Review Zeiss Batis 18mm f/2.8

Postat de: F64 F64

ZEISS Batis 2.8/ 18 mm este cel mai nou obiectiv din familia Batis, cu atuofocus, pentru aparate mirrorless Sony A7x si A6XXX. Este cel mai larg si in acelasi timp cel mai mic obiectiv prime pentru aparatele mirrorless Sony.

Atu-urile lui ZEISS Batis 2.8/18:

 • obiectiv ultra-larg pentru peisaje, distanta focala 18mm FF (echiv. 27mm APS-C)
 • pentru orice vreme
 • apertura: F2.8 – F22
 • lamele diafragma: 9
 • distanta minima de focalizare: 25 cm
 • focus manual full time: da
 • scala distanta si profunzime de camp
 • dimensiuni: 95mm x 100mm (cu parasolar)
 • greutate: 330 g

Familia ZEISS Batis

Familia ZEISS Batis cuprinde 3 obiective: Batis 2.8/18, Batis F2/25 si Batis 1.8/85. Spre deosebire de Loxia si Milvus obiectivele Batis au motor de focus rapid si silentios si pot fi folosite pe orice vreme. Caracteristic mai este si display-ul OLED pentru distanta si profunzimea de camp si bineinteles, focusul manual fulltime, smooth si precis. Am avut sansa sa testez toate cele trei obiective. Fotografii cu Batis 2/25 si Batis 1.8/85 se afla in galeria foto.

Constructia ZEISS Batis 2.8/18

Obiectivul din metal negru se monteaza foarte usor si sta foarte bine pe un Sony A7. Inelul de focus manual este din cauciuc negru, indeajuns de pat pentru a fi apucat comod si rotit cu doua degete. Cursa este lunga si focusul manual este smooth. Toate aparatele mirrorless de la Sony sunt dotate cu asistenta pentru focus manual (focus peaking si marirea imaginii pe ecran), asa ca focusul manual nu pune nici un fel de probleme. Designul exterior este unul destul de sexy, cu o rotunjime placuta ochiului si cu un parasolar de tip petala.

Display pentru distanta de focalizare si profunzimea de camp

Display-ul nu este pus acolo de pomana. Este foarte folositor noaptea, de exemplu cand vrei sa focalizezi la infinit ca sa fotografiezi Calea Lactee. Display-ul poate fi pornit mereu, oprit mereu si pornit numai in modul de focus manual. Setarile se fac in felul urmator, cu aparatul setat in modul de focus manual:

 • pentru a trece de la m la ft. si invers se roteste inelul de focus in sensul acelor de ceas, pana cand se schimba m in ft. (sau invers)
 • pentru a schimba modul de functionare al display-ului se roteste inelul de focus in sensul acelor de ceas pana cand este activat modul dorit (ON, MF sau OFF)

In video de mai jos ZEISS arata cum faci setarile:

Distanta afisata merge pana la 5m, apoi afiseaza >5m si apoi infinit. In dreapta este afisata profunzimea de camp cu plus (+) sau cu minus (-). Utila si asta daca fotografiezi ceva de aproape. Distanta minima de focalizare este de 25 cm.

Calitatea imaginii

Indiferent de apertura, centrul imaginii este perfect, cu detalii fabuloase, sharp foarte bun, contrast foarte bun si fara vreo aberatie.

Distorsiuni

Cu ochiul liber nu am observat distorsiuni in centru. Am fotografiat cu setarea de corectare automata a distorsiunilor in aparat. Distorsiunile din cauza perspectivei duc insa la fotografii mai interesante, cu conditia sa nu fotografiezi cladiri.

Lens flare, ghosting

Ceva artefacte pot aparea daca folosesti o apertura mare. Obiectivul are un strat T* care isi face bine treaba.

Vignetare

O usoara vignetare poate aparea la aperturi mari de F2.8 sau F4. Micsorarea aperturii elimina complet vignetarea. In situatii reale, vignetarea nu este o problema nici la aperturi mari.

Detalii despre constructia ZEISS Batis 2.8/18 si review-ul complet pot fi gasite aici.

Vezi oferta ZEISS Batis 2.8/18 la F64


Produse folosite
test - array(0) { }

Lasă un comentariu

Adresa de E-mail nu va fi publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Top