(c) Iulian Nițescu

Review Sony SDHC 32Gb Class10 260MB/s UHS-II, U3 SF-M32

Sony
(c) Iulian Nițescu

Sony SDHC 32Gb Class10 260MB/s este un card de memorie care vine cu o viteză de transfer a datelor extrem de mare și un spațiu de stocare mai mult decât suficient. Este ideal pentru fotografi și poate mai ales pentru videografi (deși cred că lor le-ar trebui variantele și mai generoase ca spațiu de stocare – de la 64gb în sus), pentru că îți permite să te bucuri de pasiunea ta fără să-ți faci griji că o să crape, mai ales atunci când filmezi mult sau tragi rafale încontinuu.

Acest tip de card vine în 2 serii și cu multiple variante de stocare.

Să le luăm pe rând:

Sony
(c) Iulian Nițescu

Sony Seria M specificații:

  • Viteză de scriere de 260mb/s și de citire de 100mb/s.
  • Disponibil în variantele: 32gb, 64gb, 128gb și 256gb
  • Clasa 10 / UHS-II
  • UHS Speed Class 3 (U3)
  • Rezistent la apă, praf, temperaturi extreme, UV, raze X.
  • Buton de blocare
  • Software dedicat de recuperare al datelor

Sony Seria G specificații:

  • Viteză de scriere de 300mb/s și de citire minim 30mb/s maxim 299mb/s.
  • Suportă Full HD, 3D și 4K
  • Disponibil în variantele: 32gb, 64gb, 128gb și 256gb
  • Buton de blocare
  • Clasa 10 / UHS-II
  • UHS Speed Class 3 (U3)
  • Rezistent la apă, praf, temperaturi extreme, UV, raze X.
  • Software dedicat de recuperare al datelor

Acum însă, să revenim la cardul nostru, subiectul articolului. Sony DHC 32Gb Class10 260MB/s vine într-o cutie măricică pentru un obiect atât de mic, cu un design plăcut, curat. În interior se află instrucțiunile, garanția pe 5 ani și cardul, plus suportul pentru acesta. Pe spatele cutiei scrie mic în colțul dreapta sus unde trebuie să intri pentru a descărca aplicația de recuperare a datelor.

Cardul are o construcție solidă, ce inspiră rezistență, citiroul este dintr-un plastic solid. Nu prea ai ce alt ceva să comentezi despre aspectul unui card, dacă nu pare ceva ciudat.

Să trecem la partea practică:

N-am avut când să umplu efectiv cardul cu fotografii, așa că am făcut un test de scriere și citire cu unele deja existente, după cum se poate vedea din fotografiile de mai jos.

Sigur că așa cum niciun hard sau card de X gb nu are memoria efectivă în cap. În sensul în care un card de 16gb o sa aibă 15.2gb sau alte valori similare, la fel se aplică și în cazul vitezelor de scriere și citire. Sunt convins că pot fi atinse, în mare parte, doar că trebuie să găsești combinația perfectă dintre dimensiune și tip de fișier. Nu aș judeca însă prea aspru viteza propriu-zisă față de cea promisă, pentru că, până la urmă, atâta timp cât se poate folosi cu brio, câțiva zeci de mb nu constituie o problemă.

Sony

32mb/s a fost viteza maximă, iar constanta a fost cea din screenshot. Nu știu, poate ar fi trebuit să am un calculator mai bun? Deși are i7… sau un cititor mai bun? Nu sunt suficient de specialist în carduri încât să-mi dau seama exact.

Trebuie însă menționat că am făcut un test și cu un alt card, de 8gb, cu o viteză de 15mb/s. Acela nu a performat mai sus de 5mb/s.

Recuperarea datelor

Ce e de făcut? Intri aici, parcurgi pașii din fotografiile de mai jos și descarci programul, care funcționează ok. Trebuie doar să ții minte să nu rescrii informații imediat după ștergere. Dă-i măcar timpul pe care-l petreci tu procesând ce ai lucrat/recuperat, în programele de editare.

Selectezi țara, apoi vei fi condus în pagina produselor. Nu contează ce memorie are cardul, tu trebuie să selectezi produsul corespunzător seriei. De acolo vei fi purtat în alt tab, de unde selectezi descărcarea aplicației. Treci de pagina cu specificații verificând dacă te încadrezi, completezi cu seria și apoi în sfârșit o poți accesa. Este puțin enervant că trebuie să parcurgi atâția pași pentru asta, dar în fine. Nu este un capăt de lume.

Îți las și o scurtă prezentare despre cum funcționează aplicația. Recuperarea se face lent, așa că prepară-ți un ceai cald, numai bun pentru această vreme și savurează-l așteptând.

Sony specifică clar și răspicat că nu garantează recuperarea tuturor datelor, iar la acest capitol funcționează cam ca viteza de scriere, adică recuperează cam jumătate, după cum se poate observa.

Sony
(c) Iulian Nițescu

Echipamentul pe care a fost folosit cardul de memorie:

Calculator

  • All-In-One Lenovo 27” IdeaCentre 520,
  • Procesor Intel Core i7-7700T 2.9GHz Kaby Lake,
  • 8GB ram, 256GB SSD + 1TB HDD.
  • Cititor carduri Panasonic SD/MMC/RS-MMC, USB 2.0

Aparat foto

  • Olympus OM-D E-M5,
  • Obiectiv Olympus de 50mm.

Concluzie Sony SDHC 32Gb Class10 260MB/s

Deși prețul cardului nu este unul tocmai mic, având în vedere faptul că vine cu un software de recuperare al datelor, că respectă în mare ceea ce pretinde ca performanțe, garanția de 5 ani, rezistența la intemperii, design-ul, construcția și opțiunile privind memoria, mă face să-l recomand oricărui pasionat de foto-video. Cu atât mai mult celor profesioniști, care lucrează cu fișiere foarte mari, însă și începătorilor fiindcă așa nu vor fi nevoiți să-l schimbe prea curând!

Articol și fotografii de Iulian Nițescu.

[products ids=125028916]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Cititor carduri Panasonic SD/MMC/RS-MMC, USB 2.0 . Este degeaba testul de viteza , limitarea este la cicitorul de carduri.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.