Developarea filmelor alb-negru

În plină perioadă de glorie a aparatelor DSLR, din ce în ce mai performante şi accesibile, fotografia clasică pe film alb-negru stârneşte din nou interesul multor pasionaţi ai fotografiei.

Există două tipuri de film alb-negru, cel clasic şi cel cromogenic destinat developării în substanţe destinate filmelor negativ color. În continuare ne vom referi la developarea filmelor clasice.

Rezultatele depind în primul rând de caracteristicile tipului de film ales: sensibilitate, contrast, granulaţie, claritate, redarea tonurilor, dar şi de expunere şi de obiectivele folosite. Putem influenta rezultatul, in functie de solutiile utilizate la procesare (revelator, etc.)

Instrumente necesare:

Etape:

1. Introducerea filmului în tanc se face în întuneric complet (camera obscura /sac).

2. Revelatorul se prepară prin diluarea soluţiei originale în cantitatea de apă necesară, conform specificatiilor producatorului si in concoordanta cu filmul folosit). Prin modificarea timpului de developare, a temperaturii şi agitării, se pot influenţa caracteristicile negativelor rezultate, dar este nevoie de experienţă. Există revelatoare care se pot refolosi pentru developarea mai multor filme, dar şi soluţii de unică întrebuinţare.

3. Baia stop/de stopare are rolul de a opri acţiunea revelatorului şi de a evita contaminarea fixatorului cu revelator. Se poate folosi o soluţie uşor acidă, dar este suficientă şi o clătire cu apă la 20grade C, sub agitare continuă timp de un minut. Utilizarea apei în loc de baie stop are ca efect şi continuarea efectelor revelatorului în zonele umbrite, rezultând tonalităţi mai blânde ale imaginilor.

4. Fixarea are rolul de a elimina complet halogenura de argint neexpusă pentru asigurarea transparenţei filmului în zonele umbrite ale subiectului. Fixarea nu este la fel de critică precum developarea, deoarece realizată corect nu influenţează aspectul final al imaginilor, deci este suficient să urmăm indicaţiile producătorului pentru preparare şi timpul total de fixare. Agitarea se face la 30-60 sec., prin răsturnare.

5. Spălarea finală este importantă pentru eliminarea oricăror urme de substanţe chimice rămase în urma fixării în gelatina filmului, în vederea asigurării longevităţii sale. Cea mai sigură este spălarea în apă curgătoare timp de 20-30min., urmată de o clătire în apă distilată pentru a elimina urmele de calcar şi alte substanţe din apa de la robinet, ceea ce va duce şi la eliminarea petelor pe suportul filmului rezultate în urma uscării.

6. Uscarea se poate face natural, prin întinderea filmului în poziţie verticală. Este bine ca uscarea să se facă în încăperi ferite de praf şi de curenţi de aer pentru a evita depunerea particulelor pe gelatina umedă. După uscare, filmul se taie în bucăţi care să cuprindă 5-6 cadre şi se depozitează în folii speciale pentru a evita zgârierea acestuia.

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.