Cum alegem microfonul potrivit?

Postat de: Vladimir Chetroiu Vladimir Chetroiu

În era digitalului totul migrează către confortabil, ușor de obținut și din ce în ce mai ușor de comunicat. Este și cazul filmului care crește nu doar din punct de vedere al cantității de conținut, dar și al calității și rafinamentului mesajului. Astăzi, nimic nu poate fi mai simplu când vine vorba de film: pornești camera video sau foto, poate chiar telefonul și deja produci un clip. Fie că e vorba de vacanță, documentarea unei serbări la grădiniță, un eveniment sau chiar un film de festival, e atât de ușor. Desigur, una din coordonatele cele mai importante ramane omul din spatele camerei care își dorește să transmită ceva și felul în care vrea să o facă.

Dar pentru a obține un film complet, indiferent de tipul sau scopul acestuia, este important să acordăm atenția cuvenită uneia din variabilele cele mai importante și sensibile ale lumii noastre: sunetul. Simțul auzului datorită construcției anatomice și emoționale umane, este cel care poate “face sau desface” o experiență, fie că este una de viață sau virtuală, de tip audiovizual.

Este chiar un fapt ușor de demonstrat cu ajutorul unui mic experiment de imaginație: ce am alege între a viziona un film cu imagine slabă și sunet bun sau unul cu imagine impecabilă, dar cu sunet deranjant (zgomot prea mare, voce defazată de buzele vorbitorului etc)? Putem spune deci că sunetul are o importanță deosebită în transmiterea mesajului.

Microfonul