Sfaturi pentru fotografierea brazilor și luminilor de Crăciun

Ne amintim mereu cu drag de perioada sărbătorilor, în care pare că am reușit cu toții să mai uităm de problemele noastre și să ne bucurăm de câteva zile de liniște alături de cei dragi. Printre delicioasele bucate, care cu greu te lasă să te ridici de la masă, prea multe pahare de vin și cadouri, lucrurile care mențin viu spiritul Craciunului sunt decorațiunile și simbolurile acestora.

În acest articol, F64 ți-a pregătit câteva sfaturi utile pentru fotografierea brazilor și luminilor de Craciun, printre care se numără:

#Pentru fotografierea pomului de Crăciun:

 • De ce nu ar trebui să folosim blit-ul
 • Trepiedul și timpii de expunere
 • ISO și diafragma
 • Diversitatea cadrelor
 • Cum să faci un portet de familie cât mai reușit

#Pentru fotografierea luminițelor:

 • Fotografierea în aer liber
 • Include cerul
 • Cât mai puține elemente în mișcare
 • Despre setări
 • Contraste

 

Sfaturi utile pentru fotografierea pomului de Crăciun

#1 Blitul este de domeniul trecutului

Nu folosi blit-ul! De fapt, mai bine spus, nu încerca deloc să alterezi lumina. Folosește-te doar de lumina creată de beculețele bradului și ce mai este aprins prin casă, pentru a capta atmosfera (care este cea mai importantă în acest caz). Dacă folosești blit-ul, el va contracara beculețele, se va reflecta în beteală, iar rezultatul final nu va fi cel dorit.

#2 Trepiedul și timpii de expunere

Din moment ce te vei folosi de lumina ambientală, poți mări timpul de expunere fără griji dacă plasezi aparatul pe un trepied, în cazul in care ai unul (dacă nu, nu-ți fă probleme, bradul nu pleacă nicăieri. Ai destul timp să prinzi un cadru clar și să aștepți 20-30 de secunde pentru el.)

#3  ISO și diafragma

Recomandăm să lasi ISO-ul la valori de 100-200, ca să ai cât mai puțin zgomot în imagine. De asemenea, nu uita să ții diafragma cât mai deschisă, astfel încât bradul să rămână punctul principal de interes. Dacă însă fotografiezi la f/16, fundalul o sa rămână clar, dar luminile beculețelor vor crea efecte interesante. Încearcă cât mai multe variante și vezi care ți se pare cea mai reușită.

#4 Diversitatea cadrelor

Doar pentru ca pomul de Craciun e un subiect singular, nu înseamnă că este lipsit de creativitate. Nu trebuie să-l fotografiezi doar în intregime. Apropie-te! Poți obține cadre interesante cu crengile bradului și decoratiunile. În plus, cine stie ce fel de reflexii deosebite vor apărea în acele globuri?

Dacă ai un declanșator, foloseste-l.

#5 Adunati-vă în jurul bradului

Daca vrei să-i fotografiezi pe cei dragi alături de brad, micșorează timpul de expunere, dar nu foarte mult. Vezi în funcție de lumina din jur, care setări funcționează cel mai bine pentru tine. Surprinde momentele acestea în care sunteți împreună (de obicei nu sunt atât de dese pe cât ne-am dori) și mai puțin posturi sau portrete de tip clasic „eu cu bradul”. Pune accentul pe interacțiunea dintre ei, schimbul de priviri și de zâmbete sau strâmbături.

Sfaturi utile pentru fotografierea luminițelor de Craciun

#1 Ziua nu mai este prietena ta

Când faci fotografii afară, nu le face în plină zi. Așteaptă amiaza, atunci când abia începe să se ducă din lumină, fiindcă atunci e momentul în care “toate culorile ies la iveala”. Într-adevăr, este mult mai greu să surprinzi luminițele în întuneric, însă lumina puternică scade drastic șansele unui cadru reusit, de atmosferă.

#2 Include cerul

Doar pentru că a trecut sezonul cald sau cel al ploilor, nu înseamnă că cerul nu mai poate fi frumos. În plus, îți va echilibra fotografia prin simplitatea sa, având în vedere că orașul va fi împodobit până la refuz. 

Atenție totuși, jocurile de nori și de culori de pe cer sunt menite doar să-ți echilibreze compoziția, așa că nu face din cer o vedetă (deja trecem în alt tip de fotografie). Surprinde și băncile, trotuarele, casele, oamenii și felinarele, astfel încât să existe o armonie și un echilibru între cele 3 elemente: sărbătorile, mediul și oamenii în sezonul rece.

Și nu uita să faci cât mai multe fotografii. Unele pot ieși usor mișcate sau neclare, așa că nu strica să te asiguri că ai obținut cadrul dorit. Carduri de memorie există din belșug.

#3 Despre setări

Nu folosi blit-ul, în primul rând, iar în al doilea rând îți sugerăm următoarele, ca punct de plecare:

 • ISO intre 800 și 1250, sau daca-l vrei mai mic neapărat, nu uita de trepied; f/4 și timp de expunere de 1/15 dintr-o secundă
 • Joacă-te cu balansul de alb
 • Dacă n-ai obiective suficient de wide sau spațiu să te miști cum vrei, încearcă panoramele, pe care le poți lipi ulterior automat cu ajutorul soft-ului gratuit Microsoft ICE

#4 Folosește-te de contraste, blur si bokeh

Dacă ai nevoie de puțină lumină în plus, profită de gheață și de zăpadă, căci ele reflectă lumina deja existentă în prim-plan.

Joacă-te cu contrastul dintre prim-plan și fundal, cu bokeh-ul si blur-ul. Vezi dacă într-un anumit cadru se potrivește mai bine un fundal defocusat în locul unuia extrem de clar.

Fă diferența dintre lucrurile pe care merită să îți centrezi atenția și lucrurile care doar “îți fură ochii”. Spre exemplu, dacă vrei să fotografiezi un om de zapadă, ar fi bine ca el sa fie “personajul principal”, lăsând fundalul ca pe o poveste misterioasă (dacă nu are loc nici un fel de acțiune).

BONUS! Ca să surprinzi momente cât mai frumoase în această iarnă ți-am pregătit un ghid cu adevărat special!

De ce sa descarci acest ghid?

Sărbătorile nu ne lasă niciodată fără amintiri. Fiind cam singura perioadă din an în care putem întradevăr să profităm de compania celor dragi, de ce să nu rămânem și cu fotografii pe măsura momentelor petrecute? Vei găsi în acest ebook o mulțime de informații despre cum să creezi amintiri magice în fotografii care surprind spiritul acestei perioade.

 

În acest ghid foto urmează să afli:

 Sfaturi generale pentru fotografii de Crăciun și amintiri de neuitat

 Sfaturi utile pentru fotografierea pomului de Crăciun

 7 sfaturi pentru fotografierea mesei de Crăciun

 Tips & tricks pentru fotografierea ploii

 Cum alegi un cadou pentru cineva pasionat de foto-video

 BONUS! Fotografii reusite cu artificii!

Tu ce alte sfaturi ai pentru fotografierea brazilor și luminițelor de Crăciun? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.