Despre autoportret-un scurt istoric

Postat de: F64 F64

Un autoportret se referă la reprezentarea propriei persoane în pictură, desen, sculptură sau literatură.

Autoportretele datează din Antichitate, imagini cu artiștii la muncă regăsindu-se în picturile și sculpturile egiptene sau pe vasele grecești, însă artiștii încep să se identifice din ce în ce mai mult ca subiect sau personaj în creațiile proprii odată cu perioada renascentistă. Unul dintre primele autoportrete a fost facut de sculptorul șef al lui Pharaoh Akhenaten, Bak, în anul 1365 I.Hr., iar cel mai vechi autoportret pe panza este considerat a fi « Portrait of a Man in a Turban” facut de Jan van Eyck in anul 1433.

Autoportretele fotografice se pot obține în mai multe moduri, însă două sunt mai populare. Una dintre modalitățile de obținere a unui autoportret este fotografierea în oglindă, iar cealaltă este reprezentată de fotografierea proprie cu mâna întinsăEleazar Langman este cunoscută pentru fotografierea reflexiei în suprafața unui ceainic nichelat.

Alte două modalități de a obține un autoportret fotografic este postarea unei camere foto pe trepied sau pe o suprafață stabilă și declanșarea cu temporizator sau prin comandă de declanșare ori fotografierea cu ajutorul unui asistent, dupa ce camera a fost setată și cadrul a fost stabilit.

autoportret
Cristina Venedict, autoportret
fine art
Cristina Tinta, autoportret
autoportretul
Wishes-Autoportret, imagine din proiectul Identitities, de Luiza Boldeanu si Tina Genovia

Primul autoportret fotografic a fost făcut de Robert Cornelius, în anul 1839, adică la aproximativ 12 ani distanţă de prima fotografie din istorie. Fiind pasionat de fotografie și chimist amator, Robert Cornelius a capturat această imagine în magazinul familiei sale din Philadelphia.

autoportret
Robert Cornelius, Autoportret, 1839

Pentru a realiza autoportretul, acesta a îndepărtat capacul de pe obiectivul aparatului de fotografiat, s-a aşezat în faţa aparatului, ai a fost nevoit sa stea nemişcat aproximativ 1 minut. Pe spatele imaginii, Cornelius a notat: “The first light Picture ever taken. 1839” . Astfel, am putea considera ca primul selfie din istorie a fost realizat in urma cu 176 ani.

Sunt destul de mulți fotografi care au realizat autoportrete de-a lungul timpului. V-am sugera totuși să vă opriți asupra câtorva galerii:

Mai jos, Cindy Sherman dezvăluie cum însușirea unor personaje a început ca un fel de spectacol și a evoluat în serii de fotografii precum “Riders Bus” (1976), “Stills Untitled Film” (1977-1980) etc.:

Află și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei găsi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definitie și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.


Produse folositetest - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top