Top 10 aparate foto pentru începători

Un aparat foto pentru începători ar trebui să fie, în primul rând, simplu de folosit. În al doilea rând, trebuie să vină însoțit de obiective interschimbabile (cheia pentru a evolua și pentru a avansa ca fotograf). În al treilea rând, trebuie să fie accesibil!

Îți prezentăm o listă cu cele mai potrivite aparate pentru începători, dar, înainte de asta, iată de ce trebuie să ții cont când alegi un aparat foto, indiferent de nivelul de pregătire!

Cei mai importanți 4 factori de care să ții cont atunci când alegi un aparat nou

#1 Calitatea imaginii mai bună decât cea a unui smartphone

Nu are rost să achiziționezi un aparat de fotografiat dacă acesta nu asigură o calitate a imaginii mai bună decât cea a telefonului pe care îl deții. Telefoanele actuale au funcții și rezoluții de invidiat, însă un aparat de fotografiat este dotat, de cele mai multe ori, cu funcții pe care nu le regășeti în specificațiile telefonului și cu un obiectiv mult mai performant.

#2 Ergonomia

Este aparatul ales suficient de mare? Sau suficent de compact? Are o priză bună la mână? Gripul este suficient de confortabil la utilizări mai îndelungate? Sunt butoanele de pe aparat poziționate suficient de aerisit, dar totuși intuitiv și la îndemână? Acestea ar fi întrebările pe care să le ai în vedere atunci când vrei să alegi un aparat nou.

#3 Dimensiunile

Este o caracteristică foarte importantă, poate unul din primele aspecte pe care le avem în vedere atunci când căutăm un aparat nou. Unii vor ceva ușor,  compact, de dimensiuni mici, să îl poată lua mereu cu ei, alții nu au nimic împotrivă să care o trusă foto considerabilă (arta cere sacrificii!). Destinația aparatului, adică la ce va fi folosit cel mai frecvent ne influențează atunci când avem în vedere dimensiunile viitorului aparat.

#4 Gama de obiective compatibile cu viitorul aparat

Ce alegi la început ca dotare, aceea vei folosi tot timpul, deci alege mereu ce se potrivește cu stilul tău de fotografiat. Dacă optezi pentru un aparat cu obiective interschimbabile, aruncă o privire la ce obiective sunt disponibile pentru respectivul model de aparat (pentru respectiva montură). Vei avea de cele mai multe ori și variante third-party, adică fabricate de alți producători decât cel al aparatului, iar multre dintre ele sunt extrem de performante și mai ales tentante datorită bugetul mai redus pe care îl vei investi.

Top 10 aparate foto pentru începători

Acasă, într-un studio sau pe drum. Puterea fotografică a aparatului foto Z 30 vă va permite să preînregistrați sau să transmiteți cele mai vibrante vloguri pe care le-ați creat vreodată și să mențineți puterea de atracție a fluxurilor foto prin detaliile bogate ale imaginilor statice.

Aceasta este șansa dumneavoastră de a trece la nivelul următor, cu conținut care stârnește uimire direct din aparatul foto.

Montura Z a aparatului foto este foarte largă și permite senzorului CMOS mare în format DX, cu 20,9 MP să captureze mult mai multă lumină decât un smartphone.

Canon R50 este o cameră considerată ca fiind un upgrade al modelului Canon M50 și M50 II, cu mult mai multe opțiuni avantajoase și un buget ce nu depășește 5.000 RON. Totodată, camera poate fi cumpărată împreună cu obiectivul kit  (18-45mm) și chiar și așa, bugetul tău va rămâne tot sub 5.000 RON.

Camera are un senzor APS-C de 24.2 MP și poate filma până la 30fps în 4K și până la 120fps în FULL HD. Totodată, sunt incluse multe moduri pentru sistemul de AF, printre care focus pe: oameni, animale, vehicule și produse. 

#3 Canon EOS M50 II

Versatilitatea este caracteristica principală a acestui aparat foto. Fie că dorești să realizei fotografii de calitate deosebită pentru postările pe Instagram, un videoclip nativ vertical pentru TikTok sau să faci o transmisie live pe YouTube, EOS M50 Mark II este ceea ce ai nevoie. Datorită ieşirii HDMI fără marcajele de pe ecran, utilizatorii pot crea transmisii live cu aspect profesional, iar cu ajutorul EOS Webcam Utility Software, oferit gratuit, pot face transmisii pe Twitch sau apeluri video cu prietenii şi familia.

Pentru conţinut care să poată fi încărcat cât mai repede după înregistrare, EOS M50 Mark II oferă conectivitate îmbunătăţită către smartphone prin Wi-Fi şi Bluetooth. Aceasta permite controlarea aparatului foto de pe un dispozitiv mobil şi încărcarea directă şi rapidă a imaginilor şi filmărilor pe canalele de socializare. 

În corpul său compact, X-S10 este echipat cu o unitate de înaltă performanță, cu cinci axe de stabilizare a imaginii, care asigură reducerea vibrațiilor pentru momentele în care aveți cel mai mult nevoie. Acest giroscop și accelerometru de înaltă performanță ajută la scuturarea constantă a camerei, permitând imagini mai clare. În plus, se sincronizează și cu sistemul de stabilizare optică a imaginii de la obiectiv pentru a oferi performanțe puternice și fiabile de stabilizare a imaginii.

O moștenire în știința culorii este la baza oricărei imagini pe care ți-ai propus să o creezi. Dezvoltate din cunoștințe și tehnologii acumulate de-a lungul a 85 de ani, Fujifilm’s Film Simulations produc o adâncime, o saturare și o tonalitate superbe.

Nikon Z50 este o cameră ideală pentru fotografii spectaculoare din vacanță. Este mic, pornește repede, are o manevrare ușoară, astfel devine un foarte bun prieten de vacanță, obiectivele lui având o plaja focală suficient de mare pentru a face mai multe genuri de foto: street, architectura, chiar și un pic de wild life. Z50 este echipat cu un senzor în format DX, cu 20,9 MP, într-un corp rezistent și compact. Printre caracteristicile moștenite de la aparatele foto Nikon Z7 si Z6 se numără montura larga Z si sistemul AF hibrid. De asemenea, Z50 este prevăzut cu un vizor electronic clar, cu un ecran tactil cu înclinare și cu un maner adânc. 

EOS RP este un aparat foto accesibil, dar avansat, din gama Canon de echipamente full frame. Oferind o performanță optică impresionantă în format full frame, cu potențial de utilizare împreună cu obiectivele RF ce urmează să fie lansate, precum RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, EOS RP este dotat cu o montură RF inovatoare și cu un sistem de comunicare rapidă cu 12 pini, cu distanță scurtă între planul focal și montură de 54 mm. Un concept nou, montura RF asigură obiectivelor un nou nivel de performanță optică, timp de răspuns bun și funcționalitate excelentă. 

Spre deosebire de multe dintre modelele concurente, focalizarea automată hibridă a camerei α6000 combină punctele forte ale focalizării automate cu detecţia fazei şi a contrastului. Cu cele 179 de puncte de detecţie a fazei (ce acoperă aproape întreaga imagine), şi o funcţie de detecţie a contrastului de mare viteză, rezultatul nu este numai impresionantul mod de fotografiere în serie la 11 cps, ci şi o urmărire precisă a mişcării, atât în imagini statice cât şi în clipuri video.

Cu viteza de procesare rapidă noul BIONZ X™ surprinde cu precizie texturile, reduce detaliile neclare şi elimină zgomotul vizual din anumite zone, pentru imagini clare. Acestea sunt avantajele pentru imaginile statice şi pentru clipurile video.

Camera ZV-E10 dispune de un sensor Exmor™ APS-C CMOS de 24.2 megapixeli (aprox. efectivi) și de un motor de procesare a imaginii BIONZ X, oferind astfel imagini de înaltă calitate cu o sensibilitate ridicată, texturi detaliate și un efect bokeh frumos, natural. În plus, ZV-E10 include și caracteristicile dedicate vlogging-ului foarte apreciate la populara cameră digitală ZV-1, inclusiv „Background Defocus”care poate comuta fluid între fundalul estompat (bokeh) și un background clar, precum și modul „Product Showcase”(prezentare produs), care permite camerei să schimbe automat focalizarea de pe fața subiectului pe un obiect care trebuie evidențiat la un moment dat, prin plasarea în fața obiectivului.

Construită pe baza necesităților vloggerilor și creatorilor de conținut, ZV-1 combină funcționalitățile ușor de utilizat cu tehnologii de imagine care nu lasă loc de niciun compromis, transformând acest model în partenerul perfect pentru creatorii de conținut, indiferent de nivelul de experiență.

Conținutul de înaltă calitate necesită o componentă audio excelentă, iar modelul ZV-1 este bine echipat pentru a produce exact asta cu opțiuni audio fiabile și versatile. Microfonul încorporat al ZV-1 este unul cu 3 capsule, proiectat pentru capta sunetul din față, permițând captarea clară a vocii subiectului, în timp ce minimizează zgomotul de fundal, în special atunci când aparatul foto este utilizat în modul selfie

Sony Alpha a6400 este un aparat foto mirrorless proiectat pentru a fi versatil si a îți oferi libertate totală. 

Sony Alpha a6400 dispune de un sistem de autofocus impresionant, cu 425 de puncte de focus, plasate pe toată suprafața cadrului, asigurând o acoperire perfectă pentru aproximativ 84% din imagine.

În completarea sistemului de autofocus vine și procesorul de imagine BIONZ X, care permite focalizarea precisă în aproximativ 0.02 secunde – asigurând claritatea perfectă chiar și pentru subiecte aflate în mișcare.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.