Cum a fost la Photo Story 2021 (ediție aniversară) – evenimente Canon

Anul acesta am aniversat 20 de ani și printre alte surprize am pregătit o ediție de Photo Story online. În cadrul evenimentelor Canon, am aflat de la Sorin Onișor și Cristian Vasile o mulțime de sfaturi despre fotografia de peisaj și fotografia de portret, două dintre cele mai îndrăgite tipuri de fotografie. Prezentarea lui Sorin Onișor a fost ca o poveste despre fotografia etnografică, iar Cristian Vasile ne-a surprins cu sesiunea de fotografie de portret experimental.

În cele ce urmează, vă împărtășim mai multe despre cum a fost la aceste evenimente online.

Fotografie etnografică și de peisaj, cu Sorin Onișor - 12 octombrie 2021, ora 20:00

Fotografia de peisaj este o temă interesantă, mai ales că poate că mulți dintre noi așa am început să fotografiem, ba încercând să surprindem un jurnal fotografic al călătoriilor, ba experimentând cu lumini sau cu timpul de expunere. Desăvârșirea măiestriei unui fotograf de peisaj poate fi un proces îndelungat, poate dura chiar întreaga viață, de aceea este întotdeauna recomandabil să ascultați cât mai multe sfaturi venite din partea profesioniștilor.

Alături de Sorin Onișor, am povestit despre fotografia de peisaj și cum integrează el oamenii în peisaj, pentru ca tu să descoperi ce echipament te-ar ajuta să performezi în acest stil de fotografie și care sunt trucurile pe care poate nu le știai.

Sfaturile lui Sorin Onișor

  • După ce localizezi o zonă frumoasă, este indicat să o ”exploatezi” din punct de vedere fotografic pe o perioadă mai lungă de timp. Condiții perfecte de fotografiat nu se pot întâlni în fiecare zi.

  • Cele mai bune fotografii de peisaj le putem face dimineața în timpul răsăritului și imediat după răsărit.

  • Diminețile cu puțină ceață și soare din octombrie sunt ideale pentru fotografiile de peisaj

  • Octombrie este cea mai fotogenică lună a anului.

  • În fotografia de peisaj este foarte util să ai o dronă. Este utilă în documentarea și observarea reliefului.

  • Cu fitrele de polarizare, imaginile ies mai saturate. Obții niște imagini pe care nu le vezi cu ochiul liber. Filtrul de polarizare elimină toate reflexiile din atmosferă.

  • Un alt moment bun pentru a face fotografii de peisaj este înspre seară, înainte de apus.

  • Obiectivele fixe sunt de calitate superioară

  • Dacă știi cum să te poziționezi, nu ai nevoie de zoom, pentru că știi exact ce obiectiv să folosești

  • Important nu e să ai cele mai bune echipamente, ci să ieși cât mai des

    Cel mai simplu truc pentru a întuneca cerul este filtrul gradual. În procesare, poți pune acest filtru gradual și în softurile de editare.

  • Dacă vrei siluete, subexpui, dacă vrei detalii în zonele de umbră, supraexpui

  • Este foarte important să știi să stăpânești aparatul, să ai toate setările care te ajută să vezi dacă ai expus bine

  • Pe lângă pasiune, e nevoie și de practică.

  • Cum fotografiezi oamenii? Vorbește cu ei, mergi la ei cu inima deschisă. Fotografiază când îi prinzi natural, când sunt dezinvolți și expresivi. Trebuie să ai răbdare.

Ce echipamente recomandă Sorin Onișor pentru un începător

Canon EOS R5
Canon RF 70-200 F2.8
Canon RF 24-70 F2.8
Canon RF 15-35mm F2.8
Canon RF 70-200 F4

De la shooting la print, cu Cristian Vasile - 14 octombrie 2021, ora 19:00

Fotografia de portret este unul dintre cele mai populare și abordate genuri fotografice, la pol opus, însă cot la cot cu fotografia de peisaj. Portretul este o pictură, un desen, o sculptură, o fotografie sau o altă formă de reprezentare a unei persoane în care expresia și fața acesteia sunt predominante. Scopul acestuia este să ne transmită starea și detalii despre personalitatea subiectului.

Evenimentul LIVE a fost transmis din studio-ul lui Cristian Vasile. După ședința de fotografie de portret, Cristian Vasile a printat câteva imagini pe o imprimantă CANON PIXMA G640 CISS.

Din secretele lui Cristian Vasile

  • Se bazează mult pe lumina naturală și nu folosește foarte multe flashuri. Recomandă pentru început o lumină, dacă se poate portabilă (pe baterie).

  • Nu alege dacă să facă fotografii color sau alb negru în post-producție. Alege acest aspect în funcție de ce vrea să facă în respectivul shooting.

  • În fotografia de business/corporate, se axează mult pe lumina naturală. Când folosește blituri, încearcă să folosească maxim două lumini.

  • Încearcă să creeze clienților contextul astfel încât să nu trebuiască să le dea indicații cum să stea etc. Gândește toate detaliile (până și așezarea unui scaun). Intervine destul de rar.

  • Tot timpul are un dialog cu persoana pe care o fotografiază.

Echipamentul cu care Cristian Vasile a realizat ședința foto de portret în cadrul LIVE-ului:

Canon EOS R5
Canon RF 85mm F1.2
Canon RF 50mm F1.2

2 dintre imaginile preferate de Cristian Vasile din cadrul ședinței foto:

(c) Cristian Vasile
(c) Cristian Vasile

Ești curios cum s-au desfășurat cele două webinarii, care a fost atmosfera? Vom reveni în scurt timp cu clipuri scurte care sintetizează cele mai importante sfaturi transmise de Sorin Onișor și Cristian Vasile.

Ai participat la aceste webinarii și dacă da, ce ți-a plăcut? Ce sfaturi ai avea pentru noi, pentru alte evenimente online?

Ce tematici ai dori să abordăm în viitor la astfel de evenimente? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.