitate similara cu cea a produselor superioare.
Tin sa mentionez ca si eu detin un model de MQ-TC 7 si, dupa zeci de seturi de declansari cu intervalometrul (cateva sute, chiar mii de poze/fiecare set), o pereche de baterii bune pot sa tina si cateva mii de poze, sau luni de zile, fara macar a scoate bateriile din telecomanda.
Probabil singurul inconvenient al telecomenzii este faptul ca nu detine un buton ON/OFF (ori ramane ON tot timpul pana se termina bateriiile, ori se pot scoate bateriile).