(c) Nikos Economopoulos

Magnum – un scurt istoric ce face apel la prezent

În cadrul secției “Fotografii emblematice” de pe blogul F64, regăsim și articole dedicate fotografilor de la Agenția Magnum, precum Henri-Cartier Bresson, Robert Capa, Sergio Larrain, Constantine Manos sau Steve McCurry.

Magnum reprezintă deja de foarte mulți ani un pilon solid în lumea fotografiei. Cam orice pasionat de fotografie, indiferent de gen, a auzit de ei sau a admirat, mai mult sau mai puțin în neștiință, fotografii realizate de membri Magnum.

Astăzi ne propunem să vă facem cunoștință cu agenția în sine, printr-un scurt istoric, cât și prezentarea sau mai degrabă nominalizarea fotografilor curenți. Dacă până acum nu ați auzit de ea, ci doar de înghețata care din întâmplare are același nume, vă asigurăm că fotografiile care poartă semnătura Magnum sunt cel puțin la fel de delicioase!

Agenția Magnum a fost înființată în 1947 de către fotografii: Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, David Seymour, George Rodger, Maria Eisner William și Rita Vandivert.

magnum
(c) Magnum

La scurt timp li s-au alăturat câțiva dintre cei mai buni fotografi ai vremii respective. Agenția era integral deținută și administrată de către membri, un lucru rar chiar și pentru vremurile noastre.

În prezent, Magnum reprezintă o referință de necontestat în ceea ce privește calitatea arhivelor evenimentelor și faptelor sociale importante din lumea întreagă, de aproape 70 de ani.

Agenția reunește personalități diferite ca origine, cultură și sensibilitate, însă există un stil caracteristic Magnum dincolo de acestea – chiar dacă fotografii sunt independenți în alegea subiectelor.

Stilul Magnum poate fi caracterizat printr-un mix de fotojurnalism, cu note de storytelling și artă. Fotografii sunt reuniți prin dorința de a realiza cronici ale evenimentelor, oamenilor, locurilor și culturilor, toate acestea cu un fir narativ puternic care sfidează convenționalul și șabloanele societății, redefinind istoria și transformând vieți.

Temele cele mai abordate de-a lungul vremii au fost: viața de familie, drogurile, religia, războiul, sărăcia și foametea, crimele, politica și celebritățile. Birourile Magnum sunt situate în New York, Paris, Londra și Tokyo.

Fotografii Magnum sunt o raritate, iar agenția își permite să facă astfel, selecții personale, care durează minim patru ani și care sunt tratate cu foarte multă seriozitate și respect, constituind un punct extrem de important în cariera fotografului selectat.

magnum
(c) Sebastiao Salgado

Printre fotografii care au făcut parte din Magnum se numără și Sebastiao Salgado. Acesta a părăsit agenția în 1994, pentru a-și forma propria agenție, Amazonas Images, alături de soția sa, Lelia.

Magnum are o audiență globală, păstrându-și de-a lungul anilor brand-ul de povestitori în fotografie, rămânând loiali valorilor de onestitate, respect și independență.

“Magnum este o comunitate a gândului, a calității umane împărtășite, a curiozității și respectului pentru ceea ce se întâmplă în lume, plus dorința de a transpune aceste lucururi în artă vizuală.”
– Henri Cartier-Bresson

În fiecare an, în iunie, fotografii agenției organizează o întâlnire generală pentru mințile creative, fiind, de altfel, și singura de acest gen care are loc între membrii Magnum.

Acestă întâlnire reprezintă șansa fotografilor de a discuta împreună despre industrie, creație, artă, afaceri, noi fotografi demni de a deveni membri și multe altele.

Anul acesta, întâlnirea generală Magnum poartă numărul 69, și va avea loc în Londra, între 23 și 26 iunie, incluzând și un program special și variat pentru public.

În momentul de față, 92 de fotografi reprezintă imaginea Magnum. Suntem siguri că de mulți dintre ei ai auzit, dar fiind atât de mulți, suntem convinși că nu ai apucat să îi descoperi chiar pe toți sau nu știai că fiecare dintre ei face parte din Agenția Magnum.

magnum
(c) Nikos Economopoulos

Așadar, ne-am propus să vi prezentăm foarte pe scurt, pe fiecare în parte, de la A la Z:

A

Abbas,  Antoine d’Agata,  Peter van Agtmael, Micha Bar Am, Christopher Anderson,  Eve Arnold, Olivia Arthur,

B

Bruno Barbey,  Jonas Bendiksen,  Ian Berry, Werner Bischof, Matt Black, Miguel Rio Branco, Michael Christopher Brown, Rene Burri

C

Cornell Capa, Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, Chien-Chi Chang

D

Bruce Davidson, Raymond Depardon, Bieke Depoorter, Carolyn Drake, Thomas Dworzak

E

Nikos Economopoulos, Elliott Erwitt
F
Martine Franck, Stuart Franklin, Leonard Freed, Paul Fusco
G
Jean Gaumy, Bruce Gilden, Burt Glinn, Jim Goldberg, Philip Jones Griffiths, Harry Gruyaert
H
Philippe Halsman, Erich Hartmann, David Alan Harvey, Tim Hetherington, Thomas Hoepker, Sohrab Hura,David Hurn
K
Richard Kalvar, Carl De Keyzer, Josef Koudelka, Hiroji Kubota
L
 Sergio Larrain, Erich Lessing, Herbert List
M
Alex Majoli, Constantine Manos, Diana Markosian, Peter Marlow, Steve McCurry, Susan Meiselas, Lorenzo Meloni, Wayne Miller, Inge Morath
N
Lu Nan
P

Trent Parke, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Gilles Peress, Max Pinckers, Gueorgui Pinkhassov, Mark Power
Q
Guy Le Querrec
R
 Raghu Rai, Eli Reed, Cristina Garcia Rodero, George Rodger
S
Moises Saman, Alessandra Sanguinetti, Ferdinando Scianna, Jérôme Sessini, David Seymour, Marilyn Silverstone, W. Eugene Smith, Jacob Aue Sobol, Alec Soth, Chris Steele-Perkins, Dennis Stock, Matt Stuart, Mikhael Subotzky
T
Newsha Tavakolian, Nicolas Tikhomiroff, Larry Towell
V
John Vink
W
Alex Webb, Donovan Wylie
Z
Patrick Zachmann

Mai multe despre Magnum.

magnum
(c) Nikos Economopoulos

Citește și alte articole despre fotografii Magnum, fie că acum mai fac parte din agenție sau nu, ai șansa să le descoperi operele într-un mod mai amplu:

De curând, pe 4 aprilie 2017, a fost lansată și cea de-a doua ediție a concursului de fotografie organizat de LensCulture în colaborare cu Magnum: Magnum Photography Awards 2017.
 
Save
Save
Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.