Cum să folosești obiective vechi cu aparate noi

Obiectivele vintage sunt o poartă fantastică în lumea fotografiei. Acestea sunt destul de bine construite și surprinzător de clare, chiar și în conformitate cu standardele de azi. Unele dintre aceste obiective adaugă, de asemenea, un caracter unic imaginilor tale. Obiective precum legendarul Helios au devenit prețioase pentru fotografii de portret datorită bokeh-ului.

Pe scurt, obiectivele vintage sunt bune în ceea ce privește claritatea, creează calitate și rentabilitate. Cum le poți folosi cu aparatele noi?

Adaptarea obiectivelor vechi

Când vine vorba de utilizarea obiectivelor vechi cu noi camere digitale, există două aspecte care trebuie luate în considerare: compatibilitatea de montare a lentilelor și un lucru numit distanța focală flanșă.

Vei avea nevoie de un adaptor pentru a folosi un obiectiv vechi la o cameră nouă. Prima problemă pe care o rezolvă un adaptor este conversia montajului obiectivului în montura pe care o folosește camera pe care o deții. Te poți gândi la adaptor ca la un conector cu o parte care se potrivește cu obiectivul și o parte care se potrivește cu aparatul foto. Acest lucru permite atașarea fizică a obiectivului de aparatul foto.

Există tot felul de adaptoare disponibile pe piață în prezent.

Factorul cel mai important atunci când vine vorba de utilizarea obiectivelor vechi cu noi camere digitale este distanța focală cu flanșă.

Distanța focală a flanșei

Indiferent de obiectiv va trebui să depășești ceva numit distanță focală cu flanșă dacă alegi să adaptezi obiective foto mai vechi pentru camera ta digitală. Aici trebuie să fii atent, deoarece există niște adaptoare pentru obiective care nu țin cont de acest aspect.

Fără distanța de focalizare corectă a flanșei, obiectivul adaptat nu va fi capabil să focuseze corect.

Distanța focală cu flanșă este distanța (în milimetri) de la montura din spate a obiectivului până la planul focal al camerei.

Utilizarea obiectivelor vechi cu noi camere digitale nu este un concept nou. Cu toate acestea, odată cu creșterea popularității aparatelor mirrorless, această utilizare devine din ce în ce mai frecventă. Cu adaptorul corect și un pic de cunoștințe fotografice de bază, poți folosi obiective vechi pe aparate noi.

Ai folosit astfel de obiective pe camera pe care o deții în prezent? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *