Sigma 35mm, cu Andrei Ciobotea

Postat de: F64 F64

Sigma este o companie japoneză care se ocupă cu fabricarea de obiective foto, aparate și blițuri. A fost fondată de Michihiro Yamaki în 1961 și a fost condusă de către acesta până în anul 2012, când a încetat din viață. În locul lui a venit fiul său, iar un an mai târziu a fost lansată gama ART. Sigma este în continuare o afacere de familie și din acest motiv are o singură fabrică tot în Japonia. Majoritatea angajaților sunt rude sau apropiați ai lui Michihiro și au un interes comun în a face cele mai bune obiective, fără a crește foarte mult costul de fabricație. De asemenea, Kazuto Yamaki actualul CEO al Sigma Corporation a menținut și gama de aparate foto, pentru simplul motiv că acesta a fost visul tatălui său, în ciuda faptului că nu aduc un profit companiei. Pe lângă obiective, acesta își dorea ca Sigma să fie și o companie producătoare de aparate foto.

În 2013, când Sigma a lansat gama ART, unul dintre primele obiective lansate a fost cel de 35mm. Și asta nu neapărat fiindcă piața ducea lipsă de obiective de 35mm bune, ci mai degrabă fiindcă este una dintre cele mai utile focale. Folosit pe un full-frame este în mod special recomandat pentru fotografie de stradă sau jurnalism, însă poate fi folosit cu succes și la portret sau peisaj. Pe formatul crop, acest obiectiv devine unul “standard”, de aproximativ 50mm. Focala de 50mm este printre cele mai folositoare, reprezentând echilibrul ideal între o profunzime suficient de mică, dar și un unghi destul de larg pentru a-l face practic într-o gamă largă de situații.

Acestea fiind zise, aș vrea să nu vă lăsați influențați foarte tare de aceste recomandări, ele nu trebuie luate ca literă de lege, ci sunt doar niște recomandări generale. Fiecare fotograf are propria viziune și poate folosi orice focală consideră potrivită.

În ceea ce privește obiectivul în cauză, Sigma 35mm nu a făcut niciun rabat, nici la construcție și nici la calitatea imaginii. La un moment dat, înainte de a lansa gama ART, CEO-ul Sigma anunța într-un interviu că vor să fie competitori direcți cu Zeiss. La vremea respectivă mulți au crezut că este doar marketing, însă astăzi la câțiva ani de la acel interviu și la mai bine de 15 obiective Sigma ART, cred că putem spune că avea dreptate, chiar pot fi competitori cu Zeiss. Obiectivul este construit ireproșabil, fiind în întregime din metal. Din păcate nu este rezistent la ploaie, dar nu i-aș reproșa acest lucru foarte tare, este până la urmă la mai puțin de jumătate din prețul celui de la Nikon sau Canon. De asemenea, Sigma mai include în pachet, un parasolar și un toc zdravăn pentru protecție.

În ceea ce privește optica, nu știu cum reușesc cei de la Sigma, însă toate obiectivele lor sunt extrem de sharp, iar acesta nu face excepție. Practic nu am văzut nici o schimbare la valori diferite ale diafragmei, cel puțin nu în centrul imaginii. Are însă și minusuri, mai ales pentru cei care nu așteaptă doar claritate de la un obiectiv. Bokeh-ul sau zonele out-of-focus deși nu sunt rele deloc, nu sunt nici excepționale. Și aici mai intervine o problemă destul de mare, care este prezentă la toate obiectivele third-party de pe piață, cel puțin la cele cu auto-focus precum Sigma, Tamron sau Tokina și anume, problemele de focalizare. Ce înseamnă asta mai exact? Probleme de focalizare înseamnă c, eu focalizez, de exemplu, pe ochiul modelului, însă obiectivul va face clarul pe ureche sau pe nas, adică ori mai în față, ori mai în spate, decât voiam eu. Părerea mea este că acest lucru nu înseamnă că obiectivele third-party nu sunt calitative, ci se întâmpla din cauza faptului că nici Nikon și nici Canon nu colaborează cu producători externi. De aceea, producătorii trebuie să descifreze limbajul de comunicare și toți parametrii necesari pentru o focalizare exactă. Din păcate, în momentul de față încă nu este descifrat 100% acest limbaj, deși Sigma face eforturi și aduce periodic îmbunătățiri de firmware chiar și obiectivelor mai vechi.