Cum alegem microfonul potrivit?

Postat de: Vladimir Chetroiu Vladimir Chetroiu

În era digitalului totul migrează către confortabil, ușor de obținut și din ce în ce mai ușor de comunicat. Este și cazul filmului care crește nu doar din punct de vedere al cantității de conținut, dar și al calității și rafinamentului mesajului. Astăzi, nimic nu poate fi mai simplu când vine vorba de film: pornești camera video sau foto, poate chiar telefonul și deja produci un clip. Fie că e vorba de vacanță, documentarea unei serbări la grădiniță, un eveniment sau chiar un film de festival, e atât de ușor. Desigur, una din coordonatele cele mai importante ramane omul din spatele camerei care își dorește să transmită ceva și felul în care vrea să o facă.

Dar pentru a obține un film complet, indiferent de tipul sau scopul acestuia, este important să acordăm atenția cuvenită uneia din variabilele cele mai importante și sensibile ale lumii noastre: sunetul. Simțul auzului datorită construcției anatomice și emoționale umane, este cel care poate “face sau desface” o experiență, fie că este una de viață sau virtuală, de tip audiovizual.

Este chiar un fapt ușor de demonstrat cu ajutorul unui mic experiment de imaginație: ce am alege între a viziona un film cu imagine slabă și sunet bun sau unul cu imagine impecabilă, dar cu sunet deranjant (zgomot prea mare, voce defazată de buzele vorbitorului etc)? Putem spune deci că sunetul are o importanță deosebită în transmiterea mesajului.

Microfonul

Dispozitivul care facilitează captarea sunetului este microfonul. Este de multe ori neglijat și luat în calcul abia după ce filmul nu transmite sau mai rău, alterează mesajul intenționat. Microfonul este interfața ce permite preluarea sunetului pentru a fi înregistrat sau transmis mai departe.

În discuția cu consultantul de vânzări de la magazin, de cele mai multe ori, la întrebarea “ce microfon vă interesează?” tentația este să dăm un răspuns de tipul “unul mai bun decât cel încorporat al camerei, desigur!” În vreme ce răspunsul nu este greșit, lucrurile stau ceva mai complicat. Microfoanele se împart nu doar după nivelul de calitate oferit, ci mai ales în functie de situațiile pentru care sunt construite. Mai precis, nivelul de calitate perceput de către public va fi mai întâi influențat de alegerea corectă a microfonului, conform situației în care se va înregistra.

Clasificare

Modul de captare al sunetului este ceea ce ne spune cel mai mult despre ce anume vom putea înregistra cu un microfon și în ce situații. Astfel, există două mari categorii de microfoane clasificate după acest criteriu:

  • Microfoane ambientale/omnidirecționale (sau stereo)
  • Microfoane direcționale

Microfoanele ambientale