(c) Razvan Iliescu

Vernisajul expoziției California Dreaming la F64

Vă invităm vineri, 25 octombrie, în sala expozițională a magazinului F64, începând cu ora 19:00, la deschiderea vernisajului expoziției California Dreaming organizată de fotografii Horia Bogdan, Gheorghe și Oana Popa, Irina și Daniel Drelciuc, Ciprian Bot și Răzvan Iliescu.

Pentru a participa la această expoziție, completează acest formular de înscriere!

În perioada mai-iunie 2019, Horia Bogdan, alături de fotografii Gheorghe și Oana Popa, Irina și Daniel Drelciuc, Ciprian Bot și Răzvan Iliescu au explorat ținutul fascinant al Californiei. Timp de o lună, până pe 25 noiembrie 2019, veți putea admira cele mai surprinzătoare fotografii surprinse în această tură foto.

Iată ce ne povestește Horia Bogdan despre tura foto din California!

Tura a durat 2 săptămâni. Nici nu ne gândeam să exploram imensiatea asta în mai puțin timp. Și, ținând cont de temperaturi, am început la final de luna Mai cu Death Valley (fiindcă aici, mai târziu în vară, temperaturile pot depăși 50 de grade…la umbră!). Noi am prins vreme interesantă, și deși eram într-un deșert, am avut inclusiv mai multe momente cu ploi. Relieful e foarte interesant si unul total deosebit de cel cu care majoritatea dintre noi eram obișnuiți. Vegetația, pe cât de simplă și puțină este foarte fotogenică, iar lumina care cădea ocazional pe munții din jur merita exploatată din plin.

De aici, am plecat spre White Mountains, casa celor mai bătrâni copaci de pe Terra. Personal, aveam în plan să văd pinii Bristlecone de mult timp și mă bucur că am reușit. Într-un crâng, pe un vârf de munte, la mai bine de 3000 metri altitudine, aceste fosile vii pot avea vârste de peste 4000 de ani. Să te poți plimba printre acești adevărați antici este un privilegiu, iar pe noi ne-a marcat, deși am stat aici foarte puțin.

Yosemite National Park era în față, în drumul nostru spre nordul Californiei, un nou parc național, o nouă etapă a călătoriei noastre. Yosemite este o veche vale glaciară de dimensiuni impresionante, dominată de El Capitan, Half Dome, și foarte multe cascade, care, acum, la ieșirea din iarnă, erau super spectaculoase, căderile de apă având debitul maxim. Fiind totuși la munte, în prima zi aici am fost întâmpinați de zăpadă, dar vremea s-a încălzit treptat apoi. Întocmai această schimbare continuă ne-a purtat noroc, fiindcă a dat naștere unor cețuri de poveste și priveliști superbe asupra cascadelor dintre monoliții de granit.

Mai aveam o singură porțiune a explorării noastre, și un drum destul de lung de făcut până la ea: trebuia să mergem până în N-V, la granița cu statul Oregon, pentru a ajunge la Redwood State Park, tocmai la coasta Pacificului. Ne-am pus la drum și, oprind pe traseu pentru niște burgeri buni (element de altfel recurent în tura asta) am ajuns spre seară aproape de ocean. A doua dimineață ne-am trezit înainte de răsărit, am condus puțin până la începutul unui traseu, am lăsat mașina într-o parcare și am început plimbarea. La acel moment, nimic nu părea special. Nici prin gând nu ne trecea nouă atunci, exact cât de memorabilă avea să fie acea plimbare. La un moment dat, trail-ul cotește de lângă lizieră și intră în pădure, unde după nu mai mult de 3-4 metri am intrat sub coronament și fălcile noastre au picat instant. Parcă fuseserăm transportați în timp! Zeci de copaci imenși peste tot, intre ei o sumedenie de ferigi, mușchi verde și dens peste tot…eram dați pe spate. Aceste păduri de Sequoia sempervirens, cu exemplare de peste 100m înălțime, au fost proverbiala cireașă de pe tort a ultimelor noastre zile în California și, împreună cu cerbii văzuți și fotografiați aici, cu leii de mare de pe coastă și cu apusul petrecut pe plaja la Oceanul Pacific, au încununat tura noastră.

După două săptămâni California a fost ca un meniu complet; a avut de toate: deșert, munți cu zăpadă, văi glaciare, păduri seculare și imensul Pacific. Vreau neapărat să le mulțumesc personal participanților la “mica” noastră explorare: Irina și Daniel Drelciuc, Oana și Gheorghe Popa, Răzvan Iliescu și Ciprian Bot. Mă tot uit la pozele cu noi de acolo și îmi revin în minte scene și momente extraordinare care nu mi le pot imagina acum fără așa o companie. Aș vrea sa pot cuprinde experiența noastră californiană în câteva imagini și cuvinte, dar cred că mai degrabă va fi un indemn: mergeti! Chiar merită trăită această experiență, ca mai târziu să spuneți mai departe propria voastră poveste. Eu un lucru știu clar: California este un loc în care trebuie să revii.

Vernisajul a avut loc și în orașele Piatra-Neamț și Cluj-Napoca. Iată câteva imagini de la pregătirea vernisajului de la Cluj!

Toate printurile de la această expoziție au fost realizate de GPhoto Gallery.


Te așteptăm pe 25 octombrie 2019 în sala expozițională a magazinului F64, de la ora 19:00, să descoperi prin imaginile acestor fotografi de ce California este un ținut de vis! Nu uita să te înscrii în acest formular.

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *