Despre Sony A9, cu Matei Moroldo

Postat de: F64 F64

Sony a lansat anul trecut vârful de gamă Sony A9, anunțat pe data de 19 aprilie 2017, a fost disponibil în magazine din luna mai a aceluiași an.

Cu gândul la rapiditatea autofocusului și cele 20 de frame-uri pe secundă, am fost foarte curios să testez ce poate să facă noul Sony A9. Cu amabilitatea F64, acesta mi-a ajuns pe mâini împreună cu respectatul Sony 100-400mm f/4.5-5.6 OSS GM FE.

Citind câte ceva despre aparat înainte să-l testez, am avut surpriza să observ că așteptările nu au fost înșelate. Cu un body construit robust, aliaj din magneziu, aparatul este mai ușor ca un DSLR, însă împreună cu obiectivul sunt insesizabil mai ușoare ca un DSLR cu un obiectiv similar atașat. Într-adevăr cu celălalt obiectiv împrumutat tot de la F64, Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA, mirrorless-ul Sony A9 iese la iveală, însă în cazul fotografilor de sport sau wildlife, unde este plasat cu preponderență ultima ‘’bestie’’ de la Sony, nu cred că este cazul să vorbim despre un echipament mai ușor.

Sony A9 este un mirrorless cu senzor full frame Exmor RS stecked CMOS și este destinat fotografilor de sport, datorită rapidității autofocusului în fotografierea continuă. Noul senzor CMOS, iluminat din spate, împreună cu procesorul de imagine Bionz X, aduc în prim plan noul sistem de autofocus 4D Fast Hybrid. Acesta duce rezultatele autofocusului la următorul nivel și anume că intervine o nouă variabilă în algoritmul sistemului, timpul sau mișcarea mai bine zis, nu doar spațiul. Practic Sony A9 se bazează și pe anticipare, deoarece calculează viitoarea poziție a subiectului urmărit, în momentul în care acesta schimbă planul. Algoritmul optimizat pentru AF continuu îmbunătățește precizia și urmărirea autofocusului, rezultând imagini de o claritate foarte bună.