Avantajele luminilor LED pentru plante în creșterea plantelor

Plantele se dezvoltă cel mai bine în lumina soarelui, sub influența acesteia realizându-se procesul de fotosinteză. Însă, atunci când lumina soarelui nu este disponibilă, în mod special în timpul iernii, o alternativă este reprezentată de luminile artificiale. Aceste lumini artificiale sunt disponibile tot timpul anului si îți permit să cresti plantele în tot felul de locuri, nu neapărat acolo unde ajunge lumina directă a soarelui. 

Luminile LED pentru creșterea plantelor controlează în mod optim frecvența  lungimii de undă a luminii necesară pentru specificul fiecărei plante. Prin folosirea acestor lumini, puteți prelungi durata de viață a plantelor. 

Aceste lămpi pot fi folosite:

  • ca sursă de lumină suplimentară, atunci când lumina externă nu este suficientă
  • pentru prelungirea timpului de iluminare
  • în sere și laboratoare de plante

Care sunt avantajele luminilor LED pentru plante în creșterea plantelor?

#1 Consumul redus de energie

Spre deosebire de un bec normal, care consumă undeva între 100 și 1000W, lămpile LED pentru creșterea plantelor folosesc maxim 10W. Acest lucru le face să fie extrem de eficiente.

#2 Cu ajutorul acestor lămpi, veți uda plantele mult mai rar

Sub influența acestor LED-uri, plantele vor transpira mult mai puțin. Astfel, nu va fi nevoie să le stropiți atât de des. Atunci când lipsiți de acasă pentru mai mult timp, nu trebuie să vă îngrijorați că nu are cine să vă ajute cu udatul plantelor. 

#3 Durată de funcționare mare

Aceste LED-uri au o durată de funcționare de aproximativ 10-20 de ori mai mare decât becurile obișnuite (cu un consum redus de energie). Folosite în mod corespunzător, lămpile LED pentru creșterea plantelor pot funcționa timp de aproximativ 10 ani. 

#4 Vă oferă siguranță

Prin faptul că LED-urile pentru creșterea plantelor pot fi alimentate și la tensiuni de 12 sau 24V, se reduce riscul de apariție a incendiilor. Având în vedere că multe plante au nevoie de medii umede pentru o dezvoltare optimă, acest lucru este un real avantaj. 

#5 Nu degajă căldură

Cantitățile de căldură degajate de aceste LED-uri sunt foarte mici. Pentru a fi funcționale, acestea nu au nevoie de existența unor ventilatoare care să provoace zgomot ce s-ar putea dovedi deranjant. 

De ce aspecte trebuie să ții cont atunci c când alegi o lampă LED pentru creșterea plantelor

Dimensiunea și prezența unui sistem reglabil

Îți recomandăm să ai în vedere achiziționarea unui dispozitiv reglabil. Este bine să poți mișca lampa în sus și în jos, pentru a satisface cerințele variate de intensitate a luminii în funcție de specificul fiecărei plante. 

De asemenea, trebuie să ai în vedere și dimensiunea lămpii. Poți alege lampa potrivită în funcție de numărul de plante pe care îl deții.

Puterea de iluminat a lămpii

Deții mai multe plante care au nevoie de lumină mai slabă, sau dimpotrivă, de lumină puternică? Cunoașterea acestui lucru te va ajuta atunci când decizi unde vei poziționa lampa, precum și modalitatea în care vei aranja plantele în încăpere.

Cât de mult vei folosi lampa?

Majoritatea plantelor au nevoie de aproximativ 12-16 ore de lumină artificială pe zi, pentru o creștere optimă. Acest lucru asigură desfășurarea procesului de fotosinteză. Astfel, pentru creșterea sănătoasă a plantelor pe care le deții, o lampă LED special dedicată îngrijirii plantelor este o alegere potrivită și o achiziție ce oferă numeroase beneficii pe termen lung. 

Lămpile LED pentru creșterea plantelor de la Kathay îndeplinesc toate cerințele menționate mai sus. La F64, poți alege din mai multe modele, în funcție de nevoile pe care le au plantele pe care le deții:

Tu consideri că este utilă o astfel de lampă? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Știu că creșterea plantelor cu ajutorul unei astfel de lumini este accelerată. Consider că ar putea fi foarte utilă o astfel de lampă pentru creșterea plantelor, însă întrebarea mea este următoarea – nu au de suferit plăntuțele dacă sunt obișnuite cu o astfel de lumină când se face trecerea la o lumină normală, naturală??

    • Bună ziua,

      Depinde de regimul de dezvoltare al plantelor, sunt plante care preferă lumina artificială față de cea naturală. În mod normal trecerea de la o lumină artificială la una naturală nu trebuie să reprezinte o amenințare, în special dacă este realizată în anotimpuri reci.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.