Tură foto în natură, cu Cosmin Ionescu și Sigma, la Comana!

Postat de: F64 F64

Povesteam în articolul trecut că natura începe să se dezmorțească. S-a prefăcut ea, iarna, că se întoarce înapoi, dar nu va fi așa. Fapt pentru care, abia așteptăm tura foto în natură pregătită alături de Cosmin Ionescu și Sigma.

Aceasta va avea loc pe data de 6 mai, iar locurile s-au ocupat aproape instant. Participanții se vor plimba și vor fotografia alături de Cosmin Ionescu în Parcul Natural Comana, având totodată posibilitatea de a testa următoarele obiective de la Sigma: superteleobiectivele Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM pe montură Canon și Nikon sau Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM (doar pe montură Nikon), obiectivul fix Sigma 20mm f/1.4 DG HSM pe montură Canon și Nikon, dar și un zoom cu unghi larg de cuprindere, respectiv Sigma 12-24mm f/4 DG HSM, pe montură Canon și Nikon.

Pentru a vă bucura și vouă ochii, am pregătit o mică galerie cu fotografiile lui Cosmin, dar și un interviu din care aflăm cum s-a apucat de fotografie, de ce fotografie de natură, subiectele sale preferate, câteva sfaturi de bază și alte lucruri interesante.

#1 De când pasiunea pentru fotografie și de ce fotografia de natură?

Am cunoscut muntele și natura de mic. Prima oară am mers pe munte în jurul vârstei de șase ani. De atunci am călătorit suficient pe munte fără aparat foto. Pentru mine natura a fost prima, și nu fotografia. Odată cu achizitia primului DSLR (prin 2008), am început să documentez călătoriile mele. Fiindcă sunt de profesie arhitect și am studiat artele plastice, lucruri precum compoziția, lumina, conceptele nu-mi au fost străine în momentul în care am pus mâna pe aparat pentru prima dată. Practic, nu pot spune că am luat-o cu fotografia de la zero. Mai degrabă că fotografia este o continuare firească a ceea ce făceam și fac în mod curent. Ulterior, bineînțeles că am început să studiez serios fotografia, axându-mă în principal pe cea de peisaj.

Ce pot spune, însă, despre fotografie este că m-a ajutat să mă dezvolt ca om foarte mult. Felul în care am fost învățat să vad lumea prin obiectivul aparatului a contribuit major la îmbogățirea percepției personale asupra naturii și a lumii în general. Una este să mergi în natură pentru a te plimba și alta este să mergi în natură pentru a fotografia. Aparatul foto te face atent la detalii, dar mai ales te împinge să cauți acele momente în care natura apare în “momentele ei de glorie”. Acele momente sunt greu de uitat și rămân mereu în amintirea ta. Dacă întamplător aparatul ți-a păstrat amintirea acelui moment, atunci este și mai bine.

#2 Ai o serie de subiecte preferate? Sau orice ține de natură te fascinează?

Cred că natura oferă suficiente subiecte pentru oricine. De la lucruri ample cuprinse în peisaje largi, până la detalii numai bune de fotografia macro, toate alcătuiesc un întreg indivizibil. Mi-e greu să înțeleg fotografii care se axează numai pe un anumit tip de subiecte și rămân centrați pe un singur mod de abordare. Din punctul meu de vedere, între close-up și cadru larg ar trebui să existe o virgulă, și nu un punct. De aceea mă consider fotograf de natură, nu doar de peisaj și încerc să abordez lucrurile tratând cu același interes o floricică, un animal sălbatic sau un peisaj amplu. Toate sunt natura. Desigur că nu pot acoperi totul, dar încerc să rămân cât mai deschis și flexibil.

#3 Ce echipament foto folosești de obicei?

Am un body Canon 7D. Majoritatea cadrelor mele sunt făcute cu un obiectiv 100-400mm, f4.5-5.6. Alături de el, port cu mine un 18-55mm (obiectivul de kit) pe care îl folosesc când situația mi-o cere (destul de rar). Mai am un trepied și o telecomandă. Am învățat să îmi reduc tot echipamentul la două obiective, fiindcă este foarte greu cu transportul kilogramelor extra pe munte. În trecut, am folosit două obiective Sigma (28-70mm; 2.8-4 si 70-300mm; 4-5.6) pe un body Canon 1000D, cu care am realizat o parte din cadrele pe care le vedeți. Mulți au rămas uimiți când au aflat că am lucrat cu o tehnică foarte ieftină și totuși am obținut aceste cadre. Mi s-a spus de multe ori că am lăsat impresia că aveam cel puțin un body full-frame.

fotografia de iarna tura foto

#4 Pe 6 mai mergem împreună la Comana. Ce vom face în această tură în natură?

Îmi propun, în primul rând, să ne cunoaștem și să comunicam. Aștept ca participanții pe lângă echipamentul foto, să vină cu întrebări. Întrucât nivelul de pregătire al participanților poate varia foarte mult, o să încerc să fiu flexibil în ceea ce privește dialogul cu fiecare.  Am în plan să transmit câteva idei practice, dar și teoretice, prin care cei care mă vor însoți să conștientizeze (dacă nu o fac deja) modul lor propriu de a construi fotografia. Mergem în natura pentru a căuta  “acel ceva” de unde fotografia de natura începe. Fiind o ieșire de o zi, nu trebuie să ne așteptăm la cadre extraordinare. Și în niciun caz la o zi de relaxare. Mergem să muncim. Pe brânci (la propriu) că au apărut floricelele. În altă ordine de idei, ne vom familiariza cu echipamentul pus la dispoziție de Sigma.

#5 Ne spui 3 sfaturi de bază pentru pasionații de fotografie de natură?

  • Să aibă răbdare; multă răbdare. Cadrele bune se obțin după mult timp.
  • Să aibă tenacitate, să studieze și să încerce să se autodepășească mereu.
  • Să își asume riscul de a rata. Drumul fotografului de natură și al fotografului în general, este acela al unui lung șir de ratări din care se iese din când în când cu câte un cadru extraordinar.