Review Tamron 70-180 f2.8 Di VXD III, cu Vlad Ionescu

Tamron 70-180mm f 2.8 VXD III este ultima apariție din seria obiectivelor cu zoom și f 2.8 constant, dar și cel mai așteptat. Putem acum alcătui o trusă foto completă formată exclusiv din obiective Tamron. Nice…

Specificații:

  • Construcția optică: 19 elemente în 14 grupuri
  • Distanța focală: 70-180mm
  • Diafragma maximă: f2.8
  • Distanța minimă de focus: 27cm la capătul wide (focus manual)
  • Greutate: 810 grame

Chiar dacă mi-aș fi dorit să îl testez mai mult, am avut parte de câteva zile cu lumină bună și am putut să-mi fac o idee despre acest obiectiv.

Construcția

Nimic nou aici, același plastic, aceeași montură metalică și protejată împotriva umezelii cu o garnitură de cauciuc. Singura diferență ar fi că are un buton de zoom lock.

Acest lucru nu e neapărat rău, faptul că au păstrat o linie caracteristică tuturor obiectivelor din această serie este de apreciat mai ales că au păstrat filetul de 67 mm și la această focală.

Greutatea de 810g nu are rival la f2.8, Sony 70 200 f4 are 840g de exemplu.

(c) Vlad Ionescu - La pedalat @132mm f2.8

Calitatea imaginilor

Sharpness

Având în vedere că am Tamron 28 75 f2.8 și Tamron 17 28 f2.8 în trusa foto sincer am pornit cu așteptări mari de la acest obiectiv. Nu am ce să-i reproșez, este sharp de la f2.8 în centrul imaginii cu o degradare ușoară spre marginile extreme. De la f4 – f5.6 toată imaginea este sharp.

(c) Vlad Ionescu - sălaș @85mm sharp de la f2.8

Culorile

Culorile și contrastul sunt bune, se aseamănă cu culorile celorlalte obiective Tamron din serie.

Distorsiuni/vignetare

Disorsionează foarte puțin la capătul wide, dar cu cât mergem mai mult spre 180mm distosiunile de tip pincushion sunt tot mai pronunțate. Acestea pot fi corectate în Lightroom, dar va face un crop destul de substanțial din imaginea originală.

Vignetează destul de puternic la f2.8, efectul este evident chiar și la f5.6.

(c) Vlad Ionescu

Flare și aberații cromatice

Cât am testat obiectivul nu am găsit nici o problemă legată de flare, totuși nu am făcut niște teste extreme. Aberații cromatice chiar nu am observat.

Bokeh

Este un parametru care nu se poate măsura efectiv și ține de gustul fiecăruia. După părerea personală este foarte ciudat. Pot spune că am fost surprins de bokeh, și nu neapărat în mod plăcut. Am tot mărit zonele blurate și am încercat să le descriu, primul lucru care mi-a venit în minte au fost picturile impresioniste, ba chiar pointiliste. Poate că această caracteristică poate fi folosită în mod creativ, dar cu siguranță nu se aseamănă cu bokeh-ul pe care l-am văzut la alte obiective 70 200 cu f2.8.

Dacă subiectul este aproape de aparat și distanța subiect – fundal este mare acest efect este diminuat și în cele mai multe cazuri dispare.

(c) Vlad Ionescu - exemplu de bokeh în cazul unui fundal aglomerat @180mm f2.8

Focus

Tamron vine aici cu o inovație, sistemul de focus este total diferit de celelalte obiective din serie. L-au numit VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) și este format din două motoare liniare ce mișcă două elemente independent, rezultând o creștere substanțială a vitezei de focalizare.

Într-adevăr, viteza de focus este excelentă, chiar și în lumină slabă. La fel este și capacitatea obiectivului de a urmări obiecte în mișcare, ceea ce îl face un obiectiv foarte bun pentru sport.

Este foarte util și faptul că obiectivul poate focaliza la doar 27 cm la capătul wide dacă este folosit focusul manual, obținându-se un raport de mărire de 1:2.

Totuși am observat și un comportament ciudat, pe body-ul Sony A7 III, în cazul în care focalizam în plan apropiat pe o structură coplexă, cum ar fi iarba sau crengi subțiri, apare o pulsație înainte de a se stabiliza focusul, în unele cazuri extreme acesta nu se mai stabilizează, pulsând foarte rapid. Tamron 70 180 poate focaliza foarte aproape, ce-i drept, probabil un buton ce limitează plaja focusului, cum au alte obiective 70 200 ar fi fost foarte util și ar fi ajutat coerența sistemului de focus. Nu am avut posibilitatea să îl testez pe un body cu sistem de focus mai performant cum ar fi A9 sau A9 II.

(c) Vlad Ionescu - close-up @ 70mm f2.8 focus manual

Puncte forte

  • raportul preț/calitate
  • sharp de la f2.8
  • este compact și ușor
  • distanța de focalizare mică
  • focusul rapid, urmărește bine subiecte pe mișcare

Puncte slabe

  • lipsa unui buton focus limiter
  • lipsa stabilizării
  • bokeh când fundalul este complex
  • focusul pulsează în anumite situații
(c) Vlad Ionescu - gâscă sălbatică @180mm f2.8

Îl recomand pentru

Plaja focală și apertura rapidă îl fac un obiectiv foarte versatil, este excelent pentru evenimente, fotoreportaj, portrete, concerte, sport și fotografia de peisaj.

Alternative

Ca alternative avem Sony 70 200 f2.8 OSS GM de două ori mai scump, are stabilizare, Sony 70 200 f4 OSS G are stabilizare, dar Tamron e de două ori mai luminos.

(c) Vlad Ionescu - close-up nicorete vânăt focus stacking 3 imagini @162mm f 2.8

Concluzie

Oferta pentru obiective tele cu montura Sony FE este foarte mică în prezent, ca să nu mai vorbim de apertura f2.8, așa că acest obiectiv de la Tamron a picat la fix.

Sfânta Treime cum i se mai spune, este completă: Tamron 17 28 f2.8 Di RXD, Tamron 28 75 f2.8 Di RXD și Tamron 70 180 f2.8 Di VXD acoperă nevoile de bază ale oricărui fotograf.

Din cauza pandemiei, probabil că ritmul în care vom vedea noi apariții pe piață va mai scădea, dar să sperăm că vom vedea o mișcare din partea concurenței, și mă refer la Sigma care recent a lansat Sigma 28 70 f2.8 Contemporary DG DN.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.