8 Cărți și zine-uri de fotografie românești, pe care să le ai în vedere

Sunt țări în care diverse zine-uri și albume de autor cu și despre fotografie apar cu o frecvență uluitoare și, mai ales, se și cumpără. La noi, fenomenul este destul de modest încă, reticența existând atât de partea autorilor, cât și a publicului. Cu toate acestea, ușor, ușor încep să apară ceva mai multe astfel de publicații și, pentru ca noi credem în ideea de comunitate si susținere, am ales să îți prezentăm mai jos 8 astfel de cărți si zine-uri.

De ce să cumperi?

Citam mai jos dintr-un articol realizat de cei de la CreativEdu:

De ce să cumperi zine-uri sau cărți foto? Pentru că au valoare artistica. Pentru susținere. Pentru că sunt o bucata din istoria fotografiei și artei românești. Pentru că, în general, edițiile sunt extrem de limitate. Pentru că ajuți comunitatea să crească.

CreativEdu

Iar acum că am stabilit motivele, să vedem recomandările:

1. CRISTIAN BASSA - BEAUTIFUL SUNRISE

Previous
Next

Proiectul lui Cristian Bassa este despre tinerii care își câștigă traiul cinstit și se străduiesc să-și construiască un viitor în România, o țară europeană încă rămasă în urmă în dezvoltare din 1989, anul restaurării democrației, unde decalajul dintre clasele superioare și cele de jos este mai vizibilă în fiecare zi. Este o țară în care societatea, școlile, mass-media și internetul alimentează ideea că munca nu ar trebui să fie prima opțiune pentru tineri; unde mulți sunt fascinați de posibilitatea de a deveni bogați și celebri rapid, fără efort.

Beautiful Sunrise a lui Cristian Bassa prezintă și ceva ce în curând va fi istorie. În aceste luni vor dispărea din peisajul urban bucureștean cele mai multe chioșcuri de bilete ratb. Biletul ratb compostat din album este deja un obiect de colecție.

2. CRISTIAN BASSA - FORWARD MARCH

Previous
Next

Albumul foto Forward March face parte dintr-un proiect de documentar de lungă durată condus de Cristian Bassa privind viața tinerilor care își trăiesc cinstit și se străduiesc să-și construiască un viitor în România.

Cartea actuală privește viața lui Alexandru, un soldat român, a cărui poveste și traiectorie personală este urmărită de autor pe o perioadă de cinci ani (2012-2017). Cristian Bassa l-a însoțit vizual pe Alexandru în timpul serviciului, la evenimente private de familie și în timpul studiilor sale la NCO Academy. În prezent, Alexandru, tânărul întâlnit în timpul serviciului la Palatul Cercului Militar Național, lucrează în departamentul de resurse umane al Forțelor Aeriene Române. El studiază pentru un master în psihologie militară aplicată.

3. DRAGOȘ COSTACHESCU - GUTTEN MORGEN BETZINGEN

Previous
Next

“Totul este liniștit, cu excepția câtorva păsări insomniace care străpung liniștea cimitirului cu trilurile și ciripiturile lor melodioase. Noaptea se stinge, alungată încet de primele raze de lumină care și-au terminat în sfârșit călătoria până la noi. Dar sosirea lor este uluitoare. Aceasta este ora la care majoritatea oamenilor nu sunt încă treji pentru a contempla spectacolul liniștit, dar spectaculos de lumini. Iar cei care sunt treji, se grăbesc să ajungă la locul de muncă, neputând să observe pe deplin această reverie colorată. Aceste fotografii au fost realizate în Betzingen, satul în care locuiesc, dimineața, când străzile sunt încă goale, înainte de a începe viața de zi cu zi.

Le-am făcut de la fereastra sufrageriei mele sau de pe balcon, în timp ce așteptam să se trezească copiii sau în drum spre serviciu. Ele reprezintă momente intime pe care le-am colecționat pentru a-mi aminti de luciditatea și liniștea pe care numai diminețile ni le pot oferi.”, povesteste autorul.

4. ZINE - CELULA FOTO

Previous
Next

Al patrulea zine este pe cale de apariție! Primul conține proiectul Puls Volumes, semnat de Adrian Căpușan, al  doilea,  proiectul Corcova, al lui Mihai Ciama iar al treilea, recent apărut, este intitulat Obscura și include fotografii de stradă semnate de Alex Cruceru. Zine-urile au mărimea A5, 36 de pagini și aproximativ 35-40 de imagini. Este primul proiect de acest gen de la noi și merita toata susținerea. Alături de zine, cumpărătorii primesc și un print cu una dintre imaginile din interior.

5. CRISTINA GÂRLEȘTEANU - DINCOLO DE CREATIVITATE ȘI FOTOGRAFIE

Previous
Next

Dincolo de creativitate şi fotografie sunt multe întrebări. Despre viaţă, despre lume, despre tine însuţi, despre ce este fotografia şi de ce o vrei în viaţa ta, despre cum te raportezi la toate acestea şi cum te exprimi, poate chiar te reinventezi. Un scurt volum de 72 de pagini care cuprinde 10 articole și eseuri dedicate fotografiei și creativității.

Ce articole și eseuri vei găsi în carte?

  • Despre fotografie, întrebări și simțul uimirii
  • Ce este o fotografie bună?
  • Superficialitate și fotografie
  • Despre întrebări și drumuri în fotografie
  • Despre creativitate, inspirație și reîntâlnirea cu noi înșine
  • Notă despre creativitate
    Notă despre reușite (fotografice și nu numai)
  • Notă despre daruri și artistul din fiecare
  • Idei pentru blocaje creative și fotografii mai bune
  • Trebuie să suferim pentru arta noastră?

6. CRISTINA GÂRLEȘTEANU - THE FLIGHT ODYSSEY

Previous
Next

“O carte despre ei, despre cei pentru care Zborul este esența lucrurilor. Despre cei pentru care Zborul, măiestria manevrelor și a picajului, vitezele amețitoare și înaltul cerului sunt un scop în sine, oferind răsplata nesperată a eliberării spiritului de trup, de spațiu și de timp… Noi, ceilalți, rămânem la sol. Dar visul zborului continua. Prin ei, pentru noi.”

7. JENO MAJOR - ARCHAIC

Previous
Next

În Archaic, Jeno explorează natura brută, sălbăticia neatinsă, începutul tuturor. Fotografiile lui rezonează cu umanul nostru interior primordial; imaginile pe care le surprinde ne cufundă în contemplația spirituală: peisaje cu dealuri și munți, copaci singuratici, ceață, răsărit și apus, animate ocazional de animale și oameni. Jeno aduce în fața ochilor noștri nu doar natura necoruptă și viața de la țară, ci, dacă te uiți cu atenție, propria lui călătorie, plimbările dimineții devreme, căutarea și așteptarea acelei lumini aurii, căutarea sensului.

Vă invităm să participați la această călătorie și, odată cu ea, să adăugați un alt strat poveștii în care deveniți parte din ea!

Dacă dorești să cumperi această carte din România, scrie-le un email la adresa fresh@thejuicebar.eu, aceștia au o reducere specială pentru tine!

8. CRISTINA-ANA IRIAN - COLECȚII ȘI ARHIVE FOTOGRAFICE AZI

O fotografie este un obiect complex care conține informații despre el însuși, tehnici de fotografiere și imprimare, autor, despre lumea din el, despre timpul și spațiul în care a fost realizat, despre traiectoria lui. Atunci când îi construim viața digitală, toate aceste informații ar trebui să însoțească obiectul, pentru a putea fi ușor de recunoscut, de utilizat și de relaționat cu alte surse fotografice și documente scrise.

„Prin cartea “Colecții si arhive fotografice azi, în lumea digitală” am dorit să identific și să analizez comparativ colecții, arhive fotografice digitalizate/în curs de digitalizare din peisajul internațional al organizațiilor de cultură, cât și inițiative lansate în spațiul românesc. Am evidențiat strategii și practici propuse de organizații în sistematizarea informațiilor și prezentarea colecțiilor digitale, dinamica obiectului digital și a traiectoriilor sale în interiorul acestora.”

BONUS! PROIECT OMNIA PHOTO - FÂNTÂNILE OLTENIEI MMXVI

Previous
Next

Un album scos într-un tiraj foarte mic (50 de exemplare), care posibil să se fi epuizat. Am ținut însă să vi-l prezentăm pentru că este un proiect aparte, despre care am mai publicat pe blog, iar albumul arată cu adevărat deosebit. FÂNTÂNILE OLTENIEI MMXVI cuprinde lucrări ale fotografilor documentariști Cristian Bassa și Dorian Delureanu și este rezultatul unui proiect de cartografiere a fântânilor de uz comunitar din Oltenia, România, proiect care se continuă și astăzi.

Prin călătoriile lor, desfășurate în anul 2016 în peste 40 de locuri din județele Dolj și Mehedinți, cei doi fotografi, Cristian Bassa și Dorian Delureanu, au avut ca obiectiv o primă documentare a unor fântâni vechi din această parte a Olteniei și a spațiilor în care acestea se regăsesc. În proiect sunt incluse fântânile comunitare din sate și fântâni de hotar/răscruce, multe aflate într-un stadiu avansat de degradare. Odată cu dispariția lor, o hartă a peisajelor și traiectoriilor vieții rurale cotidiene din Oltenia s-ar risipi.

Pe site-ul F64 găsești și alte cărți foarte interesante dedicate pasionaților de fotografie.
 
Imagini mai bune cu EOS DSLR de la Canon
Water Light Time - David Doubilet
Hot Spots: Martin Parr in the American South
Metoda Hollywood Productia de film independent - de CRISTIAN VASILESCU
Poate te-ar mai interesa și următoarele articole
 
Cartea foto Romanias – Descoperă România prin ochii a 6 fotografi
„Noi suntem Invictus” – lansare de carte Ioana Moldovan
Lansare de carte ”Cele mai frumoase reportaje” și interviu cu Viorel Ilișoi
Știi și alte inițiative și apariții de acest fel care au încă stoc? Lasă-ne un comentariu cu titlul cărții și link către locul de unde poate fi comandată.
 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.