Cinci sfaturi care ne ajuta in fotografia de portret cu surse de lumina alternative

Postat de: Marcel Cristocea Marcel Cristocea

Marele avantaj al evolutiei tehnologice este libertatea pe care ne-o ofera si faptul ca ne putem concentra pe creativitate si mai putin pe limitarile tehnologice.
De multe ori te trezesti intr-un context fain noaptea, observi o sursa de lumina interesanta, unde ai putea realiza un portret sau o fotografie buna si nu trebuie sa renunti la idee doar pentru ca nu ai un blitz la tine. Provocarea pentru mine in fotografia de noaptea si in special fotografia de portret urban pe timpul noptii este sa gasesc diverse surse de lumina care sa imi permita realizarea unui portret inedit si sa-mi dezvolt creativitatea folosind sisteme de iluminat cat mai variate.
Un exemplu este aceasta fotografie realizata cu o singura sursa de lumina alternativa pe care am gasit-o in portul Tomis din Constanta. Intre cele doua modele se afla un stalp de iluminat care mi-a permis sa obtin aceasta lumina speciala.
surse de lumina alternative

De ce sa ne limitam sa realizam un portret folosind doar sistemele de iluminat traditionale? Chiar daca aceste fotografii nu au calitatea celor realizate folosind sisteme de iluminat specializate, nu inseamna ca nu putem aplica aceleasi reguli si cu sursele de lumina neconventionale.
Marele avantaj este ca vom incepe sa percepem lumina altfel, ne vom uita intr-o incapere unde este cel mai potrivit loc pentru un portret, cand mergem pe strada si vedem un panou publicitar ne vom intreba “oare cum arata un portret realizat cu aceasta sursa de lumina?”

Sistemele de iluminat actuale au avansat foarte mult si acum gasesti o diversitate de astfel de sisteme prin oras, dar cel mai important este ca lumina obtinuta de la fiecare sistem are un “feeling” aparte.

Un bun exercitiu este sa iesi seara in oras si sa incerci sa realizezi trei portrete, dar pentru fiecare sa incerci altceva. Practic sa realizezi trei portrete diferite din punct de vedere al iluminarii.

Cinci sfaturi pentru fotografia de portret cu surse de lumina alternative:

1) Sa folosim un obiectiv cu o diafragma cat mai mare, recomand un obiectiv de 50mm f1.8 sau 50mm f1.4. Eu am folosit un Canon 6D si un obiectiv Canon 50mm f1.4
2) Daca dorim sa avem umbre mai dure, atunci vom folosi o sursa de lumina mica in raport cu subiectul, de exemplu un proiector
3) Daca dorim o lumina soft, atunci trebuie sa cautam o sursa de lumina mai mare (exemplu: un panou publicitar)
4) Avand in vedere ca aceste surse de lumina nu sunt foarte puternice, e bine sa incercam sa plasam modelul cat mai aproape de sursa de lumina. Cine doreste sa afle mai multe informatii despre controlul sursei de lumina poate citi acest articol.
5) Modelul trebuie sa aiba fata indreptata spre sursa de lumina pentru a evita umbrele nedorite si sa avem mare grija ca ochii sa fie luminati. Mai ales intr-un portret, unde ochiii au un rol important.

Bonus: este important sa fim atenti la luminile din fundal pentru ca se poate obtine un pattern foarte placut pentru portret, dupa cum puteti observa in fotografiile de mai jos:

Marcel Cristocea lumina alternativa

Marcel Cristocea lumina alternativa

Fotografia de noapte imi ofera o mare satisfactie atunci cand gasesc o sursa de lumina alternativa care imi place foarte mult si pe care pot sa o folosesc in fotografia de portrete urbane. Un exemplu este atunci cand am gasit un panou publicitar, vechi, murdarit, dar care imi oferea o lumina foarte soft, dupa cum puteti observa in fotografia urmatoare:

Marcel Cristocea lumina alternativa

In continuare va invit sa urmariti un mic filmulet pe care l-am realizat pe aceasta tema.

Alte fotografii realizate cu surse de lumina alternative:

un articol de Marcel Cristocea

CONCURS DE PORTRETE REALIZATE CU SURSE DE LUMINA ALTERNATIVE DIN ORASUL VOSTRU

P.S. Va invitam sa impartasiti cu noi fotografiile pe care le-ati facut cu o sursa de lumina din orasul vostru. Pentru a ne arata creatiile voastre, tot ce trebuie sa faceti este sa lasati un comment in care sa puneti link la fotografia respectiva.  Autorul articolului, Marcel Cristocea, va alege cea mai buna fotografie, care va deveni coverul nostru de Facebook pentru o zi,  cu mentiunea numelui autorului  si a site-ului/blogului acestuia. Perioada in care ne puteti trimite linkurile sub forma de commenturi este: 7-21 martie inclusiv.

UPDATE: castigatorul este SRN Photography 2.


Produse folosite

 test - array(0) { }

Comentarii

Sortează după:
  • Dată
  • Raspunsuri
  • Ultima activitate

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top