6 beneficii psihologice ale picturii

Hobby-urile joacă un rol important în menținerea sănătății mentale și a unei stări de bine. Ele ne oferă bucurie și ceva de care să fim pasionați. Găsirea unui hobby creativ ne menține mintea puternică, în timp ce ne extindem orizonturile. Pictura este un astfel de hobby, cu o mulțime de beneficii pentru starea de bine și sănătatea mentală.

Cum ar putea pictarea în sine să contribuie la bunăstarea ta mentală și emoțională? Vom afla în cele ce urmează.

Pictura îți dezvoltă creativitatea

Pictura stimulează atât emisfera dreaptă, cât și emisfera stângă a creierului. Când pictăm, ne folosim de emisfera stângă a creierului pentru a aborda provocările logice, raționale – cum să structurăm pictura, de exemplu – în timp ce emisfera dreaptă este utilizată pentru provocări mai creative, ajutându-te să vizualizezi lucrările înainte de a monta șevaletul. 

Chiar și începător, să înveți cum să pictezi îți va întări mintea în timp ce încerci tot felul de noi tehnici. 

Pictura este un exercițiu integral pentru creier, care întărește mintea și declanșează activitatea dopaminei în creier. Se poate spune că este ca un fel de aerobic pentru creier.

Pictura sprijină dezvoltarea ta emoțională

Se spune că o imagine spune o mie de cuvinte, iar pictura poate fi o experiență extrem de cathartică, permițându-ți să accesezi sentimente adânc îngropate în subconștient. Pictura ne poate ajuta, de asemenea, să ne ocupăm de acele sentimente dându-le o formă fizică, eliminând angoasa implicată atunci când le păstrăm ascunse. Acesta este motivul pentru care psihologii prescriu adesea terapia prin artă pentru pacienții care au suferit traume psihologice.

Învățând să te exprimi mai bine prin intermediul artei, pictura poate fi un act de îngrijire personală care îți susține bunăstarea emoțională.

Pictura îți dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

Deși încercăm tot ce ne stă în putință, uneori picturile noastre se potrivesc rareori cu imaginea pe care am avut-o inițial în minte. Schimbările de lumină, limitările paletei ori pur și simplu lipsa de experiență și tehnică înseamnă că uneori pictura nu va prinde viață așa cum te aștepți.

Deși acest lucru poate fi frustrant și dezamăgitor, poate fi de fapt bun pentru tine. Rezultatele neașteptate au două avantaje: pentru început, vei învăța destul de repede să faci față dezamăgirii și în timp să îți dai seama că atunci când o ușă se închide, alta se deschide. Înveți rapid să te adaptezi și să găsești soluții creative la problemele pe care le prezintă pictura.

Pictura îmbunătățește memoria și concentrarea

Creierul tău muncește ori de câte ori pictezi, ceea ce înseamnă că pictura îmbunătățește memoria și întărește mintea. În special, pictorii își folosesc părțile creierului responsabile de memorie și concentrare.

Persoanele care practică în mod regulat activități creative precum pictura au șanse mai mici de a dezvolta Alzheimer și demență. Așadar, nu numai că hobby-ul de a picta stârnește bucurie și te face să te simți mai bine, ci practicându-l te îngrijești și de sănătatea ta și îți protejezi funcțiile creierului pentru viitor.

Pictura poate dezvolta abilități de comunicare

Pictura te ajută să comunici sentimentele lumii exterioare prin lucrările pe care le realizezi. Acționează ca un spărgător de gheață, oferindu-ți un interes comun cu mii de alți artiști.

Petrecerea timpului pictând ameliorează stresul

Pictorii intră într-o lume proprie pe măsură ce creează, iar acest lucru le permite, deși inconștient, să se separe de stresul de zi cu zi. Pictura ne permite să scăpăm de luptele noastre zilnice. Concentrându-ne asupra picturii noastre, realizăm ceea ce criticul de artă Arthur Danto numește ”transfigurarea banalului”, deoarece pictura noastră capătă seminficații care depășesc cu mult valoarea lor literală.

Cu alte cuvinte, pictura ta poate să nu iasă așa cum ai crezut, dar doar contemplând-o, te simți transfigurat de frumusețea ei.

După cum se dovedește, pictatul nu numai că este o activitate în general plăcută, dar este incredibil de bun pentru sănătatea ta mentală și bunăstarea ta. Beneficiile psihologice sunt uluitoare, deși este posibil să nu le observi chiar în timp ce pictezi. Așa că acum este timpul să scoți caietul de schițe și pensulele și să îți îmbrățișezi creativitatea! Oricare ar fi începutul pentru tine, noi te așteptăm pe F64 cu o gamă diverse de produse dedicate picturii.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.