5 tipuri de obiective obișnuite și când să le folosești

Dacă deții un aparat DSLR sau mirrorless, îți poți îmbunătăți stilul de a fotografia folosind diferite obiective. Cu toate acestea, deși există o ofertă aproape interminabilă de opțiuni de cumpărat, nu este întotdeauna atât de clar ce obiectiv trebuie să folosești pentru a obține fotografia pe care o dorești.

În cele ce urmează îți prezentăm cinci obiective obișnuite pentru camere, la ce sunt bune și când ar trebui să le folosești.

Ce obiectiv să folosești: Noțiuni de bază

Înainte de a prezenta diferite tipuri de obiective foto, merită să menționăm câteva lucruri despre ce le face atât de diferite.

Obiectivele sunt diferențiate în funcție de distanța lor focală. Aceasta se măsoară în milimetri și este fie o lungime fixă, cum ar fi 35mm, fie un interval de zoom de 50-200mm. Distanța focală este în esență nivelul de zoom al obiectivului. Un obiectiv de 300mm va face ca obiectele să apară mult mai aproape decât unul de 24mm.

1. Obiective cu unghi larg

În termenii cei mai simpli, un obiectiv cu unghi larg are un câmp vizual mai mare care îți permite să surprinzi mai multe lucruri în cadru. Un obiectiv tipic cu unghi larg are o distanță focală de 25-35mm pe un senzor full frame. Obiectivele ultra-wide, care surprind și mai mult dintr-o scenă, au distanțe focale foarte scurte de 24mm sau mai puțin.

Obiectivele wide pot fi dificil de folosit la început. Acestea dau unei imagini un sentiment de profunzime exagerat. Când folosești un astfel de obiectiv, ar trebui să ai un obiect în prim plan pentru a putea ancora imaginea. Un astfel de obiectiv poate distorsiona, de asemenea, imaginea. Poate face ca orizontul să pară curbat sau dacă înclini camera poate face ca liniile verticale să fie orientate spre interior.

2. Obiectivul de kit

Când ai cumpărat un DSLR sau o cameră mirrorless, aproape sigur a venit cu un obiectiv de kit standard. Aceste obiective sunt foarte versatile și au distanțe focale cuprinse între 35 și 70mm pe un senzor full frame și de obicei între 18 și 55mm pentru un senzor crop.

Un astfel de obiectiv este flexibil și ușor de utilizat, deoarece acoperă cele mai frecvente distanțe focale.

3. Obiective tele și superzoom

Dacă ai nevoie de un obiectiv pentru a fotografia la depărtare, atunci este indicat să folosești un teleobiectiv sau superzoom. Teleobiectivele au o distanță focală fixă începând de la aproximativ 70mm. Obiectivele superzoom acoperă o gamă de distanțe focale.

4. Obiective macro

Obiectivele macro sunt obiective ce excelează în cazul fotografiei de aproape. Multe dintre ele produc o imagine 1:1.

5. Obiective prime

Obiectivele prime se află pe lista echipamentelor esențiale pe care ar trebui să le dețină orice fotograf. Un obiectiv prime este opus unui obiectiv zoom: are o singură distanță focală.

Obiectivele prime au mai puține părți mobile, deci sunt de multe ori de calitate superioară decât obiectivele zoom de aceeași distanță focală. Acest lucru le face populare în fotografia de portret. Un alt mare avantaj este că de cele mai multe ori au diafragme mai rapide, ceea ce înseamnă că pot captura imagini mai bune în situații de lumină scăzută, fiind potrivite în fotografia de sport și nocturnă.

Ce obiectiv să utilizezi?

Este o idee bună să deții câteva obiective, astfel încât să poți acoperi cât mai multe distanțe focale. Un obiectiv prime, unul de kit și un superzoom constituie un punct de plecare bun.

Pe F64.ro, te așteptăm cu o mulțime de obiective de calitate.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.