Balansul de alb cu ExpoDisc

Realizat acum aproape sase decenii de George Wallace (elev al lui Ansel Adams, Minor White si Edward Weston), ExpoDisc-ul este destinat masurarii expunerii si, mai nou, a balansului de alb. In prezent, WhiteDisc a devenit un accesoriu foarte util in determinarea manuala balansului de alb in locatie, in special in situatiile dificile, in care mai multe surse de lumina, cu temperaturi de culoare diferite, contribuie la iluminarea scenei.
ExpoDisc-ul este format din doua lame de sticla sau plastic. Lama care priveste spre subiect este formata dintr-o serie de prisme care preiau lumina dintr-un anumit unghi solid; in spatele ei se afla o a doua lama, opala, alba. Ideea este simpla: lumina / luminile care cad asupra subiectului sunt amestecate si apoi oferite exponometrului intergrat in camera si pentru deteminarea globala a balansului de alb.
Cu ExpoDisc-ul montat, camera dvs. digitala se transforma intr-un exponometru si colorimetru al luminii incidente. Ce inseamna aceasta? Ca va trebui sa masurati lumina care cade pe subiect si nu lumina reflectata de acesta!

Cum se foloseste?

1. Dupa ce ati stabilit subiectul pe care doriti sa-l fotografiati, identificati sursele de lumina si directia din care vin acestea.
2. Instalati ExpoDisc-ul pe obiectiv; montarea se face pe inelul port-filtru prin impingere (ExpoDisc-ul este prevazut cu trei bolturi care il mentin in pozitie); setati focalizarea pe modul manual.

Fotografii realizatea seara, in padure.
Lumina solara filtrata de frunzisul copacilor
a indus in modul Auto-WB (sus) o dominanta albastruie,
corectata cu ExpoDisc (jos).
3. Setati balansul de alb al camerei pe modul “Custom” (modalitatea de setare depinde de la un model de altul, dar in general trebuie actionat butonul WB si, din rotita de selectie defilati pana la Custom)4. Situati-va in imediata apropiere a subiectului si indreptati obiectivul spre sursele de lumina. Orientarea axului obiectivului este esentiala in procesul de evaluare a balansului de alb. Axul optic orientat prea in jos sau prea in sus conduce la modificarea proportiilor intre sursele de lumina, deci poate altera evaluarea. De cele mai multe ori este suficient sa vizati locul in care va veti afla in momentul in care veti fotografia. Declansati. Ati obtinut astfel un cadru de care unele camere au nevoie ca martor pentru balansul de alb. Cadrul utilizat pentru ajustarea balansului de alb trebuie sa fie bine expus; este bine sa verificati histograma imaginii, care trebuie sa nu atinga extremele. Stabilirea unui balans de alb personalizat poate diferi, in functie de modelul de camera folosita (revedeti documentatia camerei dvs.).
Fotografii realizate in lumina diminetii.
Suprafetele mari, de culoare violet au “pacalit” determinarea corecta a temperaturii
de culoare, cerul a fost virat spre magenta iar vegetatia (sus) spre oranj.
Jos, aceeasi locatie, dar utilizind ExpoDisc.
5. Selectati ultima imagine ca martor pentru balansul de alb.6. Detasati ExpoDisc-ul de pe obiectiv. Comutati pe auto-focalizare (daca doriti sa lucrati in acest mod) si incepeti sa fotografiati subiectul dorit.
Fotografii realizate dimineata, devreme.
Lumina calda a Soarelui la rasarit a condus la un exces de albastru (sus).
Utilizarea ExpoDisc-ului corecteaza culorile (jos).
 
ExpoDisc-ul este disponibil in forme circulare, cu diametre intre 52 si 95 mm pentru montarea pe obiectivele aparatelor de fotografiat, sau dreptunghiulare, pentru inregistrari video. Daca aveti mai multe obiective, cu diferite diametre ale inelulului port-filtru, puteti alege un filtru ExpoDisc cu diametrul adecvat obiectivului cu diametrul cel mai mare si sa utilizati inele adaptoare sau, in timpul fotografiei-martor pentru balansul de alb, puteti tine, cu mana, ExpoDisc-ul in fata obiectivului.In comparatie cu un card gri (cu care se poate, de asemenea, realiza balansul corect de alb), ExpoDisc-ul este:
– mai mic si mai comod de transportat,
– cordelina de gat il face imediat accesibil si
– evita erorile induse de posibilele reflexii parazite ce pot apare la nivelul cardului gri in anumite incidente.
**  Nota: fotografiile ilustrative au fost trase JPEG si apoi micsorate pentru WEB; nu au suferit nici un alt fel de prelucrare. ExpoDisc-ul se livreaza impreuna cu o cordelina de gat, un DVD cu instructiuni de folosire si un etui de protectie.
articol de Calin-Stefan Ragalie

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.