(c) Hannah Couzens

5 moduri de a vă îmbunătăți instantaneu fotografia de portret

Cel mai important factor este persoana

Înnodarea unei relații reprezintă cheia pentru un portret extraordinar.

„Un lucru pe care îl puteți face pentru a realiza portrete mai bune este să manifestați un interes activ față de persoana pe care o fotografiați”, spune Hannah. „Nu o întrebați pur și simplu cum a petrecut sfârșitul de săptămână, fără să vă pese cu adevărat de răspuns. Puneți-i întrebări despre locul său de muncă, despre prieteni și familie. Eu pun aceste întrebări și le urmăresc figurile pentru a vedea diverse expresii; pot observa diferența între modul în care acestea zâmbesc atunci când ridici aparatul foto și modul în care zâmbesc atunci când sunt cu adevărat fericite.”

Poza

Un alt motiv pentru a comunica cu adevărat cu subiectul este să îl faceți să se simtă în largul său și să se relaxeze. Aceasta ajută la aranjarea poziției subiectului.

„Dacă discuți suficient de mult timp, oamenii adoptă în mod natural o poză”, explică Hannah. „S-ar putea să își mute greutatea pe un picior sau să-și pună o mână în buzunar; aceștia fac acest lucru pentru a se simți în largul lor, așa că eu doar le observ acțiunile. Uneori, trebuie să preiau controlul și mă gândesc la limbajul corporal și la ceea ce încercăm să transmitem prin imagine. Trebuie să aveți întotdeauna în vedere obiectivul ședinței foto și să aranjați poziția subiectului în mod corespunzător. Poate fi necesar ca un portret care însoțește un comunicat de presă să transmită ideea că persoana respectivă are autoritate. Un portret al unei învățătoare necesită o abordare diferită, mai puțin rigidă.”

 

Ochii sunt cheia

Ochii sunt cheia unui portret: aceștia trebuie să fie punctul de focalizare și puteți modifica intensitatea unui portret prin schimbarea focalizării asupra feței. Pentru a se asigura că ochii sunt mereu focalizați foarte clar, Hannah folosește caracteristica FA pe ochi de pe modelul său α7R III, deoarece „îmi oferă flexibilitatea de a mă mișca în jurul subiectului, știind că aparatul foto focalizează precis asupra ochilor de fiecare dată.”

Lumina

De departe, cel mai important aspect prin care spuneți povestea unei persoane într-un portret este modul în care iluminați fața. Diverse tipuri de iluminare pot schimba complet ideea imaginii, astfel că este important să folosiți ceea ce știți despre subiect pentru a-i spune povestea corect.

„Deoarece fiecare persoană este unică, nu am o instalație de iluminat prestabilită”, explică Hannah. „Îmi place să folosesc o instalație de iluminat cât mai simplă posibil. Pot folosi până la șase surse de iluminat pe o imagine, dar am realizat unele dintre portretele mele preferate cu o singură sursă de iluminat. Așadar, ca să încep, îmi place ca totul să fie simplu, pentru a mă putea concentra asupra feței subiectului și atât; pentru mine nu sunt importante hainele sau moda, nu mă interesează coafura sau machiajul, ci doar persoana.”

 

Selectarea imaginilor

După ce petreceți câteva ore fotografiind, puteți avea sute de fotografii ale persoanei; cum alegeți imaginile pe care doriți să le arătați clientului?

„Atunci când răsfoiesc fotografiile, caut imagini care reflectă cu exactitate ceea ce am văzut și ceea ce știu despre persoana care a stat în fața mea”, spune Hannah.

„În ceea ce privește expresiile, depinde de scopul în care sunt utilizate imaginile, dar, deseori, arăt o varietate de imagini, astfel că pot lăsa una în care persoana are o figură foarte severă, doar pentru a putea vedea diferența între o figură severă și una serioasă sau între un zâmbet și un râs în toată regula. Dar, în general, nu introduc niciodată în selecția finală o imagine pe care nu aș dori ca subiectul să o folosească drept imaginea aleasă.”

 

 

Ea conchide: „Le ofer însă o selecție cât mai largă posibil, deoarece modul în care ne vedem noi înșine este complet diferit de modul în care ne vede altcineva.”

Hannah este un ambasador prin imagini al Sony Europe și puteți vedea mai multe lucrări ale acestuia la această adresă.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.