Noutăți de la Panasonic la început de an! Se lansează Panasonic S5 Mark II, S5 Mark II X, si obiectivul Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MACRO
- Kiko
- 27minutes read
La începutul lunii decembrie, am participat alături de alți jurnalisti de specialitate la un eveniment în care oficialii Panasonic au anunțat câteva dintre noutățile pe care le vor lansa în 2023, chiar la început de an, pe 4 ianuarie.
Între timp, au circulat mai multe zvonuri, specificațiile probabile și alte informații, cert este că Panasonic vor anunța aceste noi produse dedicate creatorilor de conținut, noutăți de interes atât pentru fotografi, cât și pentru videografi. Vă invităm să cițiți în cele ce urmează care sunt noutatile si cu ce îmbunătățiri vin.
Viitoarele produse Panasonic vor fi anunțate cel mai probabil la CES la începutul anului 2023 (livrarea va începe mai târziu în cursul anului). Vor exista două versiuni noi ale deja popularului Lumix S5 și un nou obiectiv ultrawide, respectiv:
- Panasonic LUMIX DC-S5M2
- Panasonic LUMIX DC-S5M2X
- Panasonic LUMIX S 14-28mm f/4-5.6 MACRO
Cu performanțe incredibile atât în ceea ce privește fotografierea, cât și înregistrarea video și o mobilitate uimitoare, aceste camere Full Frame L Mount sunt concepute pentru a îndeplini cerințele celor mai exigenți creatori, oferind în același timp un raport calitate-preț excepțional.
Ambele modele sunt construite în jurul noului senzor CMOS full-frame 35 mm de 24 de megapixeli și al noului procesor de imagine. Senzorul permite focalizarea automată cu tehnologie Hybrid Phase Detection, o premieră pentru camerele LUMIX, în timp ce noul procesor oferă o calitate superbă a imaginii și performanțe deosebite de înregistrare video cu rată mare de biți, la același nivel cu cele ale modelului LUMIX S1H.
Stabilirea unor noi standarde în ceea ce privește performanța LUMIX AF
Cu un nou procesor de imagine dezvoltat în cadrul parteneriatului L2 Technology format de LEICA și LUMIX și noul senzor de 24 de megapixeli, LUMIX S5II și S5IIX sunt primele camere LUMIX care oferă focalizare automată bazată pe Hybrid Phase Detection (PDAF).
Camerele folosesc un nou sistem Phase Hybrid AF care combină PDAF cu Contrast Detect AF. Rapid și fiabil și oferind o măsurare pe 779 de zone, noul sistem este capabil să detecteze subiecții vizați în condiții dificile, cum ar fi lumina slabă și iluminarea din spate. Subiectul odată fixat, sistemul va continua să îi urmărească chiar și în prezența altor obiecte în mișcare în cadru.
Sunt disponibile, de asemenea, funcția AF continuu în timpul zoomului și micro reglarea AF.
O multitudine de funcții video și opțiuni de înregistrare
Noul procesor conferă camerelor LUMIX S5IIX și S5II capacități de înregistrare video care includ înregistrarea internă 4:2:0 pe 10 biți 6K (3:2) și 5,9K (16:9) pe 10 biți la 30 fps și 4:2:2 C4K și 4K la până la 60 fps, în timp ce noul sistem de gestionare termică cu dimensiuni reduse permite timpi de înregistrare nelimitați1 fără să fie necesară o mărire a corpului camerei. De asemenea, camerele suportă înregistrarea HFR (High Frame Rate) la până la 120 fps și filmarea Slow & Quick la până la 180 fps.
LUMIX S5IIX este capabil să înregistreze 5,8K Apple ProRes pe SSD prin HDMI sau USB și să înregistreze în format ALL-Intra. În plus, S5iiX poate permite ieșirea semnalului video Apple Pro Res RAW către Atomos. De asemenea, permite streaming IP prin cablu2 , wireless și USB tethering.
Pe ambele modele sunt disponibile o gamă de profiluri de imagine, inclusiv V-Log/V-Gamut cu 14+ stopuri, precum și o nouă funcție REAL TIME LUT care permite încărcarea LUT-urilor de color grading pe un card SD și aplicarea directă în cameră, mai degrabă decât în post-producție.
Ca răspuns la solicitările utilizatorilor profesioniști, au fost adăugate funcții precum Waveform Monitor, Vector Scope și Zebra Pattern, precum și opțiuni precum System Frequency (24.00Hz) și Synchro Scan.
Sunetul clar și realist de 48kHz/24 biți poate fi înregistrat cu microfonul încorporat sau cu un microfon extern, în timp ce înregistrarea de înaltă rezoluție de 96kHz/24 biți este posibilă cu microfoane externe convenționale sau XLR.
Performanțe foto și video profesionale
Datorită unei serii de caracteristici noi și îmbunătățite, LUMIX S5IIX și S5II pot oferi performanțe foto și video cu adevărat uimitoare, inclusiv fotografiere în rafală de mare viteză de până la 9 fps cu obturator mecanic și 30 fps cu obturator electronic (cu posibilitatea de a capta până la 300 de imagini), un mod de înaltă rezoluție de 96 megapixeli (JPEG/RAW) și un sistem Dual Native ISO, care minimizează zgomotul și permite un ISO maxim de 51200 (204800 când este extins).
De asemenea, LUMIX S5IIX și S5II dispun de un sistem îmbunătățit de stabilizare a imaginii pentru a facilita considerabil fotografierea din mână într-o gamă largă de condiții și situații. Noul Active I.S. asigură o înregistrare video extrem de stabilă prin optimizarea corecției orizontale, verticale și rotaționale. Compensând cu până la 200%2 în comparație cu stabilizarea convențională, Active I.S. este deosebit de eficient în condiții în mod normal dificile pentru filmarea din mână, cum ar fi utilizarea teleobiectivelor sau filmarea în timpul mersului.
Pe lângă cele 2 noi aparate, Panasonic anunță si un nou obiectiv grandangular, LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO
LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO este alcătuit din 14 elemente de lentile distribuite în 10 grupuri, inclusiv o lentilă asferică ED (Extra-Low Dispersion), o lentilă asferică, trei lentile ED (Extra-Low Dispersion) și o lentilă UHR (Ultra High Refractive Index). Utilizarea lentilelor asferice permite atât detalii clare, cât și un bokeh uimitor, iar cele trei lentile ED elimină în mod eficient aberațiile cromatice.
În ciuda dimensiunilor sale compacte și a greutății reduse (aproximativ 345 g), LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO oferă o capacitate de fotografiere macro de la 0,25x (la 14 mm) la 0,5x (la 28 mm). Profitând de distanța minimă de focalizare de 0,15 m pe întreaga sa gamă de zoom, poate fi folosit și pentru fotografii prim-plan cu un bokeh frumos.
Un obiectiv compact, usor, ideal pentru evenimente, peisaje, natură, arhitectură mulțumită unghiului mare de cuprindere. Grozav si pentru video, mai ales în spațiile înguste, unde esti limitat ca posibilități de deplasare față de subiect, mai ales că focalizarea incepe de la doar 15cm.
LUMIX S 14-28mm F4-5.6 MACRO este capabil să funcționeze fluent și silențios, colaborând cu sistemul AF de mare viteză și precizie al camerei. Pentru setarea neliniară, focalizarea este deplasată cu o valoare variabilă în funcție de viteza de rotație a inelului de focalizare; pentru setarea liniară, focalizarea este deplasată cu o valoare determinată în funcție de gradul de rotație al inelului de focalizare. Sensibilitatea ( deplasarea focalizării per grad de rotație) poate fi ajustată de la 90º la 360º, oferind utilizatorului un control remarcabil asupra performanței de focalizare.
Designul robust al obiectivului, rezistent la praf și stropi, îl recomandă pentru utilizare în condiții dificile, inclusiv la temperaturi de până la -10º Celsius. Un strat de fluor aplicat pe elementul frontal al obiectivului ajută la respingerea uleiului și a apei. Filtrele pot fi atașate prin intermediul unui filet cu diametrul de 77 mm.
Iată si care au fost impresiile la cald, dupa aproape 2 ore de utilizat noul S5 Mark II la evenimentul dedicat presei de specialitate, care a avut loc pe 13-14 Decembrie în Valencia.
Aveam deja ceva experiență cu prima versiune, am testat si folosit S5-ul în diverse ocazii, iar concluziile le puteti citi pe Blogul F64:
Întrucât construcția este aproape identică, layoutul la fel, si fără a mă pierde în detalii, ce m-a interesat în mod special la Mark II a fost partea de autofocus (AF) si tracking, mai ales că toți ne-am bucurat că cei de la Panasonic au ținut cont de feedbackul utilizatorilor si au implementat în sfârsit AF cu Phase Detection.
Diferențele au fost sensibil superioare față de Mark 1, unde AF-ul nu reușea să țină mereu pasul cu subiectele în miscare, cu subiectele foarte dinamice, iar eye/human trackingul mai dadea rateu din când în când, mai ales când te îndepărtai de subiect.
Pe video, sincer nu trebuie decât să faceți setările corecte (de tracking si focus continuu) si efectiv puteți pleca din cadru. 🙂 Se pare că cei de la Panasonic s-au apropiat extraordinar de mult de modelele concurente. În plus, funcția de tracking este disponibilă si pentru animale de companie si desi nu am putut testa concret acest aspect, văzând performanțele de la ‘human detection’ nu pot să cred decât că nu veți avea problemă în a urmări pisicile sau câinii de companie autnci când vreți să le faceți poze atât statice, cât si dinamice. Interesant ar fi să vedem cum se comportă la pozat păsări/birdwatching/wild life cu un supertele montat, adică cu o focala foarte lunga (peste 300mm). Abia astept să îl iau la test, cu acest superb Sigma 100-400mm F5-6.3 OS DG L-Mount sau cu capabilul Panasonic 70-300mm F4.5-5.6 O.I.S. Rezultatele le veți putea găsi aici, pe Blogul F64. Nu uita să te abonezi la newsletter-ul nostru, ca să fii primul care află aceste noutăți!
La partea de fotografie, pentru că acolo mă interesa pe mine mai mult, m-am bucurat să vad un joystick clar îmbunătățit, care te ajută enorm la selecția punctelor sau zonelor de focalizare, la Mark 1 am avut uneori probleme, acesta miscându-se haotic sau nu tocmai precis. Când esti contra timp, asta te poate costa ratarea unor cadre sau să nu ai subiectul dorit în focus. Folosind mulți ani sistemul DSLR, odată migrat pe mirrorless am fost clar avantajat de noua tehnologie. Multitudinea de posiblități din care pot alege ca aparatul să focalizeze si să urmareasca subiectul fotografiat (de la un simplu punct sau zonă centrală – cum eram – stim bine – toți obișnuiti pe DSLR si apoi să reîncadrăm si până la functia de detectare automată a persoanelor sau animalelor cu urmărirea acestora) face atât de usoară viața unui fotograf. Cel mai important mi se pare să îți aloci suficient timp pentru a cunoaște echipamentul folosit si pentru a înțelege cum funcționează modurile de AF, astfel incât să poți alege si seta modul ideal pentru situatia ta concretă. Apoi S5 MArk II va face 99% restul pentru tine si o va face extraordinar de bine! Ca tu să poți fi atent mai mult la momentele captate si la compozitie, si mai puțin la ‘butonat’!
Câteva observații: În general focusul a stat pe față sau ochi, subiectul feminin fiind cel ales pentru tracking, iar la ultimele cadre (intentionat) se vede cum am schimbat focusul de pe fața/capul ei, pe ceasul de la mâna lui, si asta la f/1.8 (cu un Panasonic 50mm). Ideea e că AF-ul urmăreste bine subiectul si poate fi modificat aproape instant pe un cu totul alt subiect sau punct/zonă, cu ajutorul joystick-ului sau cu functia de touch activata – un simplu click pe LCD fiind suficient. Totul se întâmplă rapid si precis. Lumina nu a fost cea mai grozavă, trebuie să menționez, multe surse combinate, si cu toate acestea WB-ul auto s-a descurcat grozav, în opinia mea. Asta pentru că nu in Adobe nu există momentan suport pentru fisierele RAW. De aceea, am încercat să nu prea intervin în post asupra imaginilor.
După cele cateva minute petrecute în interiorul hotelului, mi-am făcut curaj să ies pe stradă si să văd cum se descurcă. Desi vremea nu a fost grozavă, a plouat, unori torențial, iar lumina era ‘pe trecute’ 😀, acești factori s-au dovedit a fi o bună ocazie de a testa si protecția la intemperii/apă/umiditate mare/condiții de iluminare slabă (deci am fost nevoit să urc si valoarea ISO). Absolut nicio problemă, singurul inconvenient e că din când în când trebuie să cureți lentila frontală a obiectivului. Sau poate te simți creativ si vrei efecte speciale!
AF-ul nu m-a dezamăgit deloc, mult mai precis, mult mai stabil, iar trackingul funcționa (desi era un model preproduction) la fel cum eram obișnuit si la modelele actuale de la concurență. Well done, Panasonic! Mult așteptatul PDAF (Phase Detection Auto-Focus) și-a făcut simțită prezența în noul ‘corp’ de Lumix full frame.
Alte lucruri care mi-au plăcut la Panasonic S5 MK2:
- noul vizor electronic OLED (cu până la 120Hz rata de refresh). NU am testat suficient sa pot emite o părere serioasă, însă pot spune cu siguranță ca în tot timpul în care a vizat prin LVF, desi sunt ochelarist, nu am avut niciun disconfort, este foarte plăcută imaginea, iar iluminarea te ajută enorm atunci când ai condiții slabe sau foarte slabe de iluminare. Ajută să vezi exact ce ai si ce nu în cadru, să încadrezi exact cum îți doresti (nu prea sunt fan crop!), iar în zilele foarte luminoase, cu soare puternic, când LCD-ul devine de multe ori insuficient iluminat, vei putea vizualiza imaginile si video-urile captate perfect.
durata de viață a bateriei excelentă! am abuzat efectiv în cele 2h si am butonat aparatul pe toate părțile, am trecut prin fiecare meniu, am vizualizat imaigni si clipuri captate atunci, iar la fotografie am utilizat cam în 50% din cazuri ecranul LCD pentru încadrare si fotografiere. Cu toate astea, am ajuns înapoi la locul de întâlnire cu puțin sub jumătate din baterie, probabil undeva la 30-40%.
reamintesc joystickul, mult mai precis si ‘smooth’ decât la prima versiune. Face pereche bună cu AF-ul, atunci când ai nevoie să comuți rapid si frecvent punctul/zona/subiectul pe care îl vrei in clar/focus.
- Meniul este pe cât se poate de ‘stufos’, pe atât de intuitiv si facil de navigat. Poți face setări până la cele mai mici detalii (am fost impresionat de cate opțiuni ai, atât pentru partea foto, cât și pentru video). Recunosc că nu am folosit poate nici 20% din opțiuni, pentru că nu a fost cazul, nici timpul. Încă sunt convins că si cei mai pretențiosi fotografi/videografi vor găsi în meniul S5 Mark II toate setările pe care le-au visat
Concluzia la cald este că S5 Mark II chiar este un upgrade serios (fie si numai pentru partea de Phase Detection Auto-Focus si as face pasul), si oferă o tonă de opțiuni atât fotografilor, cât si videografilor, le face excelent pe ambele si reprezinta o opțiune serioasă în zona de mirrorless full frame la ora actuală! Caracterul hybrid (faptul că poți face si foto si video cu mare lejeritate si cu rezultate excelente), si dimensiunile foarte compacte pentru un aparat cu asemenea functii si performanțe îl fac un candidat grozav pentru creatorii de conținut, cei din zona de social media, vloggeri, youtuberi, cei care călătoresc mult si vor să genereze conținut de cea mai bună calitate!