Cea mai bună cameră foto – Cea cu care te simți tu bine
- F64
- 19minutes read
”Ce cameră foto să îmi cumpăr ?” , ”Uite ce poze frumoase, vreau și eu același model de cameră foto !” , ”Fotograful acela face poze frumoase pentru că are o cameră foto scumpă. Dacă aș avea și eu același model și pozele mele ar fi la fel de frumoase !”
Aud deseori aceste vorbe și după aproape 20 ani de fotografie în care am parcurs toate etapele, de la începător până la avansat, am realizat că cea mai bună cameră foto este cea cu care te simți tu bine. Nu camera foto face fotografia, ci tu.
Dr. Wayne Dyer spunea: ” Change the way you look at things and the things you look at change.” (”Schimbă modul în care privești lucrurile , iar lucrurile pe care le privești se schimbă.”). Așa se întâmplă si cu fotografia. De aceea doi fotografi care fotografiază același subiect în același timp vor avea fotografii diferite. Modul în care noi surprindem momentul este rezultatul felului in care noi îl privim și nu se raportează la prețul camerei foto dar poate fi influențat de cât de mult iți place camera pe care o folosești.
Fotografia este o poveste. O poveste pe care tu, ca fotograf, vrei sa o transmiți privitorului. Cele mai multe aprecieri vin atunci când fotografia ta transmite un mesaj (indiferent de natura lui).
Acum 2 ani mi-am vândut tot echipamentul foto (3 camere full frame și vreo 10 obiective, unele mai scumpe ca altele). Simțeam că lipsea ceva. Pentru 1 an și ceva am folosit telefonul mobil (un model de care eram foarte mândru) și am realizat cât de mult îmi place sa fac fotografie cu el. Evident că telefonul este limitat (atât ca setări dar în primul rând optic) si trebuia sa revin la fotografia cu o cameră dedicată.
Pentru că iubesc fotografia in toate momentele zilei, indiferent că e fotografie de stradă, fotografie de portret sau de peisaj, mi-am propus sa îmi caut o cameră foto cu care să mă simt bine. Mă gândeam deja la un mirrorless.
Trecerea către mirrorless , paradoxal , este surprinzătoare atât pentru un începător care își dorește mai mult fată de ceea ce ii oferă telefonul mobil dar în același timp sa nu uitam că sunt și mulți fotografi profesioniști de top care au renunțat la DSLR pentru a face pasul către mirrorless.
Am primit acum un an, în sfârșit, primul meu mirrorless: un Olympus OM-D E-M10 mark II. A fost dragoste la prima vedere.
Pe lângă designul retro și carcasa metalică am descoperit că înăuntru era un adevărat univers de capabilități: ecran rabatabil cu touch screen, wi-fi, stabilizare pe 5 axe cu care poți face poze chiar si noaptea fără a folosi trepied, o gamă foarte mare de filtre pe care le poți aplica fotografiei chiar in momentul în care o faci, peste 20 de moduri presetate în care poți cu ușurința să fotografiezi toate situațiile fără să iți bați capul cu ce tip de setări să faci (portret, peisaj, macro, sport, apus, fotografie de noapte, artificii , 3D, panning și multe altele).
Am fost surprins să văd ca această cameră poate fi folosită cu ușurința si de un începător (chiar și un copil de 6 ani) dar în același timp, îi poate pune in dificultate până și pe cei mai exigenți fotografi profesioniști datorită multitudini de posibilități ale setărilor și care reprezintă un avantaj imens.
Marele nostru dirijor Sergiu Celibidache, într-un interviu acordat postului național de televiziune în 1979 spunea : ”Mai multul este nimicul destulului”. Ani de zile, indiferent de camera foto pe care o utilizam, aveam sentimentul că nu e suficient. Mereu credeam că pozele mele sunt mediocre pentru că nu am o cameră foto mai bună. De fapt eu eram de vină pentru că mă agățam de scuze pentru a-mi acoperi neputința.
Acest mic Olympus are tot, tot ce ai nevoie pentru a putea fotografia absolut orice situație. Are o optică incredibilă, inclusiv la obiectivul de kit, o viteza de focus, o claritate foarte bună și un control al setărilor rapid și precis. Are un meniu extrem de complex, mulți îl găsesc complicat, dar este deosebit de logic iar o dată ce te obișnuiești cu el realizezi că meniul altor aparate de top este slăbuț comparativ cu ceea ce au gândit japonezii de la Olympus.
Având o vechime de 101 ani, compania Olympus continuă sa își pună amprenta foarte puternic în industria foto prin inovațiile pe care le aduce, dar aici vă las pe voi să descoperiți ce a însemnat Olympus de-a lungul anilor în acest domeniu.
În rucsacul meu foto se mai află un Olympus OM-D E-M1 mark II și următoarele obiective : M. Zuiko 60mm MACRO f/2.8, M. Zuiko 45mm f/1.8 , M.Zuiko 12-40mm PRO f/2.8, M.Zuiko 40-150mm PRO f/2.8 dar niciodată nu plec de acasă fără micuțul Olympus argintiu OM-D E-M10 mark II.
De ce Olympus ? Pentru că îmi oferă tot ce am nevoie în toate condițiile. Este weather proof (rezistă la îngheț, ploaie, nisip, praf), este ușor și portabil, are un focus tracking și o viteză de rafală deosebită iar, mai presus de toate, culorile fotografiei sunt incredibile fiind gestionate de un senzor foarte bun și completate de o optica desăvârșită.
Olympus are cel mai performant centru de service în Portugalia de unde deservește cu succes toți clienții din Europa iar în cazul oricărui defect apărut (fie și un buton defect), camera foto, după ce îi este este reparat defectul, ea va fi curățată atât pe dinafară cât și pe dinăuntru, recalibrată , i se va rescrie softul cu ultima versiune existentă și testată în așa mod încât toți parametrii funcționali să fie la standardul japonez. Atenția acordată clienților este cu mult peste cel al altor producători din piața si asta îți dă un sentiment de liniște și încredere.
Vă voi arăta câteva fotografii făcute cu Olympus (atât cu OM-D E-M10 mark II cat si cu OM-D E-M1 mark II ) și vreau să subliniez că indiferent cu ce model am realizat fotografia, ea ar fi putut fi făcută cu oricare din ele, singura diferența fiind dată de faptul că am folosit ce am avut la îndemână.
Nu o să îndrăznesc niciodată să recomand o camera foto nimănui, dar vă recomand ca măcar o data în viața să țineți în mână un OM-D E-M10 mark II și de abia atunci veți înțelege de ce până și fetița mea de 6 ani mai îmi spune câteodată :”Tati, dacă ieșim afară, îl luăm și pe Oly cu noi ?”
4 Comments
Bodyul nu este weather proof.
Olympus OM-D E-M10 Mark II nu este waterproof, intr-adevar. El este dedicat unei utilizari normale. Dar gama OM-D M1 (M1 mark II, M1 mark III si M1x) sunt incredibil de rezistente cand e vorba de apa, praf, nisip, temperaturi extreme. (cu mult peste alte aparate la capitolul asta)
Pasiunea se vede acum printr-un obiectiv foarte bun.Asta poveste.
Cel mai bun fotograf este cel care scoate tot ce poate din aparatura pe care și-o permite. Multi care susțin că aparatura nu contează , au scule de milioane lei(vechi,).