Cinci sfaturi care ne ajuta in fotografia de portret cu surse de lumina alternative

Marele avantaj al evolutiei tehnologice este libertatea pe care ne-o ofera si faptul ca ne putem concentra pe creativitate si mai putin pe limitarile tehnologice.
 
De multe ori te trezesti intr-un context fain noaptea, observi o sursa de lumina interesanta, unde ai putea realiza un portret sau o fotografie buna si nu trebuie sa renunti la idee doar pentru ca nu ai un blitz la tine. Provocarea pentru mine in fotografia de noaptea si in special fotografia de portret urban pe timpul noptii este sa gasesc diverse surse de lumina care sa imi permita realizarea unui portret inedit si sa-mi dezvolt creativitatea folosind sisteme de iluminat cat mai variate.
 
Un exemplu este aceasta fotografie realizata cu o singura sursa de lumina alternativa pe care am gasit-o in portul Tomis din Constanta. Intre cele doua modele se afla un stalp de iluminat care mi-a permis sa obtin aceasta lumina speciala.
 
surse de lumina alternative
 
De ce sa ne limitam sa realizam un portret folosind doar sistemele de iluminat traditionale? Chiar daca aceste fotografii nu au calitatea celor realizate folosind sisteme de iluminat specializate, nu inseamna ca nu putem aplica aceleasi reguli si cu sursele de lumina neconventionale.
 
Marele avantaj este ca vom incepe sa percepem lumina altfel, ne vom uita intr-o incapere unde este cel mai potrivit loc pentru un portret, cand mergem pe strada si vedem un panou publicitar ne vom intreba “oare cum arata un portret realizat cu aceasta sursa de lumina?”
Sistemele de iluminat actuale au avansat foarte mult si acum gasesti o diversitate de astfel de sisteme prin oras, dar cel mai important este ca lumina obtinuta de la fiecare sistem are un “feeling” aparte.
Un bun exercitiu este sa iesi seara in oras si sa incerci sa realizezi trei portrete, dar pentru fiecare sa incerci altceva. Practic sa realizezi trei portrete diferite din punct de vedere al iluminarii.
 
Cinci sfaturi pentru fotografia de portret cu surse de lumina alternative:
 
1) Sa folosim un obiectiv cu o diafragma cat mai mare, recomand un obiectiv de 50mm f1.8 sau 50mm f1.4. Eu am folosit un Canon 6D si un obiectiv Canon 50mm f1.4
2) Daca dorim sa avem umbre mai dure, atunci vom folosi o sursa de lumina mica in raport cu subiectul, de exemplu un proiector
3) Daca dorim o lumina soft, atunci trebuie sa cautam o sursa de lumina mai mare (exemplu: un panou publicitar)
4) Avand in vedere ca aceste surse de lumina nu sunt foarte puternice, e bine sa incercam sa plasam modelul cat mai aproape de sursa de lumina. Cine doreste sa afle mai multe informatii despre controlul sursei de lumina poate citi acest articol.
5) Modelul trebuie sa aiba fata indreptata spre sursa de lumina pentru a evita umbrele nedorite si sa avem mare grija ca ochii sa fie luminati. Mai ales intr-un portret, unde ochiii au un rol important.
 

Bonus: este important sa fim atenti la luminile din fundal pentru ca se poate obtine un pattern foarte placut pentru portret, dupa cum puteti observa in fotografiile de mai jos:

Marcel Cristocea lumina alternativa

Marcel Cristocea lumina alternativa

Fotografia de noapte imi ofera o mare satisfactie atunci cand gasesc o sursa de lumina alternativa care imi place foarte mult si pe care pot sa o folosesc in fotografia de portrete urbane. Un exemplu este atunci cand am gasit un panou publicitar, vechi, murdarit, dar care imi oferea o lumina foarte soft, dupa cum puteti observa in fotografia urmatoare:

Marcel Cristocea lumina alternativa

In continuare va invit sa urmariti un mic filmulet pe care l-am realizat pe aceasta tema.


Alte fotografii realizate cu surse de lumina alternative:

un articol de Marcel Cristocea

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.