Bliturile – caldura din fotografii

Îmi plac oamenii. Îmi place să-i fotografiez, să-i surprind în diversitatea stărilor emoționale, să le scot în evidență ceea ce au mai bun, să le imortalizez gesturile și  să-i fac să apară într-o lumină deosebită, ca mai apoi fotografiile mele să devină amintiri plăcute în conștiința lor.
Nu mă interesează ce aparat de fotografiat folosesc în surprinderea cadrelor. Mă interesează mai mult starea personajelor și lumina care le evidențiază trăsăturile, așa că aproape întotdeauna folosesc blițuri atunci cand am de realizat un shooting, atât în interior cât și în exterior. Nu fac din asta o regulă generală, dar de când cu noile blițuri portabile de la Elinchrom, peste 90% din fotografiile mele poartă amprenta lor.
Este vorba despre blițurile RANGER Quadra ToGo Speed A – PRO pe care le-am cumpărat anul trecut, în ianuarie, de la F64. Sunt portabile, sunt compacte, sunt ușoare. Și sunt elvețiene.
Încă de la cumparare nu le-am putut lăsa singure, așa că le-am împrietenit cu următoarele accesorii: un set de stative, un adaptor Ranger Q Relfector, un softbox, un reflector si un cablu de extensie.
Nu vreau să intru prea mult în detalii tehnice, specificațiile lor le puteți găsi oricând pe pagina F64. Personal, consider ca prea multă informație tehnică omoară creativitatea.
Vă spun doar atât. Aceste blițuri portabile  de la Elinchrom vin împreună cu o geantă de transport foarte practică, care, deși nu este una foarte solidă, face față solicitărilor ușoare. N-o recomand pentru transportarea blițurilor în cala avionului, plasticul din care este făcută este prea fragil și s-ar putea ca blițurile să nu fie trasnportate în siguranță.
Kitul conține 2 capete de bliț, a câte 400W fiecare, un generator, doi acumulatori, doua cabluri de 2.5m pentru conectarea capetelor de bliț la generator, un cablu de declanșare, un transmițător radio pentru comandarea de la distanță si încărcătorul.
Generatorul din dotare are 400W, care vor fi distribuiți asimetric, adica 1/3 din putere va fi distribuită unui bliț și 2/3 din putere celuilalt. Daca vreți să dispuneți de 400W pe fiecare bliț în parte, aveți nevoie de încă un generator.
Singurul minus pe care îl pot atribui kitului este ca are cablurile de conectare ale blițurilor prea scurte. La o lungime de 2,5m nu veți putea folosi creativ decât un singur bliț, așa că neapărat trebuie cumpărat un prelungitor. Se poate cumpăra separat, în variante de 5m și 10m. În momentul achiziționării, nu era pe stoc varianta de 10m, așa că am luat prelungitorul de 5m. Atenție că un prelungitor lung scade din puterea și timpul de declanșare al blițului. Așa că nu vă întindeți mai mult de 10m.
Partea cea mai interesantă o reprezintă  transmițătorul radio. Pe lângă funcția de bază, aceea a declanșării blițurilor de la distanță, acesta are posibilitatea de a seta treptele de putere ale blițurilor și de a controla lumina de modelare. Ca lumină de modelare, cei de la Elinchrom au folosit leduri, așa că au un consum scăzut de energie și nu se încălzesc, ceea ce este perfect.
Fiecare acumulator înmagazinează destulă energie încât să asigure în jur de 150 de declanșări la putere maximă. Nu le-am folosit decât în rare cazuri la maximum, așa că am ajuns undeva la 200 de declanșări per acumulator.
Dupa aproape un an de utilizare intensă, mă declar foarte mulțumit de ele. Datorită faptului că sunt compacte, ușoare și rapid de instalat, au fost  blițurile care mi-au asigurat cele mai bune fotografii din 2012.
Prea multe vorbe strică, așa că o să trec rapid la partea practică și o să vă arăt aceste blițuri  în acțiune.

Pentru fotografiile care urmează am folosit aceeași schemă de lumini ca mai sus, doar că am renunțat la beauty dish și am folosit octoboxul.


În final, nu-mi rămâne decât să vă spun că după ce folosiți aceste blițuri portabile cu siguranță veți deveni dependenți . Eu unul sunt dependent de ele și în curând  o să-mi achiziționez încă un set. Până atunci, vă doresc Lumină bună!
Un articol de Florin Kiriţescu
Echipament utilizat:
[products ids=45107930,1038506,52809091,7004675,103704,54809862]

Alți fotografi au mai citit și:

11 Comments

  • Bravo Florin, frumos scris si mai ales frumos exemplificat.

  • Inaintea digitalului, se fotografia pe film. Ceea ce prelucram noi acum din RAW, O FACEA firma de developare cu ajutorul aparatelor si substantelor, cu filmul! Acum pe digital, NOI facem developarea, din RAW! Poti lasa imaginea asa cum iese din aparat, cu setarile normale, insa calitatea ei o sa fie mai slaba decat daca ai fotografia pe film.

  • Panaitescu….raspuns de profesionist….desi as putea sa iti dau imediat cateva exemple si sa iti dovedesc ca nu e asa; insa nu ma ambalez, iti pot doar spune doar atat: detaliile care pot fi recuperate acum din raw sunt uimitoare, iar daca suntem profesionisti si se mai intampla cate o duda, n-avem nici o grija…suntem acoperiti de PS….

  • As fi curios sa stiu daca autorului ii plac fotografiile postate. Nu daca sunt tehnice, iluminate sau bibilite, pur si simplu daca ii plac.

  • Asta cu "rice fotograf profesionist fotografiaza in format RAW, asadar este MUSAI sa fie prelucrate !!" e cea mai mare stupizenie pe care am auzit-o in viata asta. Nu e MUSAI, va spun eu :)))))

  • Buna seara, pot sa stiu de ce ar trebui sa ne mai obosim sa postam pe aici daca ne sunt sterse comentariile? Cred ca a fost de bun simt ceea ce am spus mai devreme, respectiv faptul ca mi se pare normal ca pentru un articol de genul asta sa vedem fotografiile in original. Ca doar nu este vorba despre prelucrari… La urma urmei nu stiu cat este PS si cat efectul bliturilor. Apoi raspunsul de mai sus este uimitor, ce legatura are formatul RAW cu profesionistii si cu ce a intrebat Alin? Un profesionist nu poate sa traga decat RAW? Un profesionist nu poate sa afiseze lucrari decat trecute prin Photoshop?

  • o nimika toata, doar ………100 de mil.

  • pentru un astfel de articol chiar ar fi fost interesant sa nu fi fost prelucrate… si nu vad de ce e musai sa fie prelucrate daca sunt trase in RAW? Ciudat raspuns…

  • corect, dar ar fi fost interesant sa vedem si exif-ul , mai invatam si noi ceva

  • multumesc….ar fi fost si mai interesant daca n-ar fi fost prelucrate…

    • Orice fotograf profesionist fotografiaza in format RAW, asadar este MUSAI sa fie prelucrate !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.